Το Φθινόπωρο έρχεται

Λεπτομέρεια από χαρτονόμισμα ευρώ. 
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Λεπτομέρεια από χαρτονόμισμα ευρώ. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Όποιοι περιμένουν χαλάρωση της θηλιάς στην Ελλάδα, λόγω του Brexit θα διαψευσθούν γρήγορα. Τα εργασιακά είναι μπροστά μας

Είναι σύνηθες, δηλώσεις που γίνονται σε ανύποπτο χρόνο, να εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά μας ως διλήμματα ή μονόδρομοι, λίγους μήνες αργότερα.

Με το Brexit να κυριαρχεί στην επικαιρότητα και τις ευρωπαϊκές χώρες να στέκονται αμήχανες απέναντι στις εξελίξεις, τα μηνύματα που εστάλησαν από την Κομισιόν προς την Ελλάδα, δεν επιδέχονται παρερμηνειών. Το πιστόλι, εκείνο το περιβόητο του Παπακωνσταντίνου από το μακρινό 2010, παραμένει στον κρόταφο.

"Μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα".

"Η υπομονή θα είναι μικρότερη"

Ποιος δεν έλαβε το μήνυμα, ενόψει των εργασιακών; Την ώρα μάλιστα που ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το ζητούμενο πια για την αγορά εργασίας αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις.

Σπεύδουν, βεβαίως να διαβεβαιώσουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά το έχουμε ξαναδεί το έργο. Το να γλυτώσουμε κάτι, που δεν κινδύνευε από την αρχή, για να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα κάτι άλλο, είναι συνήθης πρακτική.

Μόνο που στην καθημαγμένη αγορά εργασίας, τακτικισμοί με ξεκάθαρο στόχο την περαιτέρω απορρύθμιση, μόνο στην καταστροφή μπορεί να οδηγήσουν.

Ας ελπίσουμε να γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση τι έρχεται και άρα να προετοιμάζονται, ώστε το Φθινόπωρο να μην “πέσουν από τα σύννεφα” και πάρουν μαζί τους και τις όποιες κόκκινες γραμμές έχουν απομείνει.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network