Υποχωρήσεις

Υποχωρήσεις

Δύσκολα μέτρα μπορεί να περάσουν, αλλά όχι αν δεν έχει γίνει καμία υποχώρηση και από την άλλη πλευρά του τραπεζιού

Το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Οι συνέπειες των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αρχίζουν να φαίνονται στην οικονομία και ο κίνδυνος να μπει στο μυαλό των πολιτών η ιδέα της επανάληψης του 2015, είναι ορατός.

Ήδη, η ανησυχία αποτυπώνεται στις εκροές καταθέσεων, καθώς μόνο το Φεβρουάριο, έφυγε από τις τράπεζες ρευστότητα ύψους 400 εκατ ευρώ, καθαρά από τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες είναι συγκεκριμένα και δύσκολα, καθώς ο χρόνος πιέζει.

H διάθεση συμβιβασμού της ελληνικής πλευράς, σε μια σειρά από θέματα, δημιουργεί την αίσθηση ότι η αξιολόγηση σύντομα θα κλείσει, ωστόσο όσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην κάνει βήμα πίσω στα εργασιακά, τόσο θα συνεχίζεται η παράταση του δράματος.

Μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκεται στη δυσχερή θέση, να κατηγορείται από την αντιπολίτευση για “καθυστερήσεις” και παραδόξως την ίδια στιγμή για “παράδοση άνευ όρων”, αλλά στην πραγματικότητα η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να κλείσει, αν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις και από την άλλη πλευρά.

Επώδυνα μέτρα μπορεί να περάσουν από τη Βουλή, αλλά όχι, χωρίς μια μικρή νίκη και έναν θετικό συμβιβασμό στα εργασιακά.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα