Ένας καταθετικός Ιανουάριος…

Ένας καταθετικός Ιανουάριος…

Ευχάριστα τα νέα από το μέτωπο της αποταμίευσης, τον Ιανουάριο. Μόλις έκλεισε λογιστικά ο πρώτος μήνας του έτους και οι τράπεζες διαπιστώνουν , ότι παρά τις παραδοσιακές εκροές του Ιανουαρίου, συνεχίστηκε το ρεύμα εισροών που ξεκίνησε το Δεκέμβριο

Αν και οι λόγοι που μπήκαν πολύ περισσότερα χρήματα στις τράπεζες από ότι προηγούμενους μήνες είναι συγκεκριμένοι, δεν μπορεί να μην αναγνωρισθεί και το γεγονός ότι σταδιακά, επιστρέφουν κεφάλαια στο σύστημα. Κάτι, που εκλαμβάνεται ως μικρή ένδειξη αποκατάστασης εμπιστοσύνης, πλαισιωμένο από τις θετικές εξελίξεις που σκηνογραφούν την επικείμενη έκδοση στις αγορές, για το νέο 7ετές ομόλογο, αλλά και από τον επίσης θετικό απόηχο, τόσο της προόσφατης αξιολόγησης, όσο και των – τελικά ήπιων αντιδράσεων – από τις παραδοχές των stress tests.

Τον Ιανουάριο λοιπόν, οι καταθέσεις των νοικοκυριών κινήθηκαν ανοδικά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα αντίστοιχα τμήματα των τραπεζών. Υπήρξε συσσώρευση χρήματος συνοδευόμενη μάλιστα από ένα «δειλό» ενδιαφέρον για προθεσμιακές καταθέσεις.

Η αύξηση των καταθέσεων στις αρχές του ΄18 οφείλονται εν πολλοίς, στο κοινωνικό μέρισμα, στο δώρο Χριστουγέννων και στις αγροτικές επιδοτήσεις, που αφορούν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Βέβαια, παραδοσιακά, ο Ιανουάριος είναι και μήνας εκροών, για την αποπληρωμή υποχρεώσεων, αλλά τουλάχιστον φέτος, δεν υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο, με τις αναλήψεις να αντιστρέφουν την εικόνα των εισφορών.

Στο πλαίσιο αυτό και προσπαθώντας να διατηρήσουν αυτό το ανοδικό κύμα επιστροφής καταθέσεων, οι τράπεζες σκέφτονται σοβαρά να διατηρήσουν αμείωτα τα επιτόκια καταθέσεων, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο, δίνοντας ένα παραπάνω «πάτημα» στο αποταμιευτικό κοινό, να αφήσει τα διαθέσιμά του στο σύστημα.

Απώτερος σκοπός προφανώς η επιστροφή σημαντικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, όπως το πάλαι ποτέ της πριν την κρίση περιόδου, ώστε να αποκατασταθεί και το πλήγμα της απουσίας ρευστού που υπέστη ο τραπεζικός τομέας και αναγκαστικά στράφηκε στον πανάκριβο δανεισμό από τον ELA, αφού οι αξιολογήσεις της χώρας καθιστούσαν αδύνατη την προσφυγή στις ξένες αγορές.

Έτσι, περίπου έναν μήνα πριν ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία των καταθέσεων για τον Ιανουάριο, υπάρχει ένας καλός λόγος για αισιόδοξες προβλέψεις στις τράπεζες. Αυτός που σταδιακά θα οδηγήσει σε ενίσχυση εμπιστοσύνης, σε νέες εισροές από το εξωτερικό και που αλλού; αν όχι στην πολυπόθητη άρση των capital controls…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα