Ο ‘Γέροντας’ Γερούν και η προφητεία για τις τράπεζες

Ο ‘Γέροντας’ Γερούν και η προφητεία για τις τράπεζες
Συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, στο Υπουργείο Οικονομικών (EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Σήμερα, με το τελευταίο τρίμηνο του έτους να ξεκινάει πολλά υποσχόμενο, ο τραπεζικός τομέας καλείται να δείξει το καλύτερό του πρόσωπο

Και ξαφνικά…(δεν) ήρθαν οι μέλισσες, το ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, αλλά  οι ελληνικές τράπεζες προ των ευθυνών τους. Αμ’  έπος, αμ’ έργον που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται τώρα, να αποδείξουν ότι θα τηρήσουν αυτά, για τα οποία δεσμεύθηκαν. Ο λόγος πάλι, για τα κόκκινα δάνεια και τους στόχους που έχουν τεθεί. Στόχοι που μέχρι και το εννεάμηνο δεν είχαν και την πλέον κατάλληλη πορεία, αν και εν πολλοίς έφταιγαν και οι εξωγενείς παράγοντες της αξιολόγησης (αυτής που καθυστέρησε να ολοκληρωθεί).

«Αν επιλυθούν τα κόκκινα δάνεια, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις ελληνικές τράπεζες» ήταν το μήνυμα που έστειλε στις αγορές, χθες, από την Αθήνα ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup.

Σήμερα, με το τελευταίο τρίμηνο του έτους να ξεκινάει πολλά υποσχόμενο, με το δυνατό ξεκίνημα που εύχονται και οι θεσμοί για το υπόλοιπο της πορείας τήρησης του Μνημονίου, μαζί με τα αισιόδοξα σχόλια για την έξοδό μας από αυτό, ο τραπεζικός τομέας καλείται να δείξει το καλύτερό του πρόσωπο. Να διαχειρισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κόκκινα δάνεια, να πετύχει τους στόχους που έχουν σαφώς συμπεριληφθεί στα business plans, και παράλληλα, να διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες για τις οποίες έχει δεσμευθεί (πχ. Πώληση θυγατρικών).

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ( SSM), που έχει εγκρίνει τους παραπάνω στόχους και που παρακολουθεί βήμα βήμα την εκπλήρωσή τους.

Αν και κεφαλαιακά ισχυρές, οι τράπεζες της χώρας δεν έχουν την πολυτέλεια να… αναπαυθούν στο μαξιλάρι των κεφαλαίων τους. Πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμες και να βελτιώσουν όσο μπορούν τους ισολογισμούς τους, αφήνοντας τον κηδεμόνα τους – που είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – να βάλει στη θέση του, το επίμονο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που κάθε τόσο ,  αναπολεί ιστορίες ανακεφαλαιοποίησης…..

Τελευταίο stress test ήταν το 2015, που συνοδεύτηκε με την τιτάνια προσπάθεια εξεύρεσης κεφαλαίων. Το επόμενο προγραμματίζεται για την άνοιξη του ‘ 18, αν και ίσως, με τις ευλογίες της ΕΚΤ, έρθει λιγάκι νωρίτερα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φαίνεται να έχει απορρίψει την πρόταση του ΔΝΤ, διεμήνυσε μέσω του διοικητή της, Μάριο Ντράγκι, ότι για τις ελληνικές τράπεζες συγκεκριμένα, είναι πιθανό να δρομολογηθούν νωρίτερα του αρχικού προγραμματισμού, τα stress tests. Άρα, νωρίτερα του Μαρτίου….

Ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ερωτηθείς χθες στο περιθώριο τηλεοπτικής συνέντευξης, για το αν απαιτούνται τα AQRs (νέοι έλεγχοι) για τις τράπεζες  ( άποψη του ΔΝΤ) ή νέα stress tests (προγραμματισμός της ΕΚΤ) , τήρησε μια «ουδέτερη» στάση.

«Δεν έχω συγκεκριμένη άποψη», είπε, «για ποιο από τα δύο». Τώρα που κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος – πρόσθεσε – πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι. Και δεδομένης όλης της δουλειάς που έχει γίνει, της ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει, των νέων κεφαλαίων που έχουν μπει είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουμε για τώρα με το θέμα των τραπεζών. Να είναι σταθερές και ισχυρές. Αν αυτό μπορεί να γίνει με το στρες τεστ τότε μια χαρά. Αν χρειάζεται AQR ας είναι. Αυτό νομίζω ότι είναι απόφαση των τραπεζικών αρχών.

Ο απόηχος της επίσκεψης Γερούν στην Αθήνα και οι δηλώσεις Μάριο Ντράγκι, φαίνεται να είναι καλοδεχούμενες από τις ελληνικές τράπεζες που έχουν ανάγκη από θετικά σχόλια, ειδικά σε μία περίοδο που βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο, με αφορμή το θέμα που θέτει το ΔΝΤ και είδαν πάλι τις μετοχές του κλάδου να κατρακυλούν, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται σε δεδομένα που θα το δικαιολογούσαν, πέραν της κόντρας ΔΝΤ-ΕΚΤ…

*Η Λίλυ Σπυροπούλου, είναι δημοσιογράφος του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα