Οι καθόλου τυχαίες κινήσεις του Μ. Σάλλα

Οι καθόλου τυχαίες κινήσεις του Μ. Σάλλα
Παρουσίαση της Έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, για το έτος 2015 στα πλαίσια της 83ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η Παγκρήτια Τράπεζα, τα σχέδια του Μιχάλη Σάλλα και η σημασία της συμμετοχής του σε αυτή

Μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή επιβεβαίωση της είδησης ότι ο Μιχάλης Σάλλας της Πειραιώς,  μπαίνει στρατηγικός επενδυτής, με ποσοστό 15%, στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Μιας τράπεζας συνεταιριστικής, που καλείται να διαδραματίσει έντονο ρόλο στην επικείμενη ανάπτυξη της οικονομίας, χρηματοδοτώντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνεργαζόμενη με χιλιάδες συνεταιρισμούς (83.000 σήμερα!).

Για όσους γνωρίζουν τον επίτιμο πρόεδρο της Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, εναν άνθρωπο που οραματίστηκε στις αρχές του ’90 μια ιδιωτική τράπεζα και έφτιαξε τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της χώρας, είναι δύσκολο να μην μπουν στον πειρασμό να σκεφθούν ότι «το παιχνίδι τώρα αρχίζει».

Αντίστοιχα αυτό ισχύει και για τις Συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, που θα συμβάλλουν και στην κατεύθυνση διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών, δημιουργώντας στέρεες βάσεις ανάπτυξης.

Θα μπορούσε αυτό το 15% της μίνιμουμ συμμετοχής στην παραπάνω Συνεταιριστική Τράπεζα  (η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας με 1,6 δις καταθέσεις και άλλα τόσα δάνεια) να αποτελέσει τη «μαγιά» για την υλοποίηση σχεδίων που αν μη τι άλλο θα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του γνωστού τραπεζίτη, που ξέρει το τραπεζικό σύστημα απέξω κι ανακατωτά και που για πάνω από μια εικοσαετία, έχει την ψήφο εμπιστοσύνης μεγάλων και ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών.

Οικονομέτρης ο ίδιος, αναζητά το εμπειρικό στη θεωρία, αναζητά την επαλήθευση ή τις λανθασμένες προβλέψεις και προχωρά.  Με αυτό το πνεύμα και με μία δόση φιλοσοφίας, φαίνεται ότι την αποχώρησή του από το τιμόνι του Ομίλου που στην ουσία ο ίδιος δημιούργησε εν τη γεννέσει του, μετατρέπεται για άλλη μια φορά σε νέα πρόκληση, για καινούργιους προορισμούς.

Αν και δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τα επόμενα βήματα, όσοι τον γνωρίζουν καλά, θα στοιχημάτιζαν ότι η κίνηση αυτή, είναι μόνο η αρχή.

*Η Λίλυ Σπυροπούλου, είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα