‘Παιδιά ενός κατώτερου Θεού’ όσοι πληρώνουν τις δόσεις τους;

‘Παιδιά ενός κατώτερου Θεού’ όσοι πληρώνουν τις δόσεις τους;

Το παράπονο του συνεπή δανειολήπτη και μια πραγματικότητα, πέραν κάθε λογικής. Γιατί για να πάρεις ρύθμιση, πρέπει να σταματήσεις να πληρώνεις!

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Με έκπληξη και απογοήτευση, μικρομεσαίοι Ελληνες επιχειρηματίες , διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα, μία «σκληρή» πραγματικότητα: Ο συνεπής, κινδυνεύει να γίνει ο… «χαζός» της υπόθεσης.

Σε καμία περίπτωση το άρθρο αυτό δεν επιχειρεί να υποδείξει, ούτε καν να υπονοήσει μια διαφορετική συμπεριφορά- το αντίθετο μάλιστα.  Εχουμε πολύ συχνά ταχθεί κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών , αυτών που εξαιτίας τους, έχει σήμερα προβλήματα ολόκληρο το πιστωτικό σύστημα, με την υπερχείλιση των κόκκινων δανείων.

Θέλουμε μόνο να φωτίσουμε μια άλλη πλευρά, που αποτελεί συχνό «παράπονο» των συνεπών δανειοληπτών: αυτών που πληρώνουν συστηματικά, εγκαίρως και ολοκλήρως τις δόσεις τους και δεν έχουν καμία επιβράβευση, πλην της «κοσμιοτάτης διαγωγής» που προφανώς έγραφε κάποτε ο έλεγχός τους (με τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, θα εκλείψει και η αξιολόγηση της διαγωγής οσονούπω).

Μετά κόπων και βασάνων, γνωστή Ελληνίδα που διατηρεί το εμπορικό της κατάστημα σε περίοπτο σημείο του κέντρου των Αθηνών, έχοντας προσαρμοσθεί στα δεδομένα της κρίσης και ότι αυτό έχει επιφέρει στην από δεκαετιών πελατεία της, τυγχάνει να είναι από τους πιο παραδοσιακούς, πιστούς και γνώριμους πελάτες, μεγάλης συστημικής τράπεζας –  οικογενειακώς.

Μέλημά της, η έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεών της και των όποιων δανειακών της ανοιγμάτων προς την Τράπεζα, ανελλιπώς, παρά τις δυσκολίες. Εύλογη η απορία της προς τη διεύθυνση της Τράπεζας: «Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ρύθμιση, να γίνουν πιο ευέλικτοι οι όροι του δανείου και λίγο πιο άνετη η αποπληρωμή;»

Για να εισπράξει, μία απόλυτα αληθινή απάντηση από το τραπεζικό στέλεχος , που με κατανόηση και συγκατάβαση, κουνούσε αργά το κεφάλι του αμήχανα, κοιτώντας την με ειλικρίνεια στα μάτια: « Για να πετύχουμε μια κάποια ρύθμιση, κυρία, θα πρέπει να σταματήσετε να πληρώνετε κάποιες δόσεις ώστε να χαρακτηρησθεί το δάνειο τουλάχιστον ως καθυστερούμενο, αν όχι κόκκινο…..».

Απάντηση που έχει τύχει «αποσβολωμένοι» να ακούσουν, εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, επαγγελματίες συνάδελφοί της, συνεπείς δανειολήπτες που παλεύουν καθημερινά στηρίζοντας ως χιλιοειπωμένη «ραχοκοκαλιά» την ελληνική οικονομία.

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού, στην Αθήνα του 2017, με τις τράπεζες να εστιάζουν στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

*Η Λίλυ Σπυροπούλου είναι δημοσιογράφος του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα