Τα καλά νέα είναι ότι…

Τα καλά νέα είναι ότι…
Στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή στην Αθήνα SOOC

Το τελευταίο δεκαήμερο, με διάφορες αφορμές, ακούγονται – επιτέλους – και κάποια θετικά νέα για τα οικονομικά της χώρας

Τα καλά νέα είναι ότι…υπάρχουν! Η πορεία της οικονομίας που τόσο ταλανίστηκε την προηγούμενη οκταετία, έχει αρχίσει να ανακάμπτει.  Το τελευταίο δεκαήμερο, με διάφορες αφορμές, ακούγονται – επιτέλους – και κάποια θετικά νέα για τα οικονομικά της χώρας.

Το μοντέλο εξωστρέφειας – μία από τις «μαγικές λύσεις» που προτάθηκαν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης άρχισε καθώς φαίνεται να εφαρμόζεται. Το επιχειρηματικό κλίμα σημείωσε αισθητή βελτίωση προς το τέλος του ΄17 και – όπως τόνισαν στην μελέτη τους οι οικονομολόγοι της Εθνικής Τράπεζας – αποτυπώθηκε στην ισχυρή άνοδο του δείκτη εμπιστοσύνης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων κατά 14 μονάδες, με τη βιομηχανία να ξεχωρίζει στους κλάδους, ως κινητήριος δύναμης εξωστρέφειας.

Την ίδια στιγμή και παρά τους κινδύνους και τις προκλήσεις που παραμένουν, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, διαβεβαίωσε τους αποφοίτους του London School of Economics  ότι η ανάπτυξη το ΄19, θα είναι πιο ενισχυμένη και από το 2% που προβλέπεται για φέτος .

Και μέσα σε όλα αυτά έρχονται ξένοι επενδυτές. Διεθνή funds, αμερικανικά αλλά και κινέζικα, ενδιαφέρονται να μπουν σε διάφορους χώρους της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα οι Κινέζοι, εκδηλώνουν εντονότατο ενδιαφέρον για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Δεν είναι τυχαία, τα ονόματα που ακούγονται, ισχυρά, ηχηρά και με διεθνή εμβέλεια.

Για την Εθνική Ασφαλιστική –  που μετά το ναυάγιο του γάμου με τους Exin- Calamos , προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, αναζητώντας τη βέλτιστη λύση για την ανάθεση του μάνατζμεντ σε ξένους επενδυτές, – παραμένει σοβαρός διεκδικητής, ο κινεζικός όμιλος Fosun ( και δεν είναι ο μόνος). Πρόθεση της διοίκσης, Λ. Φραγιαδάκη, είναι να κλείσει η εκκρεμότητα αυτή σύντομα και με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, δεδομένου άλλωστε ότι η συγκεκριμένη θυγατρική της Εθνικής έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Η Fosun λοιπόν, μαζί και κάποιοι άλλοι κινεζικοί όμιλοι, φλερτάρουν την Εθνική Ασφαλιστική. Την ίδια ώρα, έντονο κινεζικό ενδιαφέρον απέσπασε η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, την οποία έχει βγάλει σε πώληση ο Ειδικός Εκκαθαριστής (του τέως Ομίλου Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου).  To όνομα της Fosun ακούστηκε και για την εν λόγω τράπεζα….

Οπως ανακοίνωσε ο διοργανωτής του διαγωνισμού πώλησης, η Earnst & Young, υπάρχουν 13 ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων και διεθνή funds.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν αναφέρει μεταξύ άλλων τα ονόματα του βρετανικού  fund Duet ( με κοινοπραξία συμφερόντων Βαρδινογιάννη), του fund Tosca  και της Fosun.

Eνα από τα σημαντικά “φαβορί” της διεκδίκησης φαίνεται να είναι και η νεοσύστατη, digital bank,  Praxia, την οποία «τρέχει» πολύ καλά στελεχωμένη ομάδα πέριξ της διευθύνουσας συμβούλου, κυρίας Αναστασίας Σακελλαρίου ( η οποία, πέραν της εμπειρίας της σε καίρια πόστα στον τραπεζικό ελληνικό και διεθνή χώρο, είχε την εμπειρία της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Βασικός μέτοχος της Praxia Bank, που στήθηκε με τη «μαγιά» της παλαιάς Credicom, είναι το αμερικανικό fund Atlas Merchant Capital (που πριν από ένα χρόνο αγόρασε το 100% της θυγατρικής της Credit Agricole στην Ελλάδα).

Η λογική της διεκδίκησης της Επενδυτικής Τράπεζας από την Praxia Bank δεν έχει μόνο σχέση με τον ανταγωνισμό. Η απόκτηση της Επενδυτικής έχει σημασία συμπληρωματικών εργασιών (στο χρηματιστήριο, το personal banking, το factoring…)

Τα καλά νέα, μπορεί να φαίνονται λίγα . Είναι όμως αρκετά για να αποτελέσουν κρίκους σε μια αλυσίδα θετικών εξελίξεων που σταδιακά και μεμονωμένα σήμερα χτίζεται, για την αυριανή- όχι πολύ μακρινή – επόμενη μέρα.

*Η Λίλυ Σπυροπούλου, είναι δημοσιογράφος του News 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα