Τα κόκκινα, κατακόκκινα δάνεια του δευτέρου τριμήνου

Τα κόκκινα, κατακόκκινα δάνεια του δευτέρου τριμήνου
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

"Αυλαία" σήμερα για τα αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών

Με τις δύο μεγάλες τράπεζες, Eurobank και Πειραιώς ξεκινάει ο χορός της δημοσίευσης των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων. Τη σκθτάλη θα πάρπυν αύριο Πέμπτη η Εθνική και η Alpha Bank.

Ευθύς αμέσως με το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς, το επενδυτικό κοινό θα έχει πρόσβαση στην πορεία των βασικών μεγεθών του δευτέρου τριμήνου, μιας όχι και τόσο εύκολης περιόδου, που συνδέθηκε με την ανησυχία τότε για το κλείσιμο της αξιολόγησης και ως αποτέλεσμα επηρέασε αρνητικά τα κόκκινα δάνεια.

Όλο το ” παιχνίδι” τώρα παίζεται στο ποιός θα διαχειρισθεί καλύτερα τα κόκκινα, τα κατακόκκινα δάνεια που εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην κατα τα άλλα, ανοδική πορεία των τραπεζών, που παρά την    μειωμένη ζήτηση δανείων και τα χαμηλά επιτόκια προσπαθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες της χώρας έχουν να …δώσουν λογαριασμό και στους επόπτες τους, με την έννοια ότι παρακολουθούνται μήνα μήνα για το πως κινούνται στο θέμα των ρυθμίσεων κόκκινων δανείων. Αλλωστε έχουν και επ αυτού δεσμευθεί με συγκεκριμένους στόχους μείωσης.

Αρα, αν και το μήνυμα της επιστροφής σε κερδοφορία – έστω και οριακή- που δόθηκε με τα αποτελέσματα του τριμήνου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις προβλέψεις.

Αυτές οι αναπόφευκτα απαραίτητες προβλέψεις, που όσο τα κατακόκκινα δάνεια συσσωρεύονται, θα συμπίεζουν την όποια προσπάθεια για κέρδη.

Η συνέχεια…σήμερα, στις επίσημες ανακοινώσεις…

*Η Λίλυ Σπυροπούλου, είναι δημοσιογράφος του News 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα