Τι εννοεί ο ποιητής… Ντράγκι

Τι εννοεί ο ποιητής… Ντράγκι
Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Feb. 19, 2018. / 19 , 2018. Alexandros Michailidis / SOOC

Στον απόηχο του “θερμού επειδοσίου Ντράγκι- Τσακαλώτου”, οι τραπεζίτες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά και τα μηνύματα του Μάριο Ντράγκι, του επικεφαλής της ΕΚΤ

Ερμηνεύοντας “ τι θέλει να πει ο ποιητής”, οι Ελληνες τραπεζίτες έχουν έτοιμη την απάντηση. Όπως χαρακτηρηστικά έλεγε χθες ανώτατος τραπεζικός παράγοντας σε σχετικό πηγαδάκι, “ ο ποιητής θέλει να πει , αυτό που θέλει να δει.Εν προκειμένω, η ΕΚΤ θέλει να δει άμεσα να εκτινάσσονται οι πλειστηριασμοί από μερικές δεκάδες το μήνα σε μερικές… εκατοντάδες!

Ο ποιητής λοιπόν, θέλει να δει, real time, ότι έχει χρεωθεί ένας μεγάλος αριθμός προγραμματισμένων εντολών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που να ξεπερνάει τους 2.000 πλειστηριασμούς – αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνολικού εκτιμώμενου όγκου πανελλαδικά για το τρέχον έτος.

Λογικά –  σκέφτονται τραπεζικοί παράγοντες, – η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα θέλει μέσα στο προσεχές δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου να δει ξεκάθαρα, “κρεμασμένες” τις εντολές δεκάδων εκατοντάδων πλειστηριασμών. Συντηρητικά, ο Ιανουάριος είναι “φορτωμένος” με 50 πλειστηριασμούς, ο Φεβρουάριος με 150 και ο Μάρτιος θα προσεγγίζει τους 300. Θα πρέπει να φανεί ότι υπάρχει προγραμματισμός για 2.000 νέους πλειστηριασμούς άμεσα, ώστε να είναι επιτεύξιμος ο στόχος των 8.000 περίπου που εκτιμά το σύνολο της αγοράς για όλο το ΄18.

Είναι σε γνώση των θεσμών η χρονοκαθυστέρηση των 2 – 7 μηνών που χαρακτηρίζει την σημερινή ημέρα των “εγκαινίων” των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Για να υλοποιηθεί ο πλειστηριασμός, θα πρέπει να περάσουν 2 μήνες ( αν πρόκειται για άγονο ή για διαγωνισμό που έχει ήδη επανακηρυχθεί από 1 έως 3 φορές) και έως 7 μήνες (από τη στιγμή της καταγγελίας του δανείου) , αν αφορά νέες εντολές. Επί της ουσίας, ότι θα μπει σήμερα στον προγραμματισμό , θα εκτελεσθεί το Σεπτέμβριο.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι όλοι οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί  σε φυσική μορφή ,που θα ακολουθούσαν τον ανήφορο των Ειρηνοδικείων το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, επαναπροκηρύσσονται τώρα σε ηλεκτρονική μορφή. Συνεπώς, ο μεγαλύτερος όγκος των πλειστηριασμών που έχουν καταστεί άγονοι ή έχουν επανακηρυχθεί, καθώς και όλοι οι φυσικοί πλειστηριασμοί, θα υλοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο.

Ομως η ΕΚΤ , ο SSM και οι «έξω» θα αρκεσθούν στο ότι υπάρχει προγραμματισμός. Αυτό εννοεί ο ποιητής Ντράγκι- σύμφωνα με τους τραπεζίτες- ως «εύρυθμη λειτουργία» του τελευταίου ( μαζί με το Ελληνικό) προαπαιτούμενο για τη δόση.

Το ερώτημα είναι αν για την εκταμίευση της δόσης, οι θεσμοί θα αρκεσθούν στον προγραμματισμό των πλειστηριασμών, κάτι που θα είναι απτό και εμφανές από το Μάρτιο. ‘Η, αν θα θελήσουν να δουν πόσοι πλειστηριασμοί πραγματικά λαμβάνουν χώρα – κάτι το οποίο παραπέμπει στη θερινή περίοδο. Σ αυτό το σημείο όμως, οι τράπεζες δεν έχουν να κάνουν κάτι. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα