Τι μας είπαν τα stress tests και γιατί φέτος είναι πιο διαφορετικά

Τι μας είπαν τα stress tests και γιατί φέτος είναι πιο διαφορετικά
pixabay

Ήδη τα στελέχη των τραπεζών συζητούν πέριξ των παραδοχών και ερμηνεύουν τι μπορεί να σημαίνει για το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες

Και ξεκινάμε. Φεβρουάριος 1, με τις επίσημες παραδοχές των stress tests ανά χείρας, οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για να περάσουν τις δοκιμασίες των τεστ. Ήδη από χθες, τα στελέχη των τραπεζών συζητούν πέριξ των παραδοχών και ερμηνεύουν τι μπορεί αυτό να σημαίνει για το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Πρώτη εκτίμηση….ότι ακόμη είναι νωρίς για συμπεράσματα! Λίγες μόνο ώρες μετά την επίσημη κοινοποίηση των stress tests, ακόμη αποκωδικοποιούνται οι λεπτομέρειες της έκθεσης μεθοδολογίας της ΕBA, της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, που στο πολυσέλιδο κείμενό της θέτει τις παραμέτρους του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου, πάνω σε βασικά οικονομικά μεγέθη.

Ειδική μνεία γίνεται στο θέμα της διαχείρισης του κινδύνου. Συνοπτικά, αναφέρονται οι τρεις βασικοί κίνδυνοι (πιστωτικός, αγοράς, λειτουργικός), αλλά επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προβλέψουν τις επιπτώσεις που θα έχουν τα δύο σενάρια, στα κέρδη τους, στα καθαρά έσοδα από τόκους και στο ύψος τω κεφαλαίων τους, από κινδύνους που δεν συμπεριλαμβάνονται στις παραπάνω κατηγορίες.

‘Ενα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο που θίγεται με τα φετινά stress tests, είναι οι πιθανοί κλυδωνισμοί και οι όποιες εντέλει επιπτώσεις από το Brexit . Παράμετρος που θα πρέπει να συνυπολογισθεί.

“Κερασάκι στην τούρτα”, τo νέo διεθνές λογιστικό πρότυπο IFRS 9, που επιβάλλει στις τράπεζες να εγγράφουν εμπροσθοβαρείς προβλέψεις για κόκκινα δάνεια , δηλαδή, πριν πραγματοποιηθούν οι τυχόν μελλοντικές ζημιές. Η αλλαγή αυτή θα έχει οπωσδήποτε τις επιπτώσεις της στα κεφάλαια των τραπεζών.

Το άλλο «νέο» που προέκυψε χθες, είναι η αναπόφευκτη πίεση που θα υποστούν οι τιμές των ακινήτων, εμπορικών και αστικών, σε συνάρτηση με τη διενέργεια πλειστηριασμών ( στις 21 Φεβρουαρίου ξεκινούν επισήμως), καθώς απότομα, ένας μεγάλος όγκος ακινήτων θα βγει σε πώληση.

Οι τραπεζίτες την ανέμεναν την πίεση στις τιμές, αλλά όχι στην έκταση του 17,5% που προβλέπει στην προσεχή τριετία, το ακραίο σενάριο της EBA. Το ποσοστό αυτό, έχει προκαλέσει έναν προβληματισμό, ειδικά λόγω του ότι στα προηγούμενα tests, του 2015 (που εν γένει ήταν δυσκολότερα των φετινών, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν τότε), η προβλεπόμενη πτώση των τιμών ήταν στο επίπεδο του 9,%.

Αναφορικά με τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων, η κατάσταση είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες ( 37 συνολικά, μετέχουν στα stress tests) : όλος ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει το ρίσκο μια μη αναμενόμενης αντίδρασης στις μετοχές, αλλά το πιθανό «σοκ» κυμαίνεται από 30% – 22% στην τριετία.

Από πλευράς τους, τα ομόλογα ίσως παρουσιάσουν αυξημένες αποδόσεις κάτι που συνεπάγεται πτώση τιμών και είναι αντίθετο με τη σημερινή εικόνα. Όμως ακόμη κι αν αυτό συμβεί, η πτώση στις αποδόσεις θα είναι λιγότερο από 1,5 ποσοστιαία μονάδα, στο επίπεδο του 1,30% μάξιμουμ.

Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η εικόνα από τη χθεσινή δημοσιοποίηση των σεναρίων και της μεθοδολογίας, κάτω από τα οποία θα δούμε αν θα αντέξουν οι ελληνικές τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς. Ας αρκεστούμε να πούμε, ότι άντεξαν και τα κατάφεραν σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, μέσα σε βαθιά κρίση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα