Τράπεζες: Και τώρα….τρέχουμε!

Τράπεζες: Και τώρα….τρέχουμε!
Άποψη του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος Eurokinissi

Τρίμηνο "φωτιά" για τις ελληνικές τράπεζες που θέλουν να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα

Το πιο «καυτό» τρίμηνο για τις τράπεζες, ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, αναμένεται να είναι το δυσκολότερο τρίμηνο της φετινής χρήσης, για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που θα πρέπει να καταφέρουν τους στόχους που δεν έπιασαν το εννεάμηνο που πέρασε.

Σαφής η «επιταγή» του SSM, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού που τις ελέγχει εκ μέρους της ΕΚΤ και της ΕΕ, είναι να κλείσουν τα όποια ανοιχτά μέτωπα, στο χώρο των κόκκινων δανείων. Να επιχειρήσουν ένα άλμα, να πιάσουν στόχους μείωσης των καθυστερούμενων και ληξιπρόθεσμων δανείων, διότι πλέον, δεν υπάρχουν ευέλικτα χρονικά περιθώρια. Οι στόχοι είναι δεδομένοι και δεσμευτικοί, όσο τα stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες μαζί με τις ευρωπαϊκές την άνοιξη του 2018, πλησιάζουν.

Το «κακό » είναι ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις ή οι στόχοι που είχαν θέσει οι τράπεζες από τις αρχές του έτους. Αυτό συνέβη για μια σειρά από λόγους, που ξεκινούν από το πάγωμα της αγοράς συνεπεία της καθυστέρησης της β΄αξιολόγησης στις αρχές του έτους, τα συνεπακόλοθα αυτής στη ρευστότητα και την οικονομική ισχύ των οφειλετών, έως την καθυστέρηση, άλλοτε τεχνική, άλλοτε θεσμική, των αλλαγών που αφορούν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ο Σεπτέμβριος βαίνει προς το τέλος του , με τις τράπεζες να περιμένουν το τελικό στήσιμο της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις και στις παραδοσιακές δημοπρασίες πλειστηριασμών λόγω απεργίας μέχρι προσφάτως των συμβολαιογράφων.

Με ένα σοβαρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων ο κάθε ένας συστημικός όμιλος, ανεκμετάλλευτο ακόμη, περιμένουν να γυρίσει ο τροχός και να αρχίσουν να πουλάνε ακίνητα….Αντιμέτωποι με αναβολές τεχνικές ή μη, αντιμέτωποι με σωματεία και ενώσεις που βρίσκουν την ευκαιρία, όχι με το αζημίωτο βεβαίως βεβαίως, να ορθώσουν ανάστημα και να μπλοκάρους τις διαδικασίες.

Έτσι, ακόμη και οι κακοπληρωτές επωφελούνται ωραιότατα από τις «διαδικασίες της χελώνας» και ζουν στην υγεία των…. «κορόιδων», όπου «κορόιδα» είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες συνεπείς φορολογούμενοι και αξιόπιστοι δανειλήπτες- καθώς η οικονομική αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων δεν έχει καμία σχέση με τη στρατηγική επιλογή του του «κατά συνείδηση κακοπληρωτή».

Αυτός που πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειό του και έχει οικονομικές δυσκολίες, δεν ντρέπεται να ζητήσει ρύθμιση για το δάνειό του . Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς που προστατεύουν οι διάφορες Ενώσεις αλληλεγγύης, δεν είναι απαραίτητα αυτής της κατάστασης.

Όσο για τις τράπεζες, αυτές καθεαυτές, παύει να είναι επιχείρημα ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες και παρεμποδίζονται οι πλειστηριασμοί. Το μήνυμα του SSM ήταν απόλυτο: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις. Μειώστε τα κόκκινα δάνεια τώρα. Και καλύψτε, όσο είναι δυνατόν, του στόχους μιας χρονιάς, μέσα σε ένα τρίμηνο. Αυτό που απέμεινε….».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα