Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης πέρασε την πύλη της αθανασίας

Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης πέρασε την πύλη της αθανασίας

Ο θάνατος του καθηγητή Αδαμάντιου Πεπελάση κάνει τη χώρα μας φτωχότερη. Όμως το έργο του μένει στη μικρή ζωή μας, ανάμεσα στην τόση ασχήμια και παραπληροφόρηση

Έφυγε ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας ευπατρίδης. Η πατρίδα μας, αυτή τη φτωχή εποχή, έγινε ακόμα φτωχότερη. Ο Διαμαντής μας, το διαμάντι μας, ο δάσκαλός μας, δεν είναι πια μαζί μας. Στην περίπτωση του δεν ισχύει το «ουδείς αναντικατάστατος».

Είχαμε την τύχη, η σύντροφός μου κι εγώ, να ζήσουμε τα τελευταία 30 χρόνια από πολύ κοντά την προσφορά, τη φιλία του, τις απέραντες γνώσεις του.

Δεν είμαστε απλώς συνομιλητές του. ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΤΗΣ ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ, ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ.

Ευλογημένος ο ΜΗ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ  από τη ζωή μας ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, Ο ΜΕΓΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

 

Στο Μέγαρο Μελά, στην παρουσίαση του βιβλίου μου, «ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ», από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Στο πάνελ διακρίνονται δίπλα στον Διαμαντή Πεπελάση, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος,  ο συντονιστής της εκδήλωσης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Σπύρος Βούγιας

Όταν του παρουσίασα το βιβλίο του «ΓΑΣΤΟΥΝΗ-ΜΠΕΡΚΛΕΥ», μαζί με τον ακριβό του και οικογενειακό μου φίλο, Λευτέρη Παπαδόπουλο,  στο κατάμεστο θέατρο του ΜΟΥΣΟΥΡΗ, δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του αυτός ο ευφυής οικονομολόγος, που υπήρξε  ο αναμορφωτής της ελληνικής οικονομίας  σε μια κρίσιμη εποχή, που συνέδεσε πρώτος τις πολιτιστικές δράσεις με το τραπεζικό σύστημα, δημιουργώντας σε κάθε γωνιά της Ελλάδος έναν πολιτιστικό θεσμό.

Φίλος στενός του Ανδρέα Παπανδρέου και κουμπάρος του στον γάμο του με τη Μαργαρίτα, γύρισε με τον Ανδρέα στην Ελλάδα και ήταν από τους λίγους που θα μπορούσαν να διαφωνήσουν με τον τότε, αλλά και για πολλά χρόνια έκτοτε, κυρίαρχο της πολιτικής ζωής της χώρας.

 

Στο θέατρο ΒΕΑΚΗ, ο Διαμαντής Πεπελάσης  στην παρουσίαση του βιβλίου του τότε Υπουργού Πολιτισμού, καθηγητή  Ευάγγελου Βενιζέλου, με τίτλο «ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ», παρουσία του ακριβού μας επίσης φίλου Ιάκωβου Καμπανέλλη και του τότε Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου. Το βιβλίο παρουσίασε ο Μανόλης Τσακίρης.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ  του οφείλω πολλά. Συμμετείχε στο πάνελ της παρουσίασης των δύο τελευταίων βιβλίων μου. Την τελευταία φορά, ήρθε και στο Μέγαρο Μελά, γιατί  δεν ήθελε να λείψει από την εκδήλωση του φίλου του Μανόλη, όπως είπε στον κοινό μας φίλο Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Αυτά εντέλει μένουν στη μικρή ζωή μας, ανάμεσα στην τόση ασχήμια και παραπληροφόρηση, που συχνά αλλοιώνει την εικόνα του καθενός.

Τώρα, το ταξίδι σου «Γαστούνη- Μπέρκλεϋ» θα είναι πιο εύκολο, Διαμαντή, διαμάντι μας!!!!

*Ο Μανόλης Τσακίρης είναι Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας και Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα