H (Χρυσή) Αυγή μιας σκοτεινής εποχής

H (Χρυσή) Αυγή μιας σκοτεινής εποχής

Η "αθώα" πρόταση για συμμετοχή μιας σοβαρότερης Χρυσής Αυγής σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και οι σιωπηλοί συνένοχοι

Είναι εύκολο να είσαι έντιμος, δημοκράτης, πατριώτης και αξιοπρεπής, όταν το τίμημα είναι μικρό ή όταν δεν υπάρχει τίμημα.

Όταν όμως η κρίση ρίχνει τις μάσκες, αποκαλύπτεται ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι πατριδοκάπηλοι και αδίστακτοι.

Οι οικονομικές ελίτ της χώρας, βλέποντας ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι εθνικές εκλογές –όποτε και αν διεξαχθούν- δεν θα βγάλουν σταθερή κυβέρνηση ή ότι υπάρχει περίπτωση να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ (άσχετα αν αποδειχθεί η όχι απλώς ένα άλλο «ΠΑΣΟΚ του ‘81»), σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, χωρίς ηθικές αναστολές.

Η Χρυσή Αυγή, με το υψηλό ποσοστό της, μοιάζει «μια κάποια λύση», διότι μπροστά στην με κάθε κόστος διατήρηση του συστήματος, μερίδα επιχειρηματιών, τραπεζιτών και εφοπλιστών, κλείνουν το μάτι στους δήθεν αντισυστημικούς, χωρίς ντροπή και χωρίς σεβασμό στην ιστορία της Ελλάδας και στα θύματα της ναζιστικής Κατοχής. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, ούτε ντροπές και δισταγμούς.

Προετοιμάζοντας το έδαφος

Τα σενάρια αυτά διακινούνται υπογείως εδώ και καιρό, λόγω της δημοσκοπικής εικόνας των κομμάτων και πάνε πακέτο με την προσπάθεια εξωραϊσμού της ναζιστικής οργάνωσης, από συγκεκριμένους δημοσιογράφους και συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Μετά τις εθνικές εκλογές του 2012, τα μέλη και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, παρουσιάστηκαν ως «παιδιά ατίθασα», ως «αυτοί που θα πούνε μια κουβέντα παραπάνω στο Κοινοβούλιο» και ως «αντισυστημικοί».

Δόθηκε επίσης σκόπιμα έμφαση στην εμφάνιση, τις συνήθειες, τα τατουάζ, τα ρούχα των μελών και των βουλευτών της.  

Οι μουσικές προτιμήσεις και οι στίχοι του Καιάδα ή οι σαγιονάρες στην παραλία και τα τατουάζ του Η. Κασιδιάρη, κατέλαβαν περισσότερο χρόνο και προσοχή στη δημόσια σφαίρα, σε σχέση με τις νυχτερινές επιθέσεις σε μετανάστες ή την δήλωση υποψηφίου της Χρυσής Αυγής για την ετοιμότητα της οργάνωσης να «ανοίξει τους φούρνους».  Στόχος ήταν το να μείνουμε στην όψη και να ξεχάσουμε την άποψη και την πράξη.

Ναζί κανείς ή σοβαρός;

Η μεθοδικότητα της Χρυσής Αυγής και των ΜΜΕ που τη στήριξαν, ανταμείφθηκε με το να συζητιέται πλέον ως πιθανή λύση, για κυβερνητική σταθερότητα.

Το γεγονός ότι οι «λαγοί» του συστήματος, βγήκαν τώρα να μιλήσουν δημόσια και ξεκάθαρα για μια «σοβαρότερη εκδοχή» της ναζιστικής οργάνωσης, που θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι τυχαίο.

Θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες δηλώσεις και «αθώες» προτάσεις, ώστε όταν φτάσουμε στις εθνικές εκλογές και εφόσον η Χρυσή Αυγή «σοβαρευτεί» (ανοίγει φούρνους σε σωστά σημεία, χτυπά μετανάστες, αφού τους εξηγεί το γιατί και βάζει λιγότερα καρφιά στα ρόπαλά της, όταν επιτίθεται σε αφισοκολλητές), να μη φανεί εξωφρενική μια συνεργασία.

Στόχος αυτής της συνεργασίας θα είναι «να μη χρεοκοπήσει η χώρα», «να μη βγει από το ευρώ», «να μην πάμε σε επαναληπτικές εκλογές» ή «να μη μας πάρουν οι κομμουνιστές τα σπίτια».

Αυτή η στάση των ελίτ και των «λαγών» τους στα ΜΜΕ, εκτός από χυδαία, είναι και ανιστόρητη, καθώς, είναι γνωστό τι συμβαίνει όταν οι ναζιστές παίρνουν εξουσία.

Όπως όμως είπαμε παραπάνω, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση του συστήματος και της μεγιστοποίησης του κέρδους, κάποιοι είναι  έτοιμοι να τζογάρουν με το μέλλον της χώρας και να παίξουν οποιοδήποτε χαρτί, ακόμα και αυτό των εγχώριων θαυμαστών του Χίτλερ.

Οι σιωπηλοί συνένοχοι

Απέναντι σε αυτά τα σενάρια και αυτές τις μεθοδεύσεις πρέπει να βρεθεί κάθε πολίτης, που πιστεύει στη Δημοκρατία και σέβεται την ιστορία αυτής της χώρας.

Πρέπει επίσης να πάρει σαφή θέση κάθε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ο αρχηγός της και πρωθυπουργός να δεσμευθεί ρητά ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή, ποτέ και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Δεν είναι θέμα μόνο της Αριστεράς ή όσων κοινωνικών ομάδων στοχοποιούνται  από τη Χρυσή Αυγή και τους τραμπούκους της.  Μας αφορά όλους, δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς, διότι εφόσον δεν είμαστε μαζί τους, είμαστε υποψήφια θύματά τους.  

Όποιος αδιαφορεί και σιωπά, απέναντι στους ναζιστές και σε όσους προαλείφονται για προστάτες τους σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας, είναι συνυπεύθυνος για ό,τι επακολουθήσει.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τον Μάιο του 2007 βρίσκεται στην 24 Μedia και είναι αρχισυντάκτης του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα