Πλωτό φράγμα: Έξω οι μετανάστες, μέσα η προπαγάνδα

Πλωτό φράγμα: Έξω οι μετανάστες, μέσα η προπαγάνδα
Βάρκα με μετανάστες στη Μεσόγειο AP

Όταν το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα αντιμετωπίζεται με όρους επικοινωνίας, τα φράγματα για τσιπούρες, μοιάζουν μια πολύ καλή ιδέα

Ας υποθέσουμε ότι δεν ανήκομεν εις την Δύσιν, δεν είμαστε Ευρωπαίοι και δεν δεσμευόμαστε από το δίκαιο της ΕΕ. Άρα δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος-μέλος να εμποδίσει έναν πρόσφυγα/μετανάστη να υποβάλει αίτημα παροχής ασύλου. Το υποθέτουμε.

Ας υποθέσουμε επίσης ότι αντιμετωπίζουμε μετανάστες και πρόσφυγες στην καλύτερη ως τσιπούρες και στη χειρότερη ως “γιατί δεν κάθονται σπίτι τους να πολεμήσουν”. Το υποθέτουμε και αυτό.

Με τις δύο αυτές υποθέσεις έχουμε πλησιάσει στον τύπο του νεοέλληνα, που φαντάζεται βάρκες να βουλιάζουν, ενώ ψάχνει με αγωνία βύσμα για να μην πάει το παιδί του να υπηρετήσει μακριά από την οικογενειακή εστία.

Αυτός ο τύπος, που αντιδρά στην προσωρινή παραμονή μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του, ίσως να ανακουφιστεί αν ξέρει ότι έχουμε “πλωτά φράγματα” στη θάλασσα.

Παραβλέπουμε λοιπόν τα προβλήματα με τους κουτόφραγκους και την απανθρωπιά των “εγώ δεν είμαι ρατσιστής αλλά…” και εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε, θα προμηθευτεί ένα πλέγμα για τσιπούρες 2,7 χιλιομέτρων για να κάνει τεστ ανάσχεσης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η πρόσκληση προς ιδιώτες εργολάβους, μέσω διαγωνισμού, έγινε ήδη και το κόστος για το πλωτό φράγμα, το οποίο θα εξέχει 50 εκατοστά από την επιφάνεια της θάλασσας και θα έχει φωτεινή σήμανση, θα είναι 500.000 ευρώ.

Θα γίνει λοιπόν ένα τεστ στη θάλασσα, θα κοστίσει 500.000 ευρώ και αναμένουμε με αγωνία ποιος ή ποιοι θα αναλάβουν το έργο (σε καλή μεριά), τα ρεπορτάζ για το πόσο καλά και αποτρεπτικά θα λειτουργούν τα λαμπάκια, αλλά και την ικανοποίηση της κοινής γνώμης, για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών που θα γίνει με φράγματα για τσιπούρες.

Αυτό που δεν χρειάζεται να υποθέσουμε, διότι είναι σίγουρο, είναι ότι η αστεία αυτή ιδέα, είναι μέρος μιας ιδεοληψίας και θα ωφελήσει κυρίως (εκτός από τους εργολάβους) όσους χρειάζονται επιχειρήματα, όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού.

Επιχειρήματα ορμπανικής έμπνευσης βέβαια, αλλά όταν ένα πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο και όταν ο νεοέλληνας έχει φανατιστεί προεκλογικά με ιστορίες για “λαθραίους ανθρώπους” και “αλλοίωση του έθνους”, κάθε είδους φάρμακο είναι καλοδεχούμενο.

Ακόμα και αν είναι πανάκριβο placebo.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα