Το “τεστ” της κυβέρνησης με τα πλωτά φράγματα για τους πρόσφυγες

Το “τεστ” της κυβέρνησης με τα πλωτά φράγματα για τους πρόσφυγες
Μετανάστες στη θάλασσα AP

Η κυβέρνηση θα προμηθευτεί 2,7 χλμ πλωτού φράγματος και εάν είναι αποδοτικά θα τα αξιοποιήσει για τις προσφυγικές ροές

Η προμήθεια πλωτού φράγματος για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο θα αποτελέσει σύμφωνα με πληροφορίες ένα “τεστ”, καθώς κυβέρνηση θα προμηθευτεί ένα πλέγμα 2,7 χιλιομέτρων και εάν αποδειχθεί ότι δουλεύει το “εργαλείο” αυτό, θα αξιοποιηθεί ευρύτερα.

Πρόκειται πάντως για πλέγματα για… τσιπούρες που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό ψαριών και δεν έχουν προδιαγραφές στρατιωτικής χρήσης.

Δημοσίευμα του Associated Press ανέφερε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσκάλεσε με διαγωνισμό ιδιώτες εργολάβους να προμηθεύσουν έναν πλωτό φράκτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων εντός τριών μηνών. Το πλωτό φράγμα θα εξέχει 50 εκατοστά από την επιφάνεια της θάλασσας και θα έχει φωτεινή σήμανση. Το Υπουργείο Άμυνας εκτιμά το κόστος για το φράγμα στα 500.000 ευρώ, που περιλαμβάνει και το κόστος συντήρησής του για τέσσερα χρόνια.

Το πλωτό φράγμα θα κατασκευαστεί με “μη στρατιωτικές προδιαγραφές” και θα έχει τα ειδικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να φέρει εις πέρας την αποστολή ελέγχου της προσφυγικής κρίσης. Έλληνας αξιωματούχος που μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις, είπε πως η διαδικασία για το φράγμα εκτελείται από το Υπουργείο Άμυνας αλλά για πολιτική και όχι στρατιωτική χρήση, διαδικασία που είναι παρόμοια με εκείνη που ακολουθείται για την προμήθεια υλικών για τους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων.

Μένει να φανεί βεβαίως εάν θα μπορεί να επιφέρει αποτέλεσμα το φράγμα που αφορά ένα μικρό μονο τμήμα της ζώνης διέλευσης των ροών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα