Ο Φιλελέ, το Κεφάλαιο και η σιωπή των αμνών

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Τα είπε χύμα ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στον ΣΕΒ, δίνοντας ουσιαστικά «άφεση αμαρτιών» στο Κεφάλαιο. Οπερ έδει δείξαι. Ηχηρά, δε…

Ο…αριστερός επιχειρηματίας ήταν ειλικρινής και ευθύς. Ειπε για το Κεφάλαιο και την Οικονομία αυτά που θα έλεγε ένας καθωσπρέπει θιασώτης της καπιταλιστικής οικονομίας και της αγοράς.

Κατά τούτο, ουδείς ψόγος για τον Στέφανο Κασσελάκη. Εδωσε ευκρινές το στίγμα του, διαλύοντας τις αυταπάτες περί αριστερού κόμματος του οποίου τυγχάνει αρχηγός. Δικαίως τον επιδοκίμασαν οι Νεοδημοκράτες τιτλούχοι. Οι ιδέες τους αποκτούν ερείσματα και στην απέναντι πλευρά.

Αλλά οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ-πολιτικοί, γραφιάδες και διανοούμενοι-που έχουν φάει με το κουτάλι το Κεφάλαιο του Καρόλου; Ούτε μια λέξη διαφωνίας, ενόχλησης και εναντίωσης έτσι για την τιμή των όπλων; Κάτι είπε ο Τσακαλώτος-σωστά επι της ουσίας αλλά έμμεσα και «άηχα»-και πέραν ού.

Την επομένη της ομιλίας Κασσελάκη στον ΣΕΒ, δύο πρωτοσέλιδα έκλεψαν την παράσταση. Η «Εστία» με τον εξής τίτλο: «Ηράσθη το Κεφάλαιο ο ΣΥΡΙΖΑ!». Και η «Αυγή» που απέφυγε να προβάλει στην πρώτη σελίδα το μείζον και επίμαχο της ομιλίας( Η Αριστερά δεν δαιμονοποιεί το Κεφάλαιο) και επέλεξε τον εξής τίτλο: «Ισχυρή οικονομία σε μια δίκαιη κοινωνία»…

Απ΄ο,τι φαίνεται-τουλάχιστον μέχρι στιγμής- ουδείς από τους συγκροτημένους, ικανούς- και της Μαρξιστικής Παιδείας μετέχοντες- γραφιάδες της ιστορικής εφημερίδος ενοχλήθηκε από την ομιλία Κασσελάκη. Αναυδος ο Κάρολος μάλλον απορεί και εξίσταται.

Τιμητικές εξαιρέσεις

Ναι, υπήρξαν. Δύο συνάδελφοι στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος και ο Δημήτρης Ψαρράς όχι μονάχα ασχολήθηκαν με την αναφορά του Κασσελάκη στο Κεφάλαιο, αλλά παρέδωσαν δύο εξαιρετικά κείμενα. Παραθέτουμε ικανά αποσπάσματα:

Γιάννης Κιμπουρόπουλος: «Αν, σύμφωνα με τον Ωζιέ, το χρήμα “γεννιέται με φυσικές κηλίδες αίματος στο ένα μάγουλο”, το κεφάλαιο γεννιέται βουτηγμένο από την κορυφή ώς τα νύχια στο αίμα και στη βρωμιά και στάζοντας αίμα απ’ όλους τους πόρους… Το κεφάλαιο το τρομάζει η έλλειψη κέρδους ή το πολύ μικρό κέρδος, όπως το κενό τρομάζει τη φύση. Οταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος, γίνεται τολμηρό. Με 10% κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς παντού∙ με 20% γίνεται ζωηρό∙ με 50% γίνεται θετικά παράτολμο∙ με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους∙ με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύει να το διαπράξει, ακόμα και με κίνδυνο να πάει στην κρεμάλα» (Καρλ Μαρξ, «Το Κεφάλαιο, τόμος 1, σελ. 785).

Αυτό είναι ένα εμβληματικό απόσπασμα από το κορυφαίο έργο του Μαρξ, που θεωρείται ακόμη και από φανατικούς της ελεύθερης οικονομίας ως η βαθύτερη ανατομία του καπιταλισμού(…)

Στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ακούσαμε ακόμη και συντηρητικούς ηγέτες της Ε.Ε., όπως η Μέρκελ ή ο Σαρκοζί, να καταγγέλλουν τη διαβρωτική δράση της διεθνούς κερδοσκοπίας που οδηγούσε την παγκόσμια οικονομία στο χάος, αγοράζοντας και πουλώντας κάθε εξωτική μορφή του κεφαλαίου: από τα παράγωγα των ενυπόθηκων δανείων μέχρι τα CDS, που στοιχημάτιζαν στις κρατικές χρεοκοπίες. Κατά κάποιο τρόπο κατήγγειλαν τις πιο δαιμονικές εκδοχές του κεφαλαίου.

Επομένως, το να εμφανίζεται ένας ηγέτης αριστερού (κατά τίτλο και αυτοπροσδιορισμό) κόμματος και να διακηρύσσει ότι «δεν δαιμονοποιεί το κεφάλαιο», άρα ότι με κάποιο μαγικό τρόπο έχει ξεπεραστεί η αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας, έρχεται σε σύγκρουση με ιδεολογικές αρχές (ή στερεότυπα, αν τα θεωρεί τέτοια) δύο αιώνων. Κι αυτό θέλει μια πολύ πειστική εξήγηση. Ή έναν Μαρξ που θα γράψει το «Κεφάλαιο» του 21ου αιώνα (και δεν εννοώ τον Πικετί)»

Δημήτρης Ψαρράς: «Δεν αρκέστηκε στην περιγραφή του γνωστού μύθου της Δεξιάς για μια κοινωνία όπου ο εργαζόμενος θα ευθυγραμμίζεται πιο στενά με την επιτυχία της επιχείρησης, αλλά υποστήριξε ότι ο λόγος της εκλογής του οφείλεται στο γεγονός ότι εξαρχής, ως υποψήφιος πρόεδρος μίλησε ρητά για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης (…)

Απορώ. Ούτε ένας από τους στενούς συνεργάτες του και παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ενημέρωσε τον κ. Κασσελάκη ότι στις 29 Ιουλίου 2020 ο Αλέξης Τσίπρας κατάγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας σε τρία σημεία της αγόρευσης του ‘’έρχεστε να επιβραβεύσετε τα τραπεζικά στελέχη με νέα μπόνους και stock options’’».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα