Ο on air σεξισμός του Happy Day για εκείνες που δεν φτιάχνουν μελομακάρονα και το “βραβείο ακαμάτρας”

Ο on air σεξισμός του Happy Day για εκείνες που δεν φτιάχνουν μελομακάρονα και το “βραβείο ακαμάτρας”

Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου ερωτήθηκε αν φτιάχνει μελομακάρονα και τελικά οι παρουσιαστές της εκπομπής μας παρέδωσαν τη δική τους συνταγή με μπόλικες δόσεις σεξισμού και παραδοσιακής πατριαρχίας. Παρότι μπαίνουμε στο '23.

Στα “ψιλά” πέρασαν τα σεξιστικά σχόλια της Σταματίνας Τσιμτσιλή και του Δημήτρη Παπανώτα για τις γυναίκες που δεν φτιάχνουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες στις γιορτές των Χριστουγέννων, τα οποία ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Happy Day” στον Alpha πριν από δύο μέρες.

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή προβλήθηκε ένα βίντεο με δηλώσεις της Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, στο οποίο η γνωστή ηθοποιός ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, αν έχει φτιάξει μελομακάρονα και κουραμπιέδες για τα Χριστούγεννα. “Ούτε καν, ούτε καν. Δεν προλαβαίνω. Γεια σας”, ήταν η απάντησή της.

Στον απόηχο των δηλώσεων της δημοφιλούς ηθοποιού, η παρουσιάστρια και το πάνελ της εκπομπής ξεκίνησαν μία συζήτηση επί του θέματος, με τον Δημήτρη Παπανώτα να σχολιάζει σχετικά, θυμίζοντας παλαιότερες τοποθετήσεις του: Συγγνώμη, γυναίκες είστε, Χριστούγεννα έρχονται, θα έρθουν στο σπίτι δυο φίλοι, η οικογένεια… Θα φτιάξετε έναν κουραμπιέ! Δεν είναι έγκλημα. Μην το πάρετε δηλαδή ότι είναι κατάντια. Δεν είναι κατάντια”.

Ορίστε; Πώς είπατε; Σε σχεδόν 20 μέρες καλωσορίζουμε το 2023 και ακόμη αναπαράγουμε το στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες να είναι (μεταξύ χίλιων άλλων ρόλων) οι τέλειες νοικοκυρές; Και, μάλιστα, τους δημιουργούμε τύψεις αν δεν φτιάξουν τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα που έφτιαχναν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες τους; Είναι λιγότερο άξιες οι γυναίκες που δεν μπορούν, δεν ξέρουν ή πολύ απλά δεν θέλουν να ασχοληθούν με τη μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική;

Θα περίμενε κανείς πως, από τη στιγμή που υπάρχουν δύο γυναίκες στο πάνελ, θα γινόταν κάποιος αντίλογος στα σχόλια του Δημήτρη Παπανώτα. Ο Κώστας Φραγκολιάς συμφώνησε με τον τρόπο του, ενώ η Τίνα Μεσαροπούλου φάνηκε να κάνει μια προσπάθεια (όχι και τόσο συνειδητοποιημένη αλλά ούτε και επιτυχημένη) απαντώντας του: “Τα ζαχαροπλαστεία κλέφτες θα γίνουν; Γιατί να μην αγοράσουν;”.

Και τότε, ήρθε το “κερασάκι στην τούρτα” από την (γυναίκα!) παρουσιάστρια της εκπομπής, Σταματίνα Τσιμτσιλή, η οποία απάντησε στην συνάδελφό της:Καλά, το να φτιάξεις και στο σπίτι σου κι εσύ, μαντάμ… Μην πάρουμε και το βραβείο ακαμάτρας!”.

Μην μας πουν ακαμάτρες, λοιπόν, μην μας πουν ανοικοκύρετες. Μην τυχόν και χάλασουμε το αφήγημα που μας θέλει “γυναίκες για σπίτι” με όσα αυτή η φράση συνεπάγεται: να καθαρίζουμε, να πλένουμε, να μαγειρεύουμε, να υπηρετούμε τον σύζυγο, να μεγαλώνουμε τα παιδιά, να μην φέρνουμε αντιρρήσεις, να μην πολυέχουμε και άποψη. Α! Και μαζί με όλα αυτά, να είμαστε και σέξι γιατί αλλιώς θα μας βαρεθεί ο άνδρας.

Τα χρόνια, ευτυχώς, έχουν περάσει και οι κοινωνίες έχουν προοδεύσει. Οι δουλειές του σπιτιού και γενικά το “νοικοκυριό” δεν (θα έπρεπε να) αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της γυναίκας πια. Όλοι οι ενήλικες, είτε άνδρες είτε γυναίκες, μπορούν να συμβάλουν, κάτι που (θα έπρεπε να) θεωρείται αυτονόητο. Δίνονται καθημερινά μεγάλοι αγώνες ώστε να εξαλειφθούν σεξιστικά και πατριαρχικά στερεότυπα, σαν κι αυτά που με τόσο μεγάλη άνεση – και περηφάνια στην περίπτωση της Τσιμτσιλή – ακούγονται on air. Και δεν είναι και για αυτή η πρώτη της φορά.

Οι σύγχρονες γυναίκες εργάζονται, συνεισφέρουν οικονομικά στο σπίτι και δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα για “νοικοκυροσύνη” ούτε στον σύζυγο ούτε στην πεθερά. Παράλληλα, παλεύουν να διεκδικήσουν ακόμα τα βασικά τους δικαιώματα, την ελευθερία τους, ακόμα και την αυτοδιάθεση των σωμάτων τους.

Ας αποτινάξουμε τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό μας, και ας τις στηρίξουμε. Είναι το ελαχίστως αυτονόητο και ας επαναλαμβάνεται, πιο συχνά απ’ ό,τι θα έπρεπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα