Ο Superman κι o Iron Man θα μας σώσουν από το Predator

Ο Superman κι o Iron Man θα μας σώσουν από το Predator
Φώτο με τον Superman δεν είχαμε, οπότε ας βολευτούμε με τον Κ.Χατζηδάκη. Που αρνείται ότι τον παρακολουθούσε το Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Οι υπέρτατες, διαπλανητικές δυνάμεις, που επικαλείται τελευταία η κυβέρνηση για να τους «φορτώσει» τις υποκλοπές, είναι το νέο κολπάκι συγκάλυψης.

Από ότι φαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών θα … ανέβει ένα level τις επόμενες ημέρες. Από την επίκληση της εθνικής ασφάλειας και του «ο πρωθυπουργός δεν ήξερε», θα περάσουμε στην «τερατολογία».

Δηλαδή στην περιγραφή κολοσσιαίων δυνάμεων πλανητικού επιπέδου, που έχοντας στα χέρια τους το υπέρτατο όπλο των νέων τεχνολογιών γίνονται «πανεπόπτες» που παρακολουθούν τα πάντα. Έτσι εμείς στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να κοιτάζουμε με δέος τους σύγχρονους «ψηφιακούς θεούς» της «παγκοσμιοποιημένης» εποχής μας και να ευχόμαστε να μην μετατραπούμε σε θύματα των ορέξεων τους.

Ένα πρώτο δείγμα μας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στον Αντέννα. Τότε που μίλησε για άγνωστα και σκοτεινά κέντρα που παρακολουθούν ακόμη και υπουργούς. Μια δεύτερη, χθες, ο εισηγητής της Ν.Δ στην συζήτηση του νομοσχέδιου για τις παρακολουθήσεις, Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Όπως είπε στους καιρούς μας «δημιουργούνται νέα υποκείμενα διεθνούς πολιτικής, ίσως έξω και πάνω από τα κράτη, που λειτουργούν υπερτοπικά, συχνά χωρίς τους κανόνες που επιβάλλει μια δημοκρατική πολιτεία στα όρια της εθνικής και συνταγματικής της κυριαρχίας. Πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter κλπ., συνδυαστικά με λογισμικά παρακολούθησης, όπως το Pegasus, το Predator και άλλα, συγκεντρώνουν απίστευτα προσωπικά δεδομένα, που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τη χρήση τους».

Μάλιστα κινδυνολόγησε δεόντως αναφέροντας πως «αυτά τα υπερτοπικά εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν ανεξέλεγκτα από ιδιωτικά συμφέροντα, παρακάμπτοντας ακόμα και τους κρατικούς κανόνες του κράτους δικαίου. Και αν απουσιάζει και το μέτρο της εταιρικής ηθικής του κατόχου ή του διαχειριστή, μπορούν να μεταβληθούν ακόμα και σε επικίνδυνα όπλα, σε βάρος της δημοκρατίας, της εθνικής ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Λίγο ακόμη να συνέχιζε έτσι, θα πίστευε κανείς ότι πρέπει να φωνάξουμε τον … Superman, τον Batman, τον Hulk,τον Iron Man και άλλους ήρωες των blockbusters προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά. Αφού είναι εξώκοσμες, σχεδόν, απειλές μόνο με υπερφυσικές δυνάμεις είναι δυνατόν να χαλιναγωγηθούν.

Μόνο που εδώ υπάρχουν δυο παρατηρήσεις: Η πρώτη αφορά το ότι όλους αυτούς τους διεθνείς κολοσσούς, η κυβέρνηση δεν τους αντιμετωπίζει συνήθως ως …απειλές. Αντιθέτως πολλάκις ακούμε πως η χώρα πρέπει να γίνει ελκτικός προορισμός (με χαμηλούς μισθούς, δίχως 8ωρα, χωρίς φορολογία εταιριών) ώστε επιχειρήσεις, όπως η Microsoft και άλλες, να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η δεύτερη είναι πώς όλη αυτή η μεγαλειώδης περιγραφή έρχεται σε αντίθεση με τους μάλλον …κακόμοιρους, καθ΄όλα “τοπικούς” και ποταπούς στόχους που – σύμφωνα με τα υπάρχοντα δημοσιεύματα- κλήθηκαν να επιτύχουν οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ και η χρήση λογισμικών τύπου Predator: Παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και εσωκομματικών συσχετισμών, έλεγχος υπουργών για μίζες από επιχειρηματίες, εποπτεία του μικρόκοσμου του Μεγάρου Μαξίμου.

Το «φούσκωμα» μάλλον αποσκοπεί στην δημιουργία αίσθησης χάους και τελικά στην συγκάλυψη…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα