Οι Αμερικανοί θέλουν Μητσοτάκη;

Οι Αμερικανοί θέλουν Μητσοτάκη;
Εγκωμιαστικές δηλώσεις για την διακυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και για την σύζυγό του από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Eurokinissi

Οι κραυγαλέα εγκωμιαστικές δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή Τζώρτ Τσούνη, σε αυτή την συγκυρία, δεν πέρασαν απαρατήρητες.

Την εβδομάδα που πέρασε, άπαντες ασχοληθήκαμε (δικαίως) με την υπόθεση των υποκλοπών και τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Το ίδιο πιθανότατα θα κάνουμε και την επόμενη μια και τα ζητήματα που σχετίζονται με το σκάνδαλο θα παραμείνουν κυρίαρχα.

Ίσως γι αυτό δεν έτυχε τόσο μεγάλης προσοχής το γεγονός ότι την ίδια εβδομάδα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζώρτζ Τσούνης, είχε επίσης έντονη δημόσια δραστηριότητα. Ο ομογενής διπλωματικός φροντίζει εδώ και καιρό το δημόσιο προφίλ του στην χώρα – πράγμα αναμενόμενο – και έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θέλησαν να συνομιλήσουν μαζί του.

Οι τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις όμως, δείχνουν μία τάση που μοιάζει να υπερβαίνει την συνήθη διπλωματική δραστηριότητα. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς πως οι εγκωμιαστικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί για την κυβέρνηση έχουν ένα «άρωμα» παρεμβατικότητας στην πολιτική ζωή του τόπου. Κάτι που – θεωρητικά- πρέπει να αποφεύγει ένας πρεσβευτής. Ιδίως αν αυτός είναι πρεσβευτής των ΗΠΑ (πόσο μάλλον τούτες τις μέρες του Νοέμβρη).

Ο Τζώρτζ Τσούνης, εμφανίστηκε στην τηλεόραση του Αντέννα την περασμένη Κυριακή το βράδυ φιλοξενούμενος του Νίκου Χατζηνικολάου. Μία μόλις ημέρα δηλαδή πριν την πολύκροτη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ίδιο δημοσιογράφο.

Εκεί οι δηλώσεις του για την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξαν κάθε άλλο παρά φειδωλές. Χαρακτήρισε «ιστορική» την τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ενώ μίλησε για την «εκπληκτική» οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Ανέφερε πως αυτή είναι που έχει αλλάξει το πρόσωπο της Ελλάδας προς την διεθνή κοινότητα (παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι δομικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η ρύθμιση του δημοσίου χρέους, που δεν έγινε επί Νέας Δημοκρατίας).

Τα ίδια επανέλαβε και στις δηλώσεις του μια ημέρα αργότερα μετέχοντας στην Σύνοδο Pharos Summit 2022, για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Εκεί είπε χαρακτηριστικά πως «αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα πραγματικό θαύμα. Η Ελλάδα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αλλά έχει να κάνει με το πνεύμα της ηγεσίας».

Μάλιστα αναφέρθηκε προσωπικά στην σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκυ. Δήλωσε ότι «ξέρω πως δεν της αποδίδονται πάντα τα εύσημα που αξίζει αλλά γνωρίζω από πρώτο χέρι πως πολλές από τις επιτυχίες που σημειώθηκαν σήμερα έγιναν χάρη στην προσπάθεια της Πρώτης Κυρίας, της Μαρέβας Μητσοτάκη. Και θα ήθελα να την ευχαριστήσω προσωπικά που είναι φάρος και μια θετική δύναμη σε αυτή την χώρα».

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως η στρατηγική του «πρόθυμου συμμάχου» στην οποία βασίζεται η εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα φέρει τα αντίστοιχα «κέρδη» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όμως ή τόσο κραυγαλέα στήριξη που φαίνεται να παρέχεται τούτες τις μέρες δεν μπορεί, παρά να εγείρει υποψίες. Ιδίως σχετικά με το αν λειτουργεί ως αντίβαρο στο «βαρύ» κλίμα που υπάρχει για την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα