Σφαλιάρες και τσάμπα μάγκες

Σφαλιάρες και τσάμπα μάγκες

Η φράση του Σπαλιάρα που εξόργισε- το λεκτικό ισοδύναμο ενός δυσώδους αερισμού μέσα σε γεμάτο ασανσέρ

“Σκεφτόμουν ότι οι λαθρομετανάστες είναι πιο τυχεροί σε σχέση μ’ εμάς κι αυτό που ζούσαμε. Ήμασταν χωρίς στέγη, κάποια στιγμή ήμουν για τρεις μέρες συνέχεια βρεγμένος, ένιωθα ότι ανεβάζω πυρετό και δεν είχαμε να φάμε τίποτα εκτός από μια καρύδα. Ήταν μια κατάσταση σοκαριστική, ένα χάος”. Αυτά δήλωσε πρόσφατα στην εκπομπή της Ελεωνόρας Μελέτη ο Γιάννης Σπαλιάρας, ο παίκτης του Survivor.

…Που δεν μ’ αφήνει ν’αγιάσω, που λένε. Πάνω που είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως όχι, δεν θα ασχοληθώ άλλο με το τηλεπαιχνίδι και τους συμμετέχοντές του, να, τώρα, ο ευειδής και αρρενωπός Σπαλιάρας με ανάγκασε να τον περιλάβω, όταν αμόλησε αυτή την πελώρια κοτσάνα – το λεκτικό ισοδύναμο ενός δυσώδους αερισμού μέσα σε γεμάτο ασανσέρ.

Το Σαρβάιβορ ήταν μια τσάμπα μαγκιά – το λέω σε κάθε περίπτωση, με κάθε ευκαιρία, σε όλους τους τόνους. Μια τσάμπα μαγκιά που αποδείχθηκε χρυσοφόρα για τους παραγωγούς του και το κανάλι που την πρόβαλλε, κάνοντας επιπλέον τους διαγωνιζομένους πρώτες μούρες, με μια απίθανη αναγνωρισιμότητα.

Η οποία βέβαια, για τους περισσότερους, θα εξανεμιστεί σε μερικούς μήνες, όπως συνέβη και με τους άλλους, πρώην διάσημους και νυν λησμονημένους παίκτες των τηλεπαιχνιδιών, που διέγραψαν τη φωτεινή τους τροχιά σάν κομήτες, για να σβήσουν μετά, φυσιολογικά, και να χαθούν. Το ίδιο κοινό που τους έκανε νάμπερ ουάν, το ίδιο τους μάσησε, τους χώνεψε και τους απέβαλλε διά της φυσικής οδού.

Αλλά ο λεβεντονιός Σπαλιάρας το τερμάτισε. Δεν του έφτασε η δόξα, άρχισε και τις κοινωνικές συγκρίσεις, οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Λοιπόν, για να τελειώνουμε: οι «λαθρομετανάστες» και οι πρόσφυγες και όλοι της γης οι κολασμένοι, δεν θέλησαν να πεινάσουν, δεν επέλεξαν ούτε να παρατήσουν το σπίτι τους, ούτε να βομβαρδιστούν, ούτε να θαλασσοπνιγούν. Τους συνέβησαν αυτά τα γεγονότα παρά τη θέλησή τους.

Ο Σπαλιάρας και οι υπόλοιποι τσάμπα μάγκες ηθελημένα και προθύμως ταλαιπωρήθηκαν. Όχι για να εξασφαλισουν ένα καλύτερο ή απλώς ένα ανθρώπινο μέλλον γι’ αυτούς και τα παιδιά τους, αλλά για να γίνουν περιβόητοι, για να τους μάθει ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους, όσους δεν ξέρει ήδη δηλαδή, για να έχουν κάτι να λένε μέχρι τα βαθιά γεράματά τους, σπάζονας τα νεύρα σε όσους έχουν την ιώβειο υπομονή να τους ακούν.

Ξενηστικώθηκαν γιατί όλοι είχαν κατά νου τα λεφτά, γιατί όλοι ήλπιζαν πως η δίαιτα με καρύδες μπορεί και τους αποφέρει εκατό χιλιάρικα. Κι επιπλέον, ό,τι έκαναν, το έκαναν μπροστά στις κάμερες, που σημαίνει πως τίποτα από όλα αυτά τα θεαματικά δεν έγιναν φυσικά, ανθρώπινα και αβίαστα – όλοι οι παίκτες δεν ήταν τίποτα άλλο από Καραγκιοζάκια των Μίντια.

Τώρα, να συμφωνήσω σε κάτι με τον παίκτη του Survivor: ναι, ίσως οι «λαθρομετανάστες» να είναι πιο τυχεροί από αυτόν. Γιατί η δυστυχία ίσως να τους έχει χαρίσει ανθρωπιά και κάποια σοφία, αρετές που δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ ο κύριος Σπαλιάρας, όσα κιλά κι αν χάσει, όσες μέρες κι να μείνει βρεγμένος, όσες «σφαλιάρες» κι αν του δώσει η εικονική του πραγματικότητα.

*Ο Παύλος Μεθενίτης είναι δημοσιογράφος του Ραδιοφώνου 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα