“Πολίτες της Σκύδρας”…

“Πολίτες της Σκύδρας”…
O Aλέξανδρος Νικολαϊδης Eurokinissi

Οι 15 "Πολίτες της Σκύδρας" -εκ των 5.406 πολιτών της Σκύδρας - είναι, δυστυχώς, φορείς μιας εξαιρετικά επικίνδυνης άποψης, δίχως να αντιλαμβάνονται πως αυτή η ενέργεια ελάχιστα απέχει από την ...καύση βιβλίων με περιεχόμενο που δεν συνάδει με τις δικές τους απόψεις.

Παραθέτω την επιστολή μιας “δεκαπεντάδας” ανθρώπων που υπογράφουν ως “Πολίτες Σκύδρας”, οι οποίοι …έμπλεοι θυμού και εθνικής οργής ζητούν να αναιρεθεί η ονομασία του δημοτικού γυμναστηρίου “Αλέξανδρος Νικολαϊδης” που είχε αποδοθεί τιμητικά στον Ολυμπιονίκη του ταε- κβον- ντο για την προσφορά του στην Ελλάδα.

” Το τελευταίο διάστημα η κοινωνία της Σκύδρας πληροφορήθηκε πως ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης πολιτικοποιήθηκε, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα ιδεώδη του αθλητισμού και του πολιτισμού, μιας και δεν δύναται ένας Ολυμπιονίκης πρότυπο της νεολαίας, να πολιτικοποιηθεί και να υποστηρίζει δημόσια την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών που χαρίζει το όνομα Μακεδονία στους βόρειους γείτονες μας, γεγονός που έρχεται όχι μόνο σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά και με το ψήφισμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων που υιοθέτησε πρώτο σε όλη την Ελλαδα το Δημοτικό συμβούλιο Σκύδρας μη αποδεχόμενο την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία!

Για τους λόγους αυτούς κι επειδή δεν επιθυμούμε στους χώρους όπου αθλούνται τα παιδιά μας να υπάρχουν πρότυπα ανθρώπων που από Ολυμπιονίκες μεταμορφώθηκαν σε πολιτικούς…

ΥΓ.: Ευχή όλων μας είναι η απόσυρση της υποψηφιότητας του και η μη ενασχόληση του με την πολιτική γενικότερα. Ώστε να σταματήσει η συλλογή των υπογραφών.”

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έχει αναρτηθεί και στο επίσημο σάϊτ της Χρυσής Αυγής και σε μεγάλο αριθμό εθνικιστικών ιστοτόπων. Αλλά, ας το προσπεράσουμε.

Το πλέον ενδιαφέρον είναι η αντίληψη από την οποία διέπεται η “πρωτοβουλία” των αυτοαποκαλούμενων “Πολιτών της Σκύδρας”  (βικιπεδια: κωμόπολη του νομού Πέλλας, 15 χλμ από την Έδεσσα, με πληθυσμό 5406 κατοίκους με βάση την απογραφή του 2011).

“Μάθαμε πως ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαϊδης πολιτικοποιήθηκε”! Φαίνεται πως η Σκύδρα βρίσκεται στο μέσον κάποιας ιντερνετικής “μαύρης τρύπας”, δεν φτάνουν εκεί εφημερίδες και, πιθανώς, κάποια μεταφυσική δύναμη έχει ρίξει “μαύρο” σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ειδάλλως δεν εξηγείται πως οι “Πολίτες Σκύδρας” δεν έχουν πληροφορηθεί τις δεκάδες παρεμβάσεις του Αλέξανδρου Νικολαϊδη κατά της ακροδεξιάς, εδώ και πολύ καιρό. Εκτός εάν αυτό ακριβώς ήταν που τους ενόχλησε.

“Δεν δύναται ένας Ολυμπιονίκης, πρότυπο της νεολαίας να πολιτικοποιείται”! Μάτια και αυτιά…ερμητικά κλειστά. Ουδείς εκ των “Πολιτών της Σκύδρας” πληροφορήθηκε πως εδώ και αρκετά χρόνια ο Πύρρος Δήμας εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ, η Βούλα Πατουλίδου αντιπεριφερειάρχης, ο Γιώργος Κούδας δηλώνει έκπαλαι αριστερός και, μόλις τις προάλλες, ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος με τον Γιώργο Ορφανό για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν έχουν ακούσει για τον Ολυμπιονίκη βουλευτή Καρασεβδά, για την Σοφία Σακοράφα, την Άννα Βερούλη και τον Λευτέρη Πετρούνια που εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι, ούτε δεκάδες άλλους αθλητές και πρωταθλητές που ασχολήθηκαν με την πολιτική. Από τον Παναγιώτη Φασούλα μέχρι τον Κώστα Παταβούκα, κι από τον Κουκοδήμο μέχρι τον Ανατολάκη.

Οι αθλητές, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, νοιάζονται για την πατρίδα, ενδιαφέρονται για τα κοινά και ενίοτε θέλουν να συνεισφέρουν ως συνέχεια της εκπροσώπησης της πατρίδας στους αγωνιστικούς χώρους. Και καλώς πράττουν.

Οι “Πολίτες της Σκύδρας” δεν θέλουν ή δεν μπορούν, προφανώς, να κατανοήσουν πως “πρότυπο για τη νεολαία” είναι ένας αθλητής που τιμά τη χώρα του και σπεύδει να βοηθήσει και μετά την αθλητική “αποστρατεία” του και όχι μια ψευτο-σταρ του Next Top Model ή ένας αμφιλεγόμενος celebrity που “παίζει πόλεμο” με τους Τούρκους στο Survivor. Κι ακόμα περισσότερο δεν δύνανται να κατανοήσουν πως είναι απείρως προτιμότερος ως “πρότυπο” ένας Ολυμπιονίκης που τα βάζει με την ακροδεξιά, το νεοναζισμό και τις μεταμφιεσμένες παραφυάδες τους, από έναν χλαμυδοφόρο που αυτοπαρουσιάζεται ως απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά όταν τον ρωτήσεις δεν γνωρίζει να σου πει που πέφτουν τα Γαυγάμηλα και τι ήταν ο Γόρδιος Δεσμός.

Οι 15 “Πολίτες της Σκύδρας” -εκ των 5.406 πολιτών της Σκύδρας – είναι, δυστυχώς, φορείς μιας εξαιρετικά επικίνδυνης άποψης που επιδιώκει να αποκαθηλώσει μια τιμητική πλακέτα (για τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη) από το δημοτικό γυμναστήριο της πόλης τους, δίχως να αντιλαμβάνονται πως αυτή η ενέργεια ελάχιστα απέχει από την …καύση βιβλίων με περιεχόμενο που δεν συνάδει με τις δικές τους απόψεις.

Και, πάμε, εν κατακλείδι, από το ειδικό (της Σκύδρας) στο γενικό.

Τον Νικολαϊδη, τον Παππά, τον Τσακαλώτο, την Γεροβασίλη, τον Δανέλλη, και άλλους, τους προπηλάκισαν μικρές ομάδες ανθρώπων με παρόμοιες απόψεις. Πέρα από το συναισθηματικό φορτίο σχετικά με το Μακεδονικό (εν μέρει δικαιολογημένο, αν και όχι απαραίτητα και αιτιολογημένο), η πράξη του προπηλακισμού και τα συνθήματα που την συνόδευσαν, όπως “αλήτες, προδότες, πολιτικοί” και “η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”, αποτελούν δείγματα συμπεριφοράς που ανήκουν σε θύλακες εκτός πολιτικού πλαισίου. Είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι.

Όλα αυτά, ωστόσο, (υπερ)προβάλλονται από μερίδα των μέσων ενημέρωσης ως “πηγαίες” και πατριωτικές εκδηλώσεις αγανάκτησης. Η αυτοθαυμαζόμενη δημοσιογραφία των ημερών αναγορεύει αβίαστα το αλλοπρόσαλλο σε πατριωτικό, και αναδεικνύει τις αντιδράσεις ολιγάριθμων σε μια δήθεν γενικευμένη εξέγερση.Μεγάλο το λάθος και θα πληρωθούν τα επίχειρα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει εκτεταμένη δυσαρέσκεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπάρχει. Όμως η απόσταση από το “είμαι απογοητευμένος” μέχρι τον προπηλακισμό, την βία και το σπορ των ακραίων…”και οι Ολυμπιονίκες στην πυρά”,  είναι όση από το Purgatorium (ρωμαιοκαθολικό καθαρτήριο) έως την κόλαση…

Βουλευτές της Χρυσής Αυγής ήταν, άλλωστε, εκείνοι που παλαιότερα έλεγαν πως ο Σχορτσιανίτης και ο Αντετοκούμπο δεν είναι Έλληνες…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα