Ένα σκιάχτρο για τους επενδυτές και τη δημοκρατία

Ένα σκιάχτρο για τους επενδυτές και τη δημοκρατία

Ο άνθρωπος που ομολόγησε ότι φοροδιαφεύγει εμφανίζεται ως ο τιμωρός με το bulling και ζητά να πάρει το νόμο στα χέρια του. Όπως νομίζει ότι κάνουν τα παλικάρια…

Από όλες τις χυδαίες δημόσιες τοποθετήσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, η επίθεση στο ΣΤΕ είναι πιο χυδαία, επικίνδυνη αλλά και κατά βάση πολεμική κατά της ίδιας της κυβέρνησης. Ο -κατά δήλωση- αστοιχείωτος Πολάκης εγκαλεί το ΣΤΕ για την απόφαση του να βάλει φρένο στις παράνομες παρατάσεις που αφορούν στο δικαίωμα των αρχών να διενεργούν ελέγχους για φορολογικές παραβάσεις. Σε μια και μόνη “επίθεση”, ο άνθρωπος που επιχειρεί να κάνει το bullying επάγγελμα, κατορθώνει να συμπυκνώσει σωρεία ανακριβειών, ημιμάθεια και μίσος.

Η επιστολή των δικαστών απαντά επί της ουσίας αλλά -όπως επιβάλλεται- σε πιο ευπρεπείς τόνους από τον γηπεδικό λόγο του στελέχους της Κυβέρνησης. “Οι αρχές αυτές αποτελούν δικαιοκρατικές εγγυήσεις, που ισχύουν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, και αφορούν όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες”. Είναι προφανές για οποιονδήποτε εγγράμματο άνθρωπο ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, να γνωρίζει εκ’ των προτέρων μέχρι που φθάνει το όριο του νόμου. Δεν είναι δυνατόν να ζει εσαεί με τον φόβο ενός κράτους-μπαμπούλα, το οποίο ακόμη και για εκδικητικούς λόγους θα μπορούσε να ανατρέξει σε παραπτώματα (ή υποτιθέμενα παραπτώματα) που τελέσθηκαν προ δεκαετιών.  Ένα τέτοιο κράτος, δεν είναι κράτος δικαίου αλλά δικτατορία.

Το ΣΤΕ απεφάνθη ότι δεν μπορούν να δίνονται παρατάσεις επί παρατάσεων. Δεν προσπάθησε να προστατέψει κανέναν. Απλά ερμήνευσε τον νόμο που έχει ψηφίσει η βουλή των Ελλήνων. Παρεμπιπτόντως με τα σύγχρονα μέσα και την ηλεκτρονική καταγραφή συναλλαγών και δηλώσεων, το κράτος έχει άπλετο χρόνο για να ελέγξει φορολογικές ή άλλες παραβάσεις. Αν σώνει και καλά πρέπει να εγκαλέσουμε κάποιον, αυτές είναι οι φορολογικές αρχές που δεν κάνουν ότι πρέπει σε εύλογο χρόνο. Πέντε χρόνια είναι σαφώς υπέρ αρκετά για να ελέγξει κανείς το σύνολο των κατοίκων της χώρας, όχι μερικές εκατοντάδες ονόματα που βρίσκονται σε λίστες.

Βεβαίως ο Πολάκης δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια ούτε για την δίκαιη αντιμετώπιση των φοροφυγάδων. Ο ίδιος άλλωστε -επίσης κατά δήλωσή του- φοροδιέφευγε συστηματικά την περίοδο που είχε εκλεγεί δήμαρχος ( σχετική δήλωση μπορείτε να δείτε εδώ). Ενδιαφέρεται να παραστήσει τον προστάτη των δικαιωμάτων του λαού. Αυτού του λαού που κατάκλεβε ( μη πληρώνοντας φόρους, όπως αποδεικνύει η παραπάνω δήλωση) όταν ήταν δήμαρχος Σφακίων.

Οι λίστες άλλωστε δεν περιλαμβάνουν φοροφυγάδες αλλά καταθέτες. Η κατάθεση δεν αποτελεί αδίκημα. Ενδέχεται κάποιοι εξ’ αυτών να διαθέτουν χρήματα που είναι αποτέλεσμα φοροδιαφυγής αλλά στα δυόμισι χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν έχουν εντοπιστεί τα μεγάλα ψάρια που υπόσχονταν η Κυβέρνηση. Χρόνος υπήρχε και έλεγχοι έγιναν, όπως γίνονταν και προ του 2015. Ο θησαυρός όμως που υποσχέθηκε ο λαϊκισμός αποδείχθηκε άνθρακας. 

Όσο για το δικαίωμα κριτικής στις αποφάσεις του ΣΤΕ, είναι αναφαίρετο αλλά ο σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών, αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση και στη χώρα μας. Ο Πολάκης όμως και όσοι συντάσσονται δίπλα στις τραμπούκικες απόψεις του, αδιαφορεί για τις υπόλοιπες εξουσίες. Θεωρεί ότι η Κυβέρνηση αποτελεί τη μόνη αρχή και όποιος δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη είναι εχθρός της και του αξίζουν “τρία μέτρα κάτω από τη γη”.

Ο ίδιος πιστεύει ότι προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ίσως να το πιστεύουν και οι επικοινωνιολόγοι της Κυβέρνησης, θεωρώντας ότι “μιλάει στον απλό λαό και εκφράζει την αγανάκτηση του”. Ο “απλός λαός” θα έπρεπε λογικά να αγανακτεί για το γεγονός ότι η ίδια η Κυβέρνηση υποσχέθηκε πάταξη της φοροδιαφυγής και δεν κατάφερε τίποτε. Θα έπρεπε επίσης να αγανακτεί για τη σπουδή του Πολάκη να διατηρήσει το καθεστώς ομηρίας.

Στην ίδια την Κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιλαμβάνονται ότι ο Πολάκης και οι τοποθετήσεις του αποτελούν ένα είδος σκιάχτρου για τους επενδυτές. Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα όπου η Κυβέρνηση ασπάζεται την άποψη ότι τα αδικήματα και κυρίως η δυνατότητα ελέγχου επ’ αυτών θα διαρκούν επ’ άπειρο; Ακόμη και αν δεν υπάρχει αδίκημα, το κράτος με εκδικητικούς εξαντλητικούς ελέγχους μπορεί να εξοντώσει όποιον δεν του είναι αρεστός.

Η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης είναι βασικό συστατικό του κράτους δικαίου. Ο Πολάκης δεν μπορεί να μην το έχει ακούσει αυτό. Δεν μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται. Όπως δεν μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται και όσοι έσπευσαν να τον συνδράμουν, παρέχοντας του προστασία. Χρήση αυτού του δίκαιου κανόνα θα κάνει και ο ίδιος ο Πολάκης καθώς η υπόθεσή της φοροδιαφυγής που ομολόγησε και τον αφορά, θα τύχει της ίδιας μεταχείρισης, λόγω της αδράνειας των μηχανισμών. Το κράτος δικαίου, ευτυχώς δεν κάνει διακρίσεις…

Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα