Γιατί οι Ρουμάνοι αγανακτισμένοι είναι καλύτεροι από τους δικούς μας

Γιατί οι Ρουμάνοι αγανακτισμένοι είναι καλύτεροι από τους δικούς μας

Η χώρα τους βουλιάζει στη διαφθορά λιγότερο από τη δική μας. Ο Σόρος και οι κακοί ευρωπαίοι ωστόσο είναι πανταχού παρόντες…

Οι φιλοκυβερνητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Ρουμανίας, επιμένουν να προβάλλουν μια μαγική εικόνα, όπου λίγοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την απόφαση της Κυβέρνησης να αποποινικοποιήσει τη διαφθορά, εφόσον το ποσό δεν υπερβαίνει τις 45.000 ευρώ. Οι Ρουμάνοι, αψηφώντας το χιόνι και το κρύο (σήμερα το βράδυ η πρόγνωση αναφέρει ότι η θερμοκρασία θα φθάσει τους -16° C), συγκεντρώνονται μαζικά στην κεντρική πλατεία του Βουκουρεστίου, την Πλατεία Νίκης, και ζητούν την απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχεδίου. Η Ρουμανία υποφέρει από τη διαφθορά και στο παρελθόν μοιράζονταν με την Ελλάδα, την τελευταία θέση ανάμεσα στις πιο διαφανείς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δυτικής Ευρώπης. Σήμερα, η Ρουμανία βρίσκεται σε καλύτερη θέση αλλά οι Ρουμάνοι βρίσκονται στους δρόμους.

Δυστυχώς για την τοπική Κυβέρνηση, η διαμαρτυρία δεν κηδεμονεύεται ούτε από δεξιούς, ούτε από αριστερούς. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα κινήματα “αγανακτισμένων” που έκαναν για παράδειγμα την εμφάνισή τους στη χώρα μας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια στη Ρουμανία. Οι Ρουμάνοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι η κομματικοποίηση οδηγεί απλώς σε εναλλαγή των διεφθαρμένων στην εξουσία και αναζητούν μια πιο ριζική λύση. Εχθροί τους δεν είναι οι διεφθαρμένοι Κυβερνητικοί. Είναι γενικώς οι διεφθαρμένοι.

Η Κυβέρνηση των σοσιαλιστών (PSD) αποτελεί τη συνέχεια του ‘Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας. Αμφότερα τα κόμματα έλκουν την καταγωγή τους από το κομουνιστικό κόμμα του Τσαούσεσκου, που όπως όλοι γνώριζαν -αλλά κανείς δεν τολμούσε να υποστηρίξει- ότι ήταν ένα άντρο διαφθοράς. Ο τρόπος που επιλέγει να αντιπολιτευθεί η σημερινή κυβέρνηση στο αίτημα των διαδηλωτών είναι, δοκιμασμένος από το καθεστώς και γνώριμος σε όσους είχαν την τύχη να κυβερνώνται από απολυταρχικά καθεστώτα. αριστερά ή δεξιά. 

‘Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός” είναι το βασικό αξίωμα. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης διαβάλλουν συστηματικά όσους εναντιώνονται σε οποιαδήποτε απόφασή της εθνοσωτήριου και ειδικότερα στην απόφαση για νομιμοποίηση της διαφθοράς. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι φυσικά και ο πρόεδρος της χώρας, ο Klaus Werner Iohannis. Καθηγητής φυσικής και ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος της Ρουμανίας, ο οποίος τόλμησε να συνταχθεί με τις τάξεις των διαδηλωτών.

Ένας άλλος στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις αρχές του μήνα, η Κομισιόν προειδοποίησε τη Ρουμανία να μην οπισθοχωρεί σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς. Ο αντίλογος της ρουμανικής Κυβέρνησης δεν διεκδικεί νόμπελ πρωτοτυπίας. Οι κακοί Ευρωπαίοι δεν αφήνουν την Κυβέρνηση να αποσυμφορήσει τις φυλακές ενώ -τι πρωτότυπο- υπάρχει και θεωρία συνωμοσίας με την εμπλοκή του George Sorros, ο οποίος φέρεται να πυροδοτεί και να χρηματοδοτεί τις εξεγέρσεις, όπως άλλωστε φέρεται να κάνει και αλλού.

Το ποσό των 45.000 ευρώ είναι βεβαίως τεράστιο για την Ρουμανία με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των 11.755 δολαρίων. Για να κάνετε τις απαραίτητες συγκρίσεις, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας μας ανέρχεται σε 23.631 δολάρια. Αυτό δεν εμποδίζει την τοπική Κυβέρνηση να υποστηρίζει με μανία τη θέση της για αποποινικοποίηση της μίζας.

Οι ομοιότητες με την εγχώρια κλεπτοκρατία είναι πολλές. Οι συγκρίσεις μοιραίες. Η έκθεση της διεθνούς διαφάνειας είναι καταπέλτης. Το 2014 η Ελλάδα και η Ρουμανία μοιράζονταν την ίδια -τελευταία- θέση μεταξύ των πιο διάφανων χωρών της Ε.Ε. και της δυτικής Ευρώπης. Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 69η θέση και η Ρουμανία στην 57ή. Τι να λέμε άλλωστε. Η Ελλάδα είναι η χώρα που εν ενέργεια πολιτικός (ο Αδάμ Ρεγκούζας) είχε ζητήσει από τους εφοριακούς να μειώσουν το …”γρηγορόσημο”.

Οι Ρουμάνοι ωστόσο επιλέγουν να βγουν στους παγωμένους δρόμους του Βουκουρεστίου. Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά επιβεβαιώνουν και μέλη της ελληνικής κοινότητας του Βουκουρεστίου, μπορεί η διαφθορά να είναι παρόμοια με την Ελλάδα, οι διαμαρτυρίες όμως διαφέρουν πολύ. Το γεγονός ότι είναι ακομμάτιστες, το πιστεύουν οι πάντες με εξαίρεση την Κυβέρνηση. Επίσης, οι διαδηλωτές, αν και οργισμένοι, δεν προβαίνουν σε καταστροφές και λεηλασίες. Δεν καίνε τρόλει και δεν επιδίδονται σε πλιάτσικο. Συγκεντρώνονται κάθε μέρα και περισσότεροι αλλά στο τέλος της ειρηνικής διαμαρτυρίας, φροντίζουν να μαζεύουν… τα σκουπίδια που οι ίδιοι δημιουργούν.

Αν οι Ρουμάνοι έχουν μια ελπίδα να προοδεύσουν, αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η νοοτροπία τους δεν τους επιβάλλει να καταστρέψουν τα πάντα με άλλοθι την οργή τους. Η φτωχή κοινωνία της Ρουμανίας κατανοεί το πρόβλημα και παλεύει γι’ αυτό εδώ και 14 ημέρες μέσα στο κρύο. Όχι για να μην πληρώσει φόρους ή χάσει τα “κεκτημένα” αλλά γιατί ζητά ένα δικαιότερο περιβάλλον και αντιτίθεται στον παραλογισμό του καθεστώτος. ίσως ακούει και τις νουθεσίες της “διεθνούς διαφάνειας” η οποία στην πρόσφατη έκθεση της υποστηρίζει ότι “οι λαϊκιστές ηγέτες είναι πιθανό να επιδεινώσουν το πρόβλημα της διαφθοράς, καθώς συνήθως «ιδρύουν» ακόμα πιο διεφθαρμένα συστήματα”.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα