Η επιστροφή του Λαλιώτη και η αλαζονεία μιας καλής νοικοκυράς…

Η επιστροφή του Λαλιώτη και η αλαζονεία μιας καλής νοικοκυράς…
ΑΘΗΝΑ-Εκδήλωση στο Ζάππειο για την 41η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ// Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ.(Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) Eurokinissi

Το "σοφό παιδί", που επέστρεψε, η δυναμική του ΠΑΣΟΚ και το σκληρό ροκ που έμεινε στην άκρη

«Δεν θέλω να κάνω ανάλυση της καριέρας της κυρίας Γεννηματά, την οποία θεωρώ ανύπαρκτη – την καριέρα, όχι την κυρία Γεννηματά. Είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, μια καλή νοικοκυρά και μια καλή μητέρα». Η Φώφη Γεννηματά πήρε κατάκαρδα τη Δήλωση του Θ. Πάγκαλου σχετικά με την καριέρα της και αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Προσέλαβε μάνατζερ. Η επίσημη επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι πλέον γεγονός!

Το «σοφό παιδί» ίσως και να πιστωθεί την άνοδο που εμφανίζει δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ. Δούλεψε άλλωστε γι’ αυτή από την πρώτη στιγμή που η Φώφη έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Ίσως και πριν απ’ αυτή. Όταν εξαπέλυε μύδρους κατά της απόφασης του Γιώργου να ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ και επέμενε στην ενότητα του κόμματος, στην ίδρυση του οποίου συμμετείχε. Παρά την εκκωφαντική σιωπή και την αποστασιοποίησή του τα τελευταία 13 χρόνια, ο Λαλιώτης κινούταν πάντοτε στις παρυφές του ΠΑΣΟΚ, έστω και αν δήλωνε ότι φροντίζει τα αμπέλια του στα Δολιανά (dete.gr Σεπτέμβριος 2013).

Βέβαια η δυναμική που εμφανίζει δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ, συνέπεσε και με την επιστροφή των παλαιών Πασόκων, απ’ όπου και αν αυτοί είχαν καταλύσει προσωρινά (Μωραίτης, Ποδηματά, Κακλαμάνης κ.α.). Ποιος σας λέει όμως ότι δεν ήταν ο ίδιος ο ενορχηστρωτής αυτής της «πράσινης πανστρατιάς»; Πάντοτε θρυλείτο ότι ο Λαλιώτης είναι εξαιρετικά ικανός στο να κινείται στο παρασκήνιο.  Επιπλέον, οι θέσεις του είναι όσο σοσιαλιστικές πρέπει για να μπορεί να συνομιλεί με τα αριστερότερα κόμματα. Είναι άλλωστε από τους πρωτομάστορες των σοσιαλιστικών σλόγκαν που συναρπάζουν ακόμη και σήμερα πλήθη κομματικών οπαδών.

Αν τον  κρίνει κανείς με όρους μάρκετινγκ, ο ιστορικός επικοινωνιολόγος του ΠΑΣΟΚ τα κατάφερε, δεδομένων των συνθηκών και τηρουμένων των αναλογιών. Βρήκε τη σωστή επικοινωνιακή γραμμή και την έραψε στα μέτρα της Φώφης. Χωρίς σκληρό ρόκ, που δεν της πάει αλλά δεν το έχει και ανάγκη ως «μικρό» κόμμα.

Πολλοί νοσταλγοί του ελληνοσοσιαλιστικού παρελθόντος, άφησαν ένα δάκρυ να κυλήσει στο μάγουλό τους και επέστρεψαν στη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Δεν υπάρχει άλλωστε αμφιβολία ότι είναι χαρισματικός στον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας. Το αναγνωρίζουν ακόμη και οι εχθροί του που τον αποκαλούν «ινστρούχτορα» ήτοι καθοδηγητή κατά την σοσιαλιστική slang.

Τι κατάφερε όμως πολιτικά; Δημιούργησε ένα υβρίδιο παλαιοκομματισμού σε συσκευασία νέας γενιάς. Κυριολεκτικά σε ότι αφορά τη γενιά. Κληροδοτώντας όμως και μερικές κακές συνήθειες του παρελθόντος. Η Φώφη είναι πράγματι συμπαθής. Έδωσε ένα πιο «ανθρώπινο» πρόσωπο στο κόμμα μετά τη «βασιλεία» Βενιζέλου (σιγά το δύσκολο θα μου πείτε). Πορεύεται όμως με βασικά όπλα το επώνυμό της και την συνήθεια των ανθρώπων που ήταν εξαρτημένοι απ’ το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Μοιάζει με reunion-αρπαχτή σαν αυτές που κάνουν τα ξεχασμένα ροκ συγκροτήματα. Η νοσταλγία περισσεύει αλλά ο σκληρός ρόκερ είναι πλέον μεσόκοπος και κουρασμένος.

Ο λόγος της Φώφης στο debate ήταν επίσης «κουρασμένος». Ακόμη και όταν προσπάθησε να κάνει χιούμορ, έδειξε στημένο. Δεν έχει το επικοινωνιακό χάρισμα του Ανδρέα. Δεν έχει γενικά επικοινωνιακό χάρισμα. Το πολιτικό τρικ της ήταν βγαλμένο από κλισέ του «Ρετιρέ». Θέλησε να απευθυνθεί ως γυναικά στις γυναίκες, μιλώντας για την οικογένεια, αλλά το έκανε με τρόπο άγαρμπο ίσως και λίγο βαρετό. Οι τοποθετήσεις της ήταν σαν να ακούς γκόλφ στο ραδιόφωνο…

Οι ψηφοφόροι «αγόραζαν» τις πρωτόγνωρες -για την εποχή- «ντρίπλες» του ΠΑΣΟΚ των 80’ς. Τώρα τα συναισθήματα ποικίλουν από οίκτο μέχρι συμπάθεια. Υπήρξε όμως και κάτι που προκάλεσε οργή, διότι θύμισε την αλλαζονεία του παρελθόντος. Η απάντηση της κας. Γεννηματα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, τα οποία κατά τη γνώμη της δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό.

Είναι προφανές ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια απάντηση. Την έδωσε αυθόρμητα. Ίσως διότι αυτή είναι η αντίληψη που κυκλοφορεί στους διαδρόμους του κόμματος και με την οποία ζυμώθηκε. Ιδίως τώρα που νιώθουν λίγο πιο ισχυροί, σε σχέση με τους μήνες που πάσχιζαν να κρατήσουν το κεφάλι πάνω απ’ το νερό.

Οι πολίτες από τα πολλά αμαρτήματα του ΠΑΣΟΚ, άλλα έχουν ξεχάσει, αλλά τα συγχώρησαν και άλλα τα συμψήφισαν. Την αλαζονεία όμως της εξουσίας που εγκαθίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και υιοθέτησαν εν συνεχεία και όλοι οι υπόλοιποι, δεν την ξέχασε κανείς και δεν τη συγχωρεί επίσης κανείς. Και αυτό είναι ασυγχώρητο λάθος για έναν grand maître της επικοινωνίας.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός ( @SZacharos) είναι Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα