Νυν υπέρ πάντων η τσέπη της λευκής ποδιάς μας

Νυν υπέρ πάντων η τσέπη της λευκής ποδιάς μας

Το πλαστικό χρήμα, οι "γιατροί του Κολωνακίου" και οι ακατανόητες αντιδράσεις. Όταν τα συμφέροντα μπαίνουν πάνω από το κοινό καλό

Στην Ελλάδα δεν έχει σημασία αν είσαι δεξιός, αριστερός, κεντρώος ή αναρχοαυτόνομος. Ο εχθρός είναι ένας ή μάλλον τέσσερις, όσες και οι «συστημικές» τράπεζες που απέμειναν. Καθώς οι δικαιολογίες στερεύουν, όλοι επιχειρούν να σκυλέψουν το πτώμα του αντιμνημονίου και να υιοθετήσουν μερικά από τα πιο επιτυχημένα κλισέ του.

Ποιος θα περίμενε άλλωστε από τους γιατρούς να βάλλουν κατά των τραπεζών; Παρά την οικονομική εξαθλίωση που έφεραν στη χώρα τα μνημόνια (sic), οι γιατροί σίγουρα δεν βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας. Αρνούνται όμως πεισματικά να συμβάλλουν στη λύση δεχόμενοι ηλεκτρονικές συναλλαγές και μέσω του συνδικαλιστικού τους φορέα, διαμηνύουν ότι «είναι υπέρμαχοι της  πάταξης της φοροδιαφυγής όχι όμως με μέτρα που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των τραπεζιτών».

Το πόση αλήθεια κρύβεται σ’ αυτή τη φράση, δύσκολα θα το κατανοήσει κάποιος που δεν είναι γιατρός. Αν πράγματι είναι υπέρμαχοι της πάταξης της φοροδιαφυγής, αξίζει να δει κανείς αν τα τελευταία χρόνια διέγραψαν από τον σύλλογό τους όσους πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη». Είναι βέβαιο ότι δεν αποτελεί συνήθη πρακτική.

Το πώς το μέτρο της υποχρεωτικής αποδοχής πιστωτικής κάρτας εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των τραπεζιτών, επίσης σηκώνει συζήτηση. Επιστήμονες άνθρωποι, δεν κατανοούν τα οφέλη για το κράτος από την άμεση απόδοση ΦΠΑ και την εμπεριστατωμένη διασταύρωση; Αν πραγματικά ήθελε να μετριάσει το κόστος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα ζητούσε (ακόμη και με δημόσια τοποθέτηση) μαζική διαπραγμάτευση για τις προμήθειες που πληρώνουν τα μέλη του.

Δεν θεωρεί κανείς ότι θα καταργηθεί το φακελάκι με τη χρήση πιστωτικής. Όποιος θέλει να «τα πιάσει» θα περνάει το ποσό της τυπικής απόδειξης σε κάρτα και θα ζητά τα υπόλοιπα μετρητά. Καθαρά πράγματα ξηγημένα. Με τη χρήση όμως του πλαστικού χρήματος θα περιοριστεί το φαινόμενο της αλόγιστης φοροδιαφυγής. Περιπτώσεις «γιατρών του Κολωνακίου» που λέει και το ΥΠΟΙΚ με δηλωμένα μερικά χιλιάρικα και πραγματικά «μαύρα» έσοδα εκατομμυρίων.

Όσο για την επιβάρυνση των ιατρείων από τα κόστη χρήσης πιστωτικών, είναι μάλλον μια θρασεία τοποθέτηση απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία. Απέναντι στους χιλιάδες μικροεπαγγελματίες που δέχονται κάρτες ακόμη και για πολύ μικρά ποσά. Άλλωστε αν αναφέρονται στους μεροκαματιάρηδες γιατρούς, πιθανότατα να προτιμούν πελάτες με κάρτες απ’ ότι καθόλου πελάτες. Για το λόγο αυτό υποθέτει κανείς ότι  το «ιατρικό προλεταριάτο» θα σπεύσει να αγκαλιάσει το μέτρο και θα βάλει μηχάνημα πάραυτα. Οι «αρνητές της κάρτας» είναι προφανώς αυτοί με τα μεγάλα έσοδα και τους πολλούς πελάτες.

Οι γιατροί και ο σύλλογός τους έκαναν αυτό που στην Ελλάδα θεωρείται αυτονόητο. Περιφρουρούν τα όποια συμφέροντά τους, ψελλίζοντας γελοίες δικαιολογίες ακόμη και αν η τοποθέτησή τους βρίσκει απέναντι όλη την κοινωνία. Αν τους ρωτήσεις θα σου μιλήσουν για «κατσίκα του γείτονα» και «κοινωνικό αυτοματισμό». Όπως δηλαδή κάνουν και όλες οι άλλες συντεχνίες. Από τους ταξιτζήδες με τις άδειες μέχρι τους δημοσιογράφους με το αγγελιόσημο. Απλώς ο αρχι-δήμαρχος, πρόεδρος των γιατρών της Αθήνας και υποσυνείδητα δελφίνος της ΝΔ Γ. Πατούλης, τα είπε έξω απ’ τα δόντια. Κάπως άκομψα είναι η αλήθεια, άλλωστε δεν έγινε γνωστός για την διακριτικότητά του.

Γιατί την πληρώνουν ξανά οι τράπεζες; Είναι ο πρόχειρος εχθρός. Τις στοχοποίησαν οι λαϊκιστές πολιτικοί και τώρα τις βρίσκουν ως πρόφαση όλοι όσοι θέλουν να κρύψουν τις αμαρτίες τους. Στη θέση τους θα μπορούσε να είναι η αγορανομία ή η UNICEF. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει μόνο το συντεχνιακό συμφέρον.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA

SHARE:

24Media Network