Ο φρόνιμος Βενιζέλος δεν πρόλαβε να μαγειρέψει πριν πεινάσει

Ο φρόνιμος Βενιζέλος δεν πρόλαβε να μαγειρέψει πριν πεινάσει
Evangelos Venizelos departs from the Presidential Mansion after meeting with Greek President Karolos Papoulias in Athens, Greece on February 24, 2015. / , , 24 2015. Menelaos Myrillas / SOOC

Ο άνθρωπος που θέλει διακαώς να γίνει καταλύτης, τιθάσευσε τη ματαιοδοξία του και περιμένει να γυρίσει ο τροχός

Αν επί προεδρίας του Βαγγέλη Βενιζέλου, η Φώφη Γεννήματα είχε τολμήσει να διαφωνήσει τόσο ανοιχτά με τον πρόεδρο, θα την είχε φάει το μαύρο σκοτάδι. Όπως έφαγε διάφορους δηλαδή: Σκανδαλίδη,  Άντζελα Γκερέκου, Μπόλαρη, Κασσή, Παραστατίδη και Κουτσούκο σε ένα μόνο βράδυ γιατί δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή.  Κακλαμάνη, Όθωνα, Τσιόκα,  Τριαντάφυλλο, Γερουλάνο και Ντίνα Λάζαρη μόλις φέτος από τη λίστα της πολιτικής επιτροπής επειδή ήταν φιλο-ΓΑΠικοί.

Διέγραψε ακόμη και τον φίλο του τον Ανδρέα τον Λοβέρδο, ο οποίος τόλμησε να ανακοινώσει τη σύσταση πολιτικής κίνησης. Γενικά μιλώντας, η πολυφωνία δεν είναι το φόρτε του Μπένι. Απευθυνόμενος μάλιστα στον σύντροφο Ανδρέα, ο πρώην πρόεδρος, είχε πει τότε ότι: “κάποιοι επέλεξαν το “εγώ” και όχι το “εμείς”. Το υπονοούμενο ήταν τόσο σαφές που έπαψε να είναι υπονοούμενο.

Ο ίδιος όμως, ως πρώην πρόεδρος και ισοβίως δελφίνος της εξουσίας, διατηρεί προφανώς το δικαίωμα να λέει ότι θέλει. “Ήταν λάθος της Φώφης που είπε ότι μας χωρίζει άβυσσος από τη ΝΔ”, δήλωσε χωρίς περαιτέρω συνέπειες. Άλλωστε δεν είναι σίγουρο αν η διαγραφή του θα έβλαπτε τον ίδιο ή το αποδεκατισμένο ΠΑΣΟΚ.

Κυρίως γιατί ο Βενιζέλος έχει δίκιο σε ότι λέει. Πορεύθηκε πάντοτε με την επιλογή του “εγώ” αντί του “εμείς”. Υπ’ αυτό το πρίσμα η δήλωση του είναι πέρα για πέρα αληθής. Προκειμένου να είναι κοντά στην εξουσία (για το καλό του τόπου πάντα) δεν τον χωρίζει άβυσσος με τίποτε και με κανέναν. «Άβυσσος δεν μας χωρίζει ούτε από τον κύριο Τσίπρα. Μόνο από τη Χρυσή Αυγή», δήλωσε χαρακτηριστικά. Κανείς δεν ξεχνά βεβαίως ότι είχε κοινούς “φίλους” και συνομιλητές με τους φασίστες.

Ο Βενιζέλος δοκιμάζει τις αντοχές της Φώφης. Γνωρίζει ότι η δική του διαγραφή δεν έχει σχέση με την αντίστοιχη του Γρηγοράκου. Η Πρόεδρος δεν θα πάρει μια τέτοια απόφαση εύκολα. Αν το κάνει, θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Ο Βενιζέλος δεν αρκείται στο ρόλο του κομπάρσου. Προτιμά να βρίσκεται στο επίκεντρο ακόμη και αν γύρω του γίνεται πόλεμος. Αφού τα έφερε έτσι η ζωή και προσωρινά δεν μπορεί να είναι πρόεδρος, θέλει διακαώς να είναι ο καταλύτης.

Από την άλλη, με τη δήλωσή του, προειδοποιεί ουσιαστικά την Φώφη για τυχόν “μονομερείς” ενέργειες. Η Φώφη με το ένστικτο της Ελληνίδας μανας και νοικοκυράς, βλέπει την επιβίωσή της μέσα από την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βενιζέλος που έχει το κληρονομικό χάρισμα, βλέπει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται και προτιμά την αστική ασφάλεια της δεξιάς.

Προτιμά προφανώς τη στοργή και φροντίδα της ΝΔ. Έστω και αν ο φίλος και συνεταίρος του βρίσκεται πλέον στα μετόπισθεν, τον βλέπει σαν τον “μαρμαρωμένο βασιλιά”. Πρακτικά διαμηνύει στη Φώφη ότι αν προσπαθήσει να κινηθεί αριστερότερα, θα πάρει τους δικούς του και θα τραβήξουν δεξιά. Στη ΝΔ ή όπου αλλού, αν δεν γίνουν δεκτοί εκεί.

Αν μείνουν στο ΠΑΣΟΚ, οι εξελίξεις θα πρέπει να έχουν και τη δική του έγκριση. Μπορεί να δηλώνει απλός θνητός που προσφέρει στην παράταξη, αλλά όχι και να τον κάνουν από πρόεδρο, κλητήρα. Ποιος να περίμενε ότι θα υποχρεωνόταν να αναζητήσει συμμαχίες στο Ποτάμι και στον Λεβέντη. Οποία decadence.

Μετά το φιάσκο στις Κάννες, τότε που η αλαζονεία του Μπενι βρέθηκε σε ιστορικό υψηλό και είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει θέμα του διεθνούς bullying, ο Πρόεδρος αποφάσισε ότι δεν αφήσει ποτέ πια κανέναν να τον αιφνιδιάσει. Σαν σκακιστής grand maitre έχει σκεφθεί όλες τις πιθανές μελλοντικές κινήσεις των αντιπάλων του καθώς και τις δικές του.

Το ΠΑΣΟΚ έχει λίγες ελπίδες να διασωθεί. Θα συνθλίβει στις μυλόπετρες του νέου δικομματισμού. Χωρίς ηγεσία και σαφές ιδεολογικό στίγμα, τα κομμάτια του θα τα σκυλέψουν τα όμορα κόμματα. Δυστυχώς μέσω αυτής της διαδικασίας κάποιοι παλαιοπασόκοι θα διασωθούν. Ο Βενιζέλος που είναι παιδί από φρόνιμους γονείς, έχει ξεκινήσει το μαγείρεμα αλλά το πρόβλημα είναι ότι ήδη πεινάει και η πείνα του θολώνει την κρίση…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα