Ο 'μαρτυριάρης' Πάνος

Ο 'μαρτυριάρης' Πάνος

Οι κακοί ξένοι δεν το δίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει αλλά το επόμενο μνημόνιο έρχεται και θα είναι διαφορετικό απ’ όσα γνωρίσαμε μέχρι τώρα…

Αν το τρίτο ήταν μέχρι στιγμής το καλύτερο μνημόνιο που είδε η χώρα, εύκολα φαντάζεται κανείς ότι το τέταρτο θα είναι ακόμη καλύτερο. Η τέχνη του αμπαλάζ -την οποία κατέχει αναμφίβολα η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ- θα αποδειχθεί πιο χρήσιμη από ποτέ προκειμένου να το παρουσιάσει με έναν εύσχημο τρόπο στους πολίτες.

Για να μην παρεξηγούμαστε, δεν είναι θέμα επιλογής. Δεν αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης η εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων. Τουναντίον, ο ΣΥΡΙΖΑ όντως πασχίζει για να μην εφαρμοστεί καμία επί τα χείρω αλλαγή, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κανείς δεν θέλει να βγάλει μόνος του τα μάτια του.

Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι τι σημαίνει “επί τα χείρω" και κυρίως για ποιους. Διότι οι αλλαγές που πλήττουν τα συμφέροντα μιας κοινωνικής ή επαγγελματικής ομάδας ενδέχεται να είναι προς το συμφέρον της υπόλοιπης κοινωνίας. Η απόφαση όμως να κοντραριστεί κανείς με όσους πλήττονται δεν είναι εύκολη. Κάθε Κυβέρνηση λοιπόν επιλέγει να αντικαταστήσει τις δυσάρεστες για κάποιους αλλαγές με φορολογικά ή άλλα μέτρα που αφορούν οριζόντια σε όλη την κοινωνία.

Έτσι δημιουργήθηκε το μίγμα πολιτικής που χάριν συντομίας οι πολίτες ονομάζουν μνημονιακή. Όσο όμως και αν επαναλαμβάνεται η ιστορία ως φάρσα, η προπαγάνδα των πολιτικών είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Το απαξιωμένο από την αρχή της κρίσης πολιτικό σύστημα κατόρθωσε όχι μόνο να ορθοποδήσει αλλά και να εμπνεύσει τους πολίτες. Τους έκανε να πιστέψουν ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί έκαναν ότι μπορούσαν αλλά όσα συνέβησαν στη χώρα ήταν επιλογές των δανειστών.

Στην πιο hardcore έκδοση, τους έπεισε ότι οι επιλογές αυτές ήταν αποτέλεσμα μιας συνομωσίας κατά της χώρας. Δεν εξήγησε ποτέ κανείς γιατί οι ξένοι θέλουν να καταστρέψουν τον Ελληνισμό αλλά βρέθηκαν πολλοί πρόθυμοι να το πιστέψουν.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, ευτυχώς διατηρεί την πιο ορθολογιστική version του σήριαλ “κακοί ξένοι”. Η προχθεσινή δήλωσή του εκτός του ότι προαναγγέλλει τα μελλούμενα, δίνει και το στίγμα των εξελίξεων. "Η αποτυχία αυτής της πολιτικής είναι ότι γεννάει την ανάγκη για μία νέα συνταγή, ακριβώς ίδια με την προηγούμενη, για ένα νέο μνημόνιο, για μία ανακύκλωση της λιτότητας”.

Με εξαιρετικά κυνικό τρόπο ασκεί κριτική στην πολιτική που άσκησε η Κυβέρνησή του. Το άλλοθι υπάρχει. Εξ’ αρχής οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναφέρουν ότι δεν συμφωνούν με τις πολιτικές των μνημονίων αλλά ανέλαβαν να τις εφαρμόσουν για να περισώσουν ότι μπορούν. Διαρκώς αναφέρουν τις περήφανες νίκες που καταφέρνουν κατά των ξένων που ζητούν υπερβολές. Όταν μάλιστα οι ξένοι πράγματι ζητούν υπερβολές, τότε στην Κυβέρνηση τρίβουν τα χέρια τους γιατί επιβεβαιώνεται το αφήγημά τους.

Το τέταρτο μνημόνιο δεν είναι πιθανό με την έννοια που γνωρίσαμε τα μνημόνια μέχρι σήμερα. Οι δανειστές δυσκολεύονται να ξαναδανείσουν αλλά προκειμένου η χώρα να μην κατεβάσει ρολά, θα χρειαστούν σκληρές παρεμβάσεις. Αν προ μερικών μηνών τολμούσε κανείς να μιλήσει για περικοπές των επικουρικών συντάξεων, χαρακτηρίζονταν με συνοπτικές διαδικασίες “γερμανοτσολιάς”. Χθες η διαρροή από κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι οι επικουρικές θα περικοπούν προκειμένου να προστατευθούν εν μέρει οι κύριες συντάξεις.

Με αυτή τη λογική του μη χείρον βέλτιστον και της περαιτέρω πτώσης του βιοτικού επιπέδου θα κινηθούμε στο επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επενδυτικό σοκ. Δεν φταίνε μόνο οι παλινωδίες της Κυβέρνησης. Η χώρα έχει πρόβλημα σε πολλά επίπεδα. Θα χρειαστεί σκληρή και επίπονη δουλειά για να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και μάλιστα σε συνθήκες επιτροπείας. Αυτή θα είναι η νέα μορφή του μνημονίου.

Όσο για το αν θα οδηγήσει ή όχι σε επόμενο πέμπτο μνημόνιο όπως λέει ο κος Σκουρλέτης;

Είναι πρώτον απορίας άξιον γιατί να θέλει κανείς να φθείρεται υπογράφοντας μνημόνια-μπάμπουσκες. Επιπλέον, θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσει για μια ακόμη φορά να εφαρμόσει τη συμφωνία η Κυβέρνηση. Κλείνοντας, εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί ο κος Σκουρλέτης είναι “μαρτυριάρης”. Είναι προφανές ότι πρόκειται για έναν οξυδερκή και “ψημένο” πολιτικό. Δεν το έκανε κατά λάθος και αποδεικνύει ότι το θέμα του δεν ήταν μόνον η ΔΕΗ…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

SHARE:

24Media Network