Όχι στα ψιλικατζίδικα του θανάτου

Όχι στα ψιλικατζίδικα του θανάτου

Τα υγιεινά τσιγάρα των περιπτέρων και ο θάνατος που σκορπούν ασυνείδητοι παντοπώλες. Ευτυχώς τους ξεσκέπασαν.

Η τροπολογία που κατέθεσαν χθες βράδυ 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία πήραν πίσω σήμερα το πρωί,  αφορά στην πώληση καπνικών προϊόντων μόνο από τα περίπτερα και αποτελεί μια απαράδεκτη κίνηση διαχείρισης της εκλογικής πελατείας από την πλευρά των πολιτευτών της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Επειδή στην Ελλάδα οι εκλογές είναι διαρκώς απρόβλεπτες, οι βουλευτές “χτίζουν” την πελατειακή τους βάση με κάθε ευκαιρία. Έκαναν έναν πρόχειρο υπολογισμό οι άνθρωποι: Στην Ελλάδα, τα καπνικά προϊόντα πωλούνται σε 40.000 σημεία. Πρόκειται κατά κανόνα για μικρές επιχειρήσεις, που έχουν υποστεί όλες τις συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών. Αύξηση της φορλογίας, των εισφορών, στάση πληρωμών από το δημόσιο, κλειστές στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού και άλλα τέτοια ωραία. Από αυτούς, τους ανθρώπους της μικροεπιχειρηματικότητας, δεν είχαν ελπίδα να τους ψηφίσει σχεδόν κανείς.

Επιλέγοντας να πριμοδοτήσουν ένα υποσύνολο όσων πωλούν καπνικά προϊόντα, έχουν μια ελπίδα να αποκομίσουν μερικές ψήφους. Ένα τόσο καραμπινάτο ρουσφέτι, ίσως κάνει κάποιους να το ξανασκεφτούν. Τα περίπτερα στην Ελλάδα είναι περίπου 8000. το 1/5 δηλαδή των σημείων που σήμερα πωλούν προϊόντα καπνού. Αυτοί λογικά θα πάρουν και την πελατεία των υπολοίπων και στο απλοϊκό μυαλό των βουλευτών που συνυπέγραψαν την τροπολογία, μια τέτοια “χάρη” θα την εξαργυρώσουν στην κάλπη.

Δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει με τους υπόλοιπους 32.000 αχάριστους μικροεπαγγελματίες που υποφέρουν από το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον. Η κοντόφθαλμη λογική τους θα δημιουργήσει πρόβλημα σε 32000 κατά κανόνα οικογενειακές επιχειρήσεις και ακόμη μεγαλύτερη τρύπα στην οικονομική δραστηριότητα. Έχουν όμως ελπίδες να δικαιωθούν -προσωρινά έστω- για την επιλογή τους.

Η παιδιάστικη αιτιολόγηση της πράξης τους, βασίζεται στην δημόσια υγεία για την οποία κόπτονται, βεβαίως-βεβαίως. Λες και αν αγοράζεις τσιγάρα από το περίπτερο θα επιβαρύνεις λιγότερο την υγεία σου απ’ ότι αν τα αγόραζες απ’ το ψιλικατζήδικο. Έστω δε ότι πράγματι κόπτονται για τη δημόσια υγεία. Γιατί τότε δεν νομοθετούν την πώλησή τους από τα φαρμακεία;

Εστιάζουν μάλιστα στην προστασία της υγείας των ανηλίκων, καθώς είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα οι περιπτεράδες ζητούν ταυτότητα σε όσους αγοράζουν τσιγάρα, κάτι που δεν κάνουν οι επαίσχυντοι ψιλικατζήδες. Η λογική τους, επιτρέπει και συμπληρωματικές κινήσεις, αν δεν πετύχουν το στόχο τους, που δεν είναι άλλος απ’ το να γίνουν αρεστοί σε κάποιους, πλήττοντας τα συμφέροντα κάποιων άλλων.

Θα μπορούν για παράδειγμα να επαναφέρουν το μονοπώλιο των σπίρτων, της τράπουλας ή ακόμη και του πάγου. Δεν θα σταματήσουν πουθενά, διότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο έμαθαν να πολιτεύονται. Το ρουσφέτι και η κατάχρηση της εξουσίας. Όχι μόνο οι Συριζαίοι, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού. Απλώς αυτοί το εξέλιξαν. Μετέτρεψαν τη συντεχνιακή διαπλοκή σε επιστήμη.

Όλοι αυτοί, σίγουρα δεν αποτελούν “το νέο” που υπόσχονται όλα τα κόμματα. Θα μιλούσαμε για αναβίωση του παλαιοκομματισμού αν είχε πεθάνει έστω και για λίγο. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους πολίτες. Οι έμποροι-βουλευτές με τη διαχείριση του πελατολογίου τους, ελπίζουν ότι όσοι ευνοούνται θα τους ψηφίζουν εσαεί. Ελπίζουν επίσης ότι οι υπόλοιποι θα ξεχάσουν την απρέπειά τους. Οι πολίτες οφείλουν από την πλευρά τους να θυμούνται το νομοθετικό έργο αυτών των ανθρώπων, την επόμενη φορά που θα βρεθούν κοντά σε κάλπη.

H τροπολογία που τελικά αποσύρθηκε

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα