Όλοι δουλεύουν για την προστασία των φοροφυγάδων

Όλοι δουλεύουν για την προστασία των φοροφυγάδων

Ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ότι ζει με 111 ευρώ το μήνα. Το κράτος τον πιστεύει και σπεύδει να τον βοηθήσει…

Καθώς όλες οι ρυθμίσεις με “κοινωνικό πρόσημο” βασίζονται στο δηλωθέν εισόδημα των πολιτών, είναι περισσότερο από προφανές ότι όσοι φοροδιαφεύγουν, αποτελούν τα αγαπημένα παιδιά της ελληνικής κοινωνίας. Η αδυναμία να ελέγξει επαρκώς την φοροδιαφυγή, οδηγεί το κράτος σε αλλεπάλληλα ημίμετρα δικαιώνοντας όσους επιλέγουν να αποκρύπτουν το εισόδημά τους και παράλληλα ενθαρρύνοντας και άλλους να βγουν στην παρανομία.

Η κυβέρνηση για παράδειγμα, βάφτισε εισφορά στον ΟΑΕΕ, τον νέο φόρο 27% που θα κληθούν να πληρώσουν από το 2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στην Κυβέρνηση αλλά και στην διοίκηση του ΟΑΕΕ βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι έτσι θα προστατέψουν τους αδύναμους. Αυτούς δηλαδή που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ κος. Τσακίρης δηλώνει ότι οι περισσότεροι ασφαλισμένοι θα ευνοηθούν από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών.

Αυτό που θα συμβεί είναι να ευνοηθούν όχι μόνο όσοι έχουν πραγματικά χαμηλά εισοδήματα αλλά (κυρίως) και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκρύπτουν συστηματικά τα εισοδήματά τους. Για να μη νομίζετε ότι πρόκειται για περιπτωσιολογία, στις αρχές του έτους ο ΣΕΒ επεσήμανε ότι ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν κατά μέσο όρο  εισόδημα 111 ευρώ το μήνα.

Όντως αυτοί οι άνθρωποι θα ευνοηθούν δραστικά. Η χαμηλότερη τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά στον ΟΑΕΕ είναι  245,20 ευρώ. Με άλλα λόγια όσα λίγα και να βγάζεις -ακόμη και 111 ευρώ μηνιαίως- είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις το προαναφερθέν ποσό. Με το νέο τρόπο υπολογισμού, όποιος δηλώνει μόνο 111 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει λίγο κάτω από 30 ευρώ εισφορά. Πρόκειται για μεγάλη διαφορά, δεδομένου μάλιστα ότι θα απολαμβάνει την ίδια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα λάβει την κατώτατη σύνταξη.

Το πρόβλημα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι λιγότεροι από 20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν περισσότερα από 15.000 ευρώ μικτά ετησίως. Αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα και καθώς όσοι δηλώνουν ελάχιστα θα σταματήσουν να συμβάλλουν, νομοτελειακά αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν τα …σπασμένα. 

 

Ο φοροφυγάς επιτέλους δικαιώνεται. Όχι μόνο γλιτώνει τα λεφτά από τους φόρους, επιπροσθέτως γλιτώνει και τα χρήματα των εισφορών. Απολαμβάνει δε τα ίδια -μηδαμινά- προνόμια με όσους πληρώνουν κανονικά. Ελλοχεύει βεβαίως ο κίνδυνος να τον τσιμπήσει η εφορία. Κάτι που είναι ελάχιστα πιθανό. Σύμφωνα με εγκύκλιο την οποία εξέδωσε στα τέλη του 2015 ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κος. Γιάννης Μπάκας, για το 2016 είχαν δρομολογηθεί 4.000 πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι και 18.000 μερικοί φορολογικοί έλεγχοι, από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις εφορίες.

Οι πιθανότητες λοιπόν να σε “τσιμπήσουν” είναι μικρές αλλά ακόμη και αν συμβεί κάτι τέτοιο, η διαφθορά είναι εδώ για να σώσει τον φορολογούμενο. Ήδη από την εποχή του Αδάμ Ρεγκούζα, το γρηγορόσημο απέκτησε θεσμική ονομασία και υπόσταση. Ακόμη όμως και αν “πέσεις” στον τίμιο εφοριακό, το όφελος από την απόκρυψη φορολογητέας ύλης είναι τόσο μεγάλο που μάλλον συμφέρει να το ρισκάρει κανείς.

Δεν πρόκειται για κάποια ιδεοληψία της σημερινής Κυβέρνησης. Διαχρονικά οι Κυβερνήσεις και οι αντιπολιτεύσεις αδυνατώντας να πατάξουν τους φοροκλέφτες, φέρνουν ρυθμίσεις που βασίζονται στην ειλικρίνεια των πολιτών. Χθες η ΝΔ για παράδειγμα κατέθεσε τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους, η οποία βασίζεται μερικώς και στα δηλωθέντα εισοδήματα. Αν γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση και την τρόικα θα έχει σαν αποτέλεσμα και πάλι να περισώσει το σπίτι του κάποιος φοροφυγάς και να το χάσει κάποιος ειλικρινής.

Πρόκειται για πυροσβεστικά μέτρα που προτείνονται καθώς κανείς δεν τολμά να τα βάλει με το θηρίο της ανεπάρκειας της δημόσιας διοίκησης. Επιτείνουν όμως το κοινό αίσθημα περί αδικίας και κυρίως επιδεινώνουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας καθώς οι τίμιοι δεν έχουν άλλα να δώσουν και οι κλέφτες, διαρκώς προστατεύονται από μέτρα που λαμβάνονται με γνώμονα -όπως υποστηρίζουν άπαντες- την προστασία των αδυνάτων…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα