Σαν τις Σκουριές δεν έχει

Σαν τις Σκουριές δεν έχει
Δεύτερη ημέρα της συζήτησης των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις" (Παράλληλο Πρόγραμμα), το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο Πανος Σκουρλέτης αφού υπέγραψε την άδεια της Eldorado Gold, οφείλει να δώσει το παρόν και στην συναυλία αληλεγγύης

Χρειάζεται ισχυρό κίνητρο και ισχυρά αντισώματα απέναντι στο κοινωνικό φτύσιμο για να κάνει κανείς αυτό που έκανε ό τίμιος αγωνιστής Πάνος Σκουρλέτης στην περίπτωση της εξόρυξης χρυσού. Δεν είναι τόσο η ίδια η κωλοτούμπα που προκαλεί σοκ και δέος αλλά ο κοινωνικός αποκλεισμός που αναμένεται να βιώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας από όσους τον αποθέωναν μέχρι πρότινος για τους λεονταρισμούς του.

Ο Υπουργός δεν άφηνε τίποτε να πέσει κάτω. Έβριζε όσους διαφωνούσαν μαζί του, αγνοούσε τη δικαιοσύνη και κυρίως έδινε ελπίδα σε όσους συστρατεύθηκαν κατά μιας επένδυσης που κόλλησε για χρόνια στον βάλτο της ιδεοληψίας. Την περασμένη εβδομάδα και ενώ έχουν προηγηθεί ουκ ολίγα επεισόδια (με τελευταίο αυτό της προειδοποίησης για διακοπή της μεγαλύτερης επένδυσης στη χώρα) ο Υπουργός έκανε την καρδιά του πέτρα και υπέγραψε μια άδεια της Eldorado Gold.

Για να μην γελιόμαστε, δεν πρόκειται για ΤΗΝ άδεια μεταλλουργίας που αποτέλεσε και την πέτρα του σκανδάλου. Πρόκειται για την τροποποίηση μίας εκ΄ των τριών αδειών χωροθέτησης υποδομών που είναι απαραίτητες για την μεταλλευτική δραστηριότητα. Επίσης, η άδεια που έλαβε η eldorado δεν ήταν ακριβώς απαιτητή. Στην πραγματικότητα η εταιρεία ζήτησε την τροποποίηση διότι με τον προηγούμενο σχεδιασμό, θα σκάλωνε η επένδυση στην γραφειοκρατία των απαλλοτριώσεων που ήταν απαραίτητες. Τροποποίησε το σχεδιασμό προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση και οι αρχές ανταποκρίθηκαν. Δεν παύει όμως να είναι μια άδεια που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του καριερίστα αριστερού. Είναι μια αναγνώριση της επιχείρησης που μέχρι πρότινος αντιμετωπίζονταν με το δόγμα “go home” από τον ίδιο τον Σκουρλέτη.

Ήταν αυτός που πέρυσι το καλοκαίρι πήρε πάνω του το παιχνίδι και ανακάλεσε τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών για δύο από τα μεταλλεία της εταιρείας στην Χαλκιδική. Η απόφασή του γέμισε με ενθουσιασμό τους επενδυτοφάγους του ΣΥΡΙΖΑ. Έλαβε συχαρίκια τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από το γραφείο Τύπου του κόμματος που έσπευσε να τονίσει ότι “Η απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για διακοπή των εργασιών στις Σκουριές, ύστερα από ανάκληση των σχετικών τεχνικών μελετών, δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στο οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή”.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από εκείνες της χρυσές ημέρες των επενδυτομάχων της Χαλκιδικής. Σήμερα όσοι έδωσαν μάχες κατά της Eldorado είναι μουδιασμένοι. Δεν ξέρουν πώς να φερθούν. Οι θεωρητικοί της αποεπένδυσης συνεχίζουν να αρθρογραφούν υποβαθμίζοντας το θέμα. Πράγματι όπως προανέφερα, δεν πρόκειται για την βασική άδεια αλλά ήδη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την επένδυση. Στελέχη του ευρύτερου χώρου της μεταλλουργίας αναφέρουν ότι η βασική άδεια μεταλλουργίας θα χρειαστεί σε τουλάχιστον εξι χρόνια. Μέχρι τότε ίσως ο Σκουρλέτης να μην είναι στη θέση του.

Θα ήταν σκόπιμο να μας εξηγήσει όμως προς τι όλο αυτό το show των προηγούμενων μηνών. Προς τι η Κόντρα με έναν διεθνή επενδυτή, στο μετοχολόγιο του οποίου ανήκουν τεράστια funds  όπως η Fidelity και η Blackrock. Ανθρώπους δηλαδή που θα συναντήσει αύριο ο Νίκος Παππάς στο ταξίδι του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη. Θα πρέπει να εξηγήσει στους επενδυτές,  προς τι οι λεονταρισμοί όταν -εκ του αποτελέσματος- φαίνεται ότι η Κυβέρνηση είχε τελικά διάθεση συνεργασίας και κανένα επιχείρημα κατά της επένδυσης.

Θα πρέπει να το εξηγήσει στους εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι βίωσαν την αβεβαιότητα για την εργασία τους με μόνο υπεύθυνο έναν άνθρωπο που για άγνωστους λόγους πήγε κόντρα ακόμη και σε αποφάσεις του ΣΤΕ. Τον Ιανουάριο του 2016 το συμβούλιο έβαλε οριστικά τέλος στο επίμαχο θέμα των επιτόπιων δοκιμών σε ημιβιομηχανική κλίμακα της μεταλλευτικής μεθόδου που θα εφαρμόσει η «Ελληνικός Χρυσός» σε Ολυμπιάδα και Σκουριές για την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Παρά την απόφαση, ο Σκουρλέτης που είναι ατρόμητος και δεν λογαριάζει τις αποφάσεις γραφειοκρατών, συνέχισε την πολεμική.

Το μόνο που κατάφερε ήταν να διχάσει μια ολόκληρη περιοχή. Αντίθετα με ότι θέλουν να παρουσιάσουν όσοι έκαναν καριέρα πολεμώντας την εξόρυξη χρυσού, οι κάτοικοι της περιοχής δεν ήταν αντίθετοι. Αντίθετοι ήταν οι κάτοικοι μιας άλλης περιοχής, λίγο μακρύτερα, και μάλιστα όχι όλοι. Η Χαλκιδική ταλαιπωρήθηκε από αυτό το παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας. Στις πλάτες ανθρώπων που εργάζονται σε πολύ σκληρές συνθήκες σε τούνελ κάτω από τη Γη, παίχτηκε μια από τις τελευταίες πράξεις της εξαπάτησης των πολιτών με ναρκωτικό την δήθεν αγωνιστικότητα.

Η Χαλκιδική είναι μια μεγάλη περιοχή. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων συντείνουν στο γεγονός ότι θα μπορούσαν στις Σκουριές ή στο Στρατώνι να παράγουν χρυσό και στην Ιερισσό να ασχολούνται με τον τουρισμό, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα. Δεν είναι άλλωστε οι Σκουριές, η τουριστική ατραξιόν για να λέμε “σαν τις Σκουριές δεν έχει”. Μικροπολιτικά συμφέροντα και πλανόδιοι μπάχαλακηδες βρήκαν  “στέγη” στις Σκουριές. Κάποιοι έκαναν καριέρες σαν επενδυτομάχοι. Ο Σκουρλέτης πούλησε μαγκιά για μήνες και τελικά αντιλαμβανόμενος ότι όσα λέει είναι μετέωρα, αποφάσισε να κινηθεί με τη μέθοδο “του στρίβειν δια του αρραβώνος”.

Τώρα, οι φάλαγγες των επενδυτομάχων νιώθουν προδομένες. Το εκφράζουν στο twitter, αν και μέσα τους πιστεύουν ότι τελικά ο Υπουργός δεν θα προδώσει τις ιδέες τους αλλά τελευταία στιγμή κάτι θα κάνει για να δικαιώσει τις θυσίες τους. Δηλώνουν πάντως -χωρίς κουράγιο- ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ο επαναστάτης Πανος όμως δεν μοιάζει πιθανό να τολμήσει να πάει στη συναυλία που είχε ήδη προγραμματίσει για τις 4 Ιούνη η “επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού” ως πράξη αλληλεγγύης στους 450 που διώκονται για την  anti-gold δράση τους. Αν και με πολιτικούς σαν τον Σκουρλέτη ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα