Για μια καρέκλα στον “Τρίτο Πόλο”

Για μια καρέκλα στον “Τρίτο Πόλο”

Διαβάστε ένα άρθρο για το υπό διαμόρφωση τρίτο πόλο στο χώρο της κεντροαριστεράς

Υπάρχουν γεγονότα στη πολιτική ζωή που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να διαβλέψεις την πορεία και την κατάληξή τους.

Ένας από τους απαράβατους κανόνες της εκλογικής διαδικασίας είναι πως σε περιπτώσεις σκληρής πόλωσης οι “μικροί” συνθλίβονται.

Στις επερχόμενες εκλογές όποτε και αν έρθουν το τέως κραταιό ΠΑ.ΣΟ.Κ αναμένεται να συνθλιβεί. Κάποιοι από τους κομματάρχες του εδώ και καιρό έχουν μετακινηθεί προς Αριστερά περιμένοντας να εξαργυρώσουν μια νίκη του Τσίπρα με θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση ενώ άλλοι προσπαθούν να κάνουν συμμαχίες με άλλους πολιτικούς οργανισμούς που γεννήθηκαν.

Οι επόμενες εκλογές προβλέπω ότι θα έχουν εκβιαστικό χαρακτήρα. Εντονότερος, μάλιστα, από κάθε άλλη φορά.

Τώρα δεν είναι η διακυβέρνηση της χώρας για την οποία θα κληθούμε ν’ αποφασίσουμε. Τα επιτελεία των δυο μονομάχων του νέου δικομματισμού θα μας καλέσουν ν΄ αποφασίσουμε αν θα προτιμήσουμε την παραμονή στην ευρωζώνη ή το ενδεχόμενο αποπομπής από αυτήν. Έτσι ωμά θα τεθεί το δίλημμα.

Αποτέλεσμα αυτού του διλήμματος που σχεδιάζουν τα δύο επιτελεία είναι να δώσουν σχεδόν μονοψήφια ποσοστά σε όσους καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.

Ο εξαφανισμένος “Τρίτος Πόλος”

Ο υπό διαμόρφωση “Τρίτος Πόλος” μετά τη δημοκοπική και εκλογική κατάρρευση του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ παραμένει ζητούμενο και συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο έτσι κι αλλιώς ρευστό μνημονιακό πολιτικό σκηνικό.

Οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς είναι μπερδεμένοι. Βλέπουν την γέννηση ομάδων όπως αυτήν του Παναγιοτακόπουλου, τους 75 του Καρχιμάκη, τους 58, τους Προεδρικούς ακόμα και τη βαθιά διχασμένη ΔΗΜΑΡ και δεν κατανοούν τις διαφορές τους.

Αυτές οι ομάδες έχουν αυταπάτες πιστεύοντας ότι οι θέσεις και οι απόψεις τους θ΄ απασχολήσουν σοβαρά το εκλογικό σώμα κάτι το οποίο αποκλείεται να συμβεί, καθώς το δίλημμα που θα θέσουν στις εκλογές που θα έρθουν, Ν.Δ και ΣΎΡΙΖΑ θα τους εξαφανίσει και τα ποσοστά τους θα είναι απογοητευτικά.

Αν αυτές οι δυνάμεις θελήσουν να μπουν ανάμεσα στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και τη Ν.Δ και να γίνουν ο “Τρίτος Πόλος” πρέπει να κάνουν ορισμένα αποφασιστικά βήματα.

Αρχικά να πετάξουν από μέσα τους όλα τα βαρίδια του παρελθόντος και όσοι διεκδικήσουν την εκλογή τους να μην έχουν σχέση με το σκοτεινό παρελθόν. Δεύτερον να υπάρξει μια συσπείρωση ιδεών ώστε όλες αυτές οι υγιής ομάδες να κατεβάσουν ένα εφικτό και ρεαλιστικό πρόγραμμα κατά της κρίσεως.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιόνται: “Μπορεί να υπάρξει “Τρίτος Πόλος” με κάποιους αργόσχολους πρώην υπουργούς του Σημίτη που έμειναν εκτός Βουλής;”. Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Το εκλογικό σώμα είναι εκδικητικό, θυμωμένο και θυμάται ποιες πολιτικές οδήγησαν στα μνημόνια.

Αν δε γίνουν τα παραπάνω είναι σχεδόν σίγουρο τρίτη πολιτική δύναμη θ΄αναδειχθεί η Χρυσή Αυγή.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν είναι έτοιμο το εκλογικό σώμα να επιλέξει έναν τρίτο άτομο μιας νέας κεντροαριστερής παράταξης που θα τον πείσει ότι είναι έτοιμο να αναλάβει το τιμόνι της χώρας.

Κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δείχνει ανέφικτο καθώς δε υπάρχει εκείνος ο ηγέτης που θα μπορέσει να μπει ανάμεσα στον Σαμαρά και τον Τσίπρα.

Οι συζητήσεις όσων θέλουν να σχηματίσουν τον “Τρίτο Πόλο” σήμερα δείχνει να είναι μια προσπάθεια αντιμετωπιστεί η επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όπως είναι διαμορφωμένες οι πολιτικές δυνάμεις αυτός που ωφελείτε από την δημιουργία του “Τρίτου Πόλου” είναι ΝΔ μιας και από τη σκοπιά της πολιτικής επιδίωξης προωθείται σαν ανάχωμα στους Συριζαίους.

Οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται ότι η δημιουργία του “Τρίτου Πόλου” είναι από φθαρμένα υλικά που θέλουν να επιβιώσουν.

Ξέρουν ότι τα κόμματα δεν δεν είναι είδη εποχικής χρήσης και αυτοί που φταίνε δεν είναι το όνομα του κάθε πολιτικού οργανισμού αλλά τα άτομα που τον διοικούν.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

* O Στέφανος Νικήτας είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Gestion Des Ressources Humaines στο Πανεπιστήμιο Lille 2 στη Γαλλία και έχει Msc στο Project Management από την Ecole Superieur de Commerce. Τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα τα έκανε στο τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων του Κεντρικού Δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ με την Μαρία Χούκλη από το 2006 έως το 2010. Από τον Νοέμβριο του 2010 βρίσκεται στην 24Media και είναι συντάκτης Διεθνών θεμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα