Οι “παχιές αγελάδες” και το χαμένο δίκιο των αγροτών

Οι “παχιές αγελάδες” και το χαμένο δίκιο των αγροτών
Φωτογραφίες από τη ζωή των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας. Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010 ΑΠΕ/ΜΠΕ Βασιλική Πασχάλη. APE

Η επιστροφή των αγροτών στα μπλόκα. Γιατί οφείλουμε να τους ακούσουμε, παρά τις "αμαρτίες" του παρελθόντος και την καθιερωμένη αντίληψη για τις επιδοτήσεις που έγιναν Mercedes

Για άλλη μια χρονιά το καθιερωμένο αντάμωμα των αγροτών στους δρόμους είναι γεγονός. Την ώρα που οι αγροτικές δουλειές τελειώνουν, οι παραγωγοί αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν.

Με τον τρόπο ωστόσο που διαμαρτύρονται,  οι μισθωτοί  που τους έχει πλήξει η ανεργία και πληρώνουν το “μάρμαρο”,  όχι μόνο δε τους καταλαβαίνουν, αλλά τους χλευάζουν, καθώς δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τα προβλήματά τους.

Η κρίση δεν έχει επηρεάσει μόνο τους κατοίκους των αστικών κέντρων αλλά και την αγροτιά. Οι εικόνες του αγρότη με τη Mercedes και τις “ζημιές” στα μπουζούκια της επαρχίας ανήκουν στο παρελθόν. Τα πακέτα Ντελόρ περασμένων δεκαετιών δε μοιράζονται όπως παλιά με αποτέλεσμα τα εισοδήματά τους να είναι εδώ και καιρό πενιχρά.

Δεν θα εξετάσουμε τι γινόταν στο “αμαρτωλό” παρελθόν για να τους “σταυρώσουμε”, ούτε θα αναλύσουμε τα λάθη στρατηγικής που πήραν πολλοί από αυτούς. Θα εξετάσουμε με νηφαλιότητα την κρίση στην οποία βρίσκονται.

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο, ότι πολλές βιομηχανίες δεν τους πληρώνουν. Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι το 80% από αυτούς είναι μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι και ζουν με την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ, ενώ ο κύριος όγκος των κτηνοτρόφων είναι σε απομονωμένες περιοχές, ορεινούς όγκους και δυσπρόσιτα νησιά.

Όποιον οικονομολόγο και να ρωτήσεις θα σου πει ότι σήμερα η γεωργία είναι ο μοναδικός τομέας που συνεισφέρει στο δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα και μπορεί να διαμορφώσει νέα δεδομένα για την πολύπαθη ελληνική οικονομία.

Όσο παράξενο και να φαίνεται το όπλο των κυβερνώντων είναι ότι απέναντί τους έχουν το  Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος ναι μεν μπορεί  εδώ και 20 χρόνια να αποτελεί πρωταγωνιστική φυσιογνωμία σε όλες τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ωστόσο στα μάτια των αστών συμβολίζει τις εποχές των “παχιών αγελάδων”.

Το πρόβλημά τους λοιπόν είναι επικοινωνιακό καθώς δυσκολεύονται να εξηγήσουν, χωρίς να προκαλούν, τα αιτήματά τους.

Επιγραμματικά οι αγρότες ζητούν:

-Η απόσυρση του  φορολογικού νομοσχεδίου και κυρίως τα φορολογικά µέτρα κατά του αγροτικού κόσμου.

-Απόσυρση της τροπολογίας για την κάθετη φορολόγηση των αγροτών από το 1ο ευρώ και θέσπιση αφορολόγητου ορίου στις 20000 ευρώ.

-Να προστατευθούν χωρίς εξαιρέσεις τα σπίτια και τα χωράφια των αγροτών από τις κατασχέσεις έως του ορίου αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ

-Να εγγυηθεί το κράτος άτοκα καλλιεργητικά δάνεια χωρίς υποθήκη και προσημείωση.

-Μείωση κόστους αγροτικού ρεύματος κατά 50%-Αφορολόγητο πετρέλαιο µε το αντίστοιχο καθεστώς των εφοπλιστών.

-Εγγύηση των κατώτατων εγγυημένων τιμών για τα διατροφικά προϊόντα, πάνω από το κόστος παραγωγής, που θα παρέχει εισόδημα επιβίωσης στους αγρότες.

-Κατάργηση των άμεσων και έμμεσων περιορισµών της ΚΑΠ-Σύνδεση των επιδοτήσεων µε την πραγματική παραγωγή.

Σε αυτές τις κινητοποιήσεις οι αγρότες δεν κατεβαίνουν στους δρόμους  μόνο για τα μεγάλα οικονομικά βάρη που τους φορτώνει η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά στην πλάτη τους, αλλά διαμαρτύρονται κυρίως για τον τεράστιο κίνδυνο αρπαγής της γης τους.

Η στήριξη του αγροτικού κόσμου θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι μόνο στήριξη της ελληνικής παραγωγικής βάσης, αλλά είναι κυρίως η διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας όλων μας, είναι η διασφάλιση της ίδιας της ζωής μας.

* O Στέφανος Νικήτας είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Gestion Des Ressources Humaines στο Πανεπιστήμιο Lille 2 στη Γαλλία και έχει Msc στο Project Management από την Ecole Superieur de Commerce. Τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα τα έκανε στο τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων του Κεντρικού Δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ με την Μαρία Χούκλη από το 2006 έως το 2010. Από τον Νοέμβριο του 2010 βρίσκεται στην 24Media και είναι συντάκτης Διεθνών θεμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα