Οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει σε βάλτο;

Οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει σε βάλτο;

Διαβάστε ένα άρθρο γιατί στις επικείμενες εκλογές κανένα αποτέλεσμα δεν θα είναι έκπληξη. Οι πάντες κινούνται σε θολό τοπίο και οι δημοσκοπήσεις κινδυνεύουν να πέσουν εντελώς έξω στις μετρήσεις τους

Για την πρωτιά νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε σχεδόν καμία μα καμία αμφιβολία. Η λογική, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αλλά και η αίσθηση που υπάρχει μας λένε πως κατά 90% πρώτο κόμμα αυτή τη στιγμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό μας το αποκαλύπτει και η αντίδραση του Ε. Βενιζέλου αλλά και στελεχών της ΝΔ και της κυβέρνησης. Εάν διαβάσουμε προσεκτικά πίσω από τις λέξεις νομίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να χει πάρει κεφάλι.

Γιατί όμως δεν είμαστε σίγουροι; Γιατί δεν μπορούμε να εκφραστούμε με βεβαιότητα, όπως παλιότερα;

Καταρχάς πρέπει να σταθούμε σε μία μεγάλη διαφορά. Είναι μία από τις ελάχιστες εκλογικές αναμετρήσεις που η “πρωτιά” περνά σε δεύτερη μοίρα! Το πραγματικά μεγάλο ερώτημα ακούει στο όνομα “διαφορά”. Κοινώς που θα κάτσει η μπίλια ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, διότι άλλο δύο μονάδες άλλο τρεις άλλο πέντε και άλλο επτά.

Είναι σαφέστατο πως με τη διαφορά από πέντε μονάδες και πάνω η κυβέρνηση δεν στέκεται! Δεν έχει μέλλον! Την επόμενη μέρα, με τέτοια διαφορά, απλώς μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο για εθνικές εκλογές.

Εάν τώρα η διαφορά είναι κάτω από τις τρεις μονάδες και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει βασικούς δήμους και περιφέρειες τότε όχι μόνο το αβαντάζ το ψυχολογικό περνά στην ΝΔ αλλά πολύ χειρότερα για την αξιωματική αντιπολίτευση όλο της το εγχείρημα να μετατρέψει σε “δημοψήφισμα” τις εκλογές αυτές την οδηγεί σε αδιέξοδο.

Που βρίσκεται λοιπόν η διαφορά;

Στο σημείο αυτό εισέρχεται ο παράγοντας “δημοσκοπήσεις”. Μοναδικός μας οδηγός είναι αυτές. Οι οποίες όμως τη συγκεκριμένη περίοδο παρουσιάζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Κάθε άλλο παρά δίνουν ξεκάθαρη εικόνα, καθώς πολλοί δεν απαντάνε ή απαντάνε χωρίς να λένε πραγματικά αυτό που έχουν αποφασίσει, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μία μάλλον στρεβλή εικόνα.

Ας αφήσουμε αυτούς που απαντάνε και ας δούμε εκείνους που δεν λαμβάνουν μέρος.

1. Υπάρχει ένα ποσοστό το οποίο δεν νιώθει απόλυτα καλά με την απόφαση του και γι αυτό την κρατά μυστική.

2. Ένα ακόμα ποσοστό, αρκετά υψηλό μάλιστα, είναι εκείνο που θα πάει με τον νικητή. Αυτοί αναμένουν να οσμισθούν ποιος βγαίνει και εκεί θα δώσουν την ψήφο τους. Αυτοί είναι που συνήθως επηρεάζονται από τις δημοσκοπήσεις

3. Πολλοί, πάρα πολλοί, θα εκφραστούν επίτηδες βουβά λόγω της οργής τους. Δεν τη γνωστοποιούν, δεν την αποκαλύπτουν αλλά έχουν απόφασίσει μία “τιμωρητική ψήφο”.

Όλο αυτό το “πακέτο” λοιπόν είναι που κάνει τη “ζημιά” για τους δημοσκόπους αλλά και τα κόμματα τα οποία και αυτά από την πλευρά τους προσπαθούν να μαντέψουν που θα κινηθεί ο μέσος ψηφοφόρος. Για αυτόν δηλαδή που κάποτε είχαν σχεδόν απόλυτη γνώση πως θα αντιδρούσε.

Έτσι εξηγείται και η αντίδραση Βενιζέλου και ΠΑΣΟΚ – ΕΛΙΑΣ το τελευταίο διάστημα. Με οτιδήποτε κάτω από 6%-7% έχουν γράψει και τυπικά τέλος. Εάν υπήρχε σχετική βεβαιότητα για τις δημοσκοπήσεις κάλλιστα θα έπαιζαν αλλιώς το παιχνίδι. Η αγωνία που βγάζουν, τα πολιτικά άλματα, οι επικοινωνιακές κραυγές που θυμίζουν σε πολλούς πολίτες εκβιαστικά διλήμματα δείχνουν πως μάλλον φοβούνται το χειρότερο.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που υπάρχει διαρροή προς την ΝΔ. Κάποιοι ψηφοφόροι θεωρούν την ΝΔ και το Σαμαρά ως αντίβαρο στο ΣΥΡΙΖΑ. Και με το ΠΑΣΟΚ να καταρρέει στρέφονται εκεί. Επίσης ένας απρόβλεπτος παράγοντας ο οποίος δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις δημοσκοπήσεις.

Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που σε τελευταία δημοσκόπηση ένα 3% των αναποφάσιστων επέλεξε να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ και ένα άλλο 3% στην ΝΔ.

*Ο Στέλιος Μπαμιατζής είναι δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος, σε περιοδικά του κλαδικού χώρου (εμπορικά έντυπα), ενώ για χρόνια ήταν αστυνομικός και ελεύθερος συντάκτης στην ΝΕΤ. Επίσης εργάστηκε ως αστυνομικός συντάκτης σε εκπομπή στο STAR και από το 2010 γράφει και κάνει ελεύθερο ρεπορτάζ στο News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα