Αριστουργήματα της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στην Αθήνα

Αριστουργήματα της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στην Αθήνα

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για τα 80 πολύτιμα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από τον 19ο έως και τον 21ο αιώνα, που παρουσιάζονται από το Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη

To Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη εστιάζοντας την προσοχή του στην προβολή κυρίως της Νεοελληνικής Τέχνης και αντιμετωπίζοντάς την στην ευρωπαϊκή της διάσταση, έχει προγραμματίσει την παρουσίαση πολύτιμων συλλογών του τόπου μας.

Πρώτη ανάμεσα στις πρώτες είναι η Συλλογή Ευάγγελου Αβέρωφ, που στεγάζεται μόνιμα στην ομώνυμη Πινακοθήκη του Μετσόβου και συγκροτεί το «φανταστικό μουσείο» του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, συμβάλλοντας άμεσα στην καλλιτεχνική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου μας.

Η Συλλογή Ε. Αβέρωφ φανερώνει την προσήλωση του ιδρυτή της στις αισθητικές αξίες της υψηλής τέχνης. Ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας της, πέρα από την καθαρή ζωγραφική έκφραση του κάθε δημιουργού και την προσωπική του μυθολογία, αποκαλύπτει τη βαθιά του πίστη προς καθετί ελληνικό. Έτσι, καταγράφεται μοναδικά το αληθινό και το ωραίο.

Η έκθεσή της με τον δηλωτικό τίτλο «Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ» έρχεται να συμπληρώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης, τονίζοντας παράλληλα, μέσα από τις διαφορετικές αισθητικές της διατυπώσεις, την προσήλωση του ιδρυτή της στην ιστορία του τόπου μας και την αξεπέραστη ομορφιά της ελληνικής φύσης. Έτσι, πολύτιμα αποκτήματά της όπως: «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδος από τον Κανάρη» του Ν. Λύτρα, «Μάγκας που τρώει καρπούζι» του Π. Πανταζή, «Προσωπογραφία Βασιλίσσης Σοφίας» και «Προσωπογραφία Παύλου Μελά» του Γ. Ιακωβίδη, «Ακρόπολη» του Ν. Χειμωνά, «Προσωπογραφία Γεωργίου Μ. Αβέρωφ» του Κ. Παρθένη, «Το σπίτι που ονειρεύεται» του Μ. Οικονόμου, το «Ερωτικό» του Γιάννη Μόραλη μεταξύ άλλων σημαντικών έργων, διαμορφώνουν τη μοναδικότητα αυτής της συλλογής.

Έτσι ογδόντα πολύτιμα έργα ζωγραφικής και γλυπτική από τον 19ο έως και τον 21ο αιώνα αποκαλύπτουν στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, μια πτυχή της νεοελληνικής τέχνης, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες και ξένους, έως το τέλος του καλοκαιριού, να γνωρίσουν τον ανεξάντλητο πλούτο της.

*O Τάκης Μαυρωτάς είναι Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Διετέλεσε Διευθυντής της Πινακοθήκης Πιερίδη και μέλος των Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, του Ελληνικού Φεστιβάλ, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και της Εθνικής Επιτροπής Χορηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει επιμεληθεί δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει γράψει  βιβλία και καταλόγους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα