Έξι στους 10 δεν θέλουν Τραμπ και οι μισοί δεν θέλουν Κλίντον!

Έξι στους 10 δεν θέλουν Τραμπ και οι μισοί δεν θέλουν Κλίντον!

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να μην δείχνουν με βεβαιότητα ποιος θα νικήσει αλλά αποκαλύπτουν ότι διαρκώς περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι το παιχνίδι είναι στημένο και δεν τους αφορά

Όταν ακόμα και στη χώρα που γέννησε τις δημοσκοπήσεις οι αναλυτές δεν μπορούν να βγάλουν ακριβές συμπέρασμα αλλά περιορίζονται να διαπιστώσουν ότι προηγείται η Χίλαρι Κλίντον αλλά με διαφορά που κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, υπάρχει πρόβλημα.

Και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο -και πιο ουσιαστικό- όταν αντιλαμβανόμαστε ότι πολλά ειπώθηκαν και από τους δύο “μεγάλους” αντιπάλους στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αλλά ελάχιστα άξιζαν τον χρόνο που αναλώθηκε και πολύ λίγα έμειναν στη σκέψη μας.

Αυτό βέβαια δεν είναι περίεργο, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια οι αντιπαραθέσεις των πολιτικών στις ΗΠΑ στέκονται ελάχιστα στις προγραμματικές θέσεις και διαφορές και διαρκώς περισσότερο στοχεύουν στην παρουσίαση μιας αφήγησης, ενός… story, που θα καταναλωθεί αφήνοντας την ουσιαστική πολιτική εκτός της δημόσιας συζήτησης, στα χέρια των ‘ειδικών’ που θα αποφασίζουν πίσω από τις κλειστές πόρτες, με κάθε είδους λομπίστες και χορηγούς προεκλογικών εκστρατειών να κινούν τα νήματα.

Κάπως έτσι η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν πλήρωσε εγκαίρως όλους τους φόρους του ο Τραμπ και στις έρευνες για τα email της Κλίντον και καταλήγει στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να δηλώνει ότι η Χίλαρι “είναι ο διάβολος” και την υποψήφια των Δημοκρατικών να υπόσχεται ότι εάν εκλεγεί μας πει “όλη την αλήθεια για τα UFO”!

Με τα αδιέξοδα ορατά ακόμη και από αυτούς που δεν ασχολούνται, το μόνο που έχει γίνει σαφές είναι ότι ο μέσος ψηφοφόρος του Τραμπ είναι λευκός, άντρας και απογοητευμένος από το “σύστημα”, ενώ την Κλίντον ψηφίζουν κυρίως γυναίκες, αφροαμερικανοί, ισπανόφωνοι και νέοι, όσοι βέβαια αποφασίσουν τελικά να ψηφίσουν και δεν πάνε για ψάρεμα.

Ειδικά για τους νέους, τη δυσαρέσκειά τους για το σημερινό πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ και την απροθυμία τους να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι που το θεωρούν εξαρχής στημένο, η σφυγμομέτρηση του Center for Public Opinion της UMass Lowell, που ζήτησε να επιλέξουν μεταξύ της Χίλαρι, του Τραμπ και της… καταστροφής της γης από πτώση μετεωρίτη (!), εκτός από… απολαυστικό τρολάρισμα, είναι ιδιαιτέρως διδακτική:

Το 53% των 1.247 νέων που ρωτήθηκαν “Τραμπ ή Αρμαγεδών”, δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν την καταστροφή της γης παρά τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενώ ένα 34% γύρισε την πλάτη στην Κλίντον “επιλέγοντας”… μπουρλότο! Το μόνο παρήγορο για την Χίλαρι ήταν ότι εάν αποσυρόταν η υποψηφιότητα του Αρμαγεδώνα, το 54% των νέων θα την υποστήριζε. Το αρνητικό για αυτήν ήταν ότι οι περισσότεροι δεν θεωρούσαν πιθανόν να φτάσουν μέχρι την κάλπη.

Στο ίδιο μήκος πάντως κινούνται και οι μεγαλύτεροι στις “κανονικές” δημοσκοπήσεις: Το 63% δεν θέλει τον Τραμπ και το 53% δεν θέλει την Κλίντον, δείχνοντας ότι το σύστημα συνολικά είναι κοντά στα όρια θραύσης. Αλλά για αυτό δεν γίνεται συνήθως λόγος, καθώς τα ΜΜΕ, μεταξύ ομφαλοσκόπησης και διαπλοκής, ανακαλύπτουν τα σημαντικά όταν ο ουρανός τους πέσει στο κεφάλι, όπως έγινε και σε εμάς με την κρίση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα