Η δίκη της ΧΑ βάλτωσε και η πολιτεία σφυρίζει

Η δίκη της ΧΑ βάλτωσε και η πολιτεία σφυρίζει
Press conference of Pavlos Fyssas family, on developments in the trial of the Golden Dawn in the building of the Athens Journalists' Union, Athens, Greece on June 2, 2016. / , , , 2 2016. SOOC

Το υπουργείο και η ηγεσία της Δικαιοσύνης όλο... συσκέπτονται για “επιτάχυνση της διαδικασίας” αλλά ποτέ δεν καταλήγουν στο “δια ταύτα”: Σε ένα χρόνο εξετάστηκαν μόνο 17 από τους 132 μάρτυρες κατηγορίας!

Είναι μερικές φορές που οι αριθμοί κυριολεκτικά μιλάνε: Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε πριν από δεκατρείς μήνες και βάλε, συγκεκριμένα “τρέχει” στον δέκατο τέταρτο αφού άρχισε στις 20 Απριλίου του 2015. Αλλά τρέχει σαν τη χελώνα, καθώς έχουν γίνει μόνο εξήντα τρεις συνεδριάσεις του δικαστηρίου.

Δηλαδή, κατά μέσο όρο, γίνεται περίπου μία συνεδρίαση κάθε εβδομάδα. Και αυτό σε μια πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά υπόθεση καθώς στο σκαμνί, με βαριές ποινικές κατηγορίες, δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες και σε μέλη του ΠΑΜΕ, οπλοκατοχή και εγκληματική οργάνωση, βρίσκεται ολόκληρη η ηγεσία της φασιστικής οργάνωσης που μετεξελίχτηκε σε… κοινοβουλευτικό κόμμα.

Εξήντα εννιά κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους 18 νυν και πρώην βουλευτές του φασιστικού μορφώματος και 51 διαλεχτά στελέχη του, πάνω από εκατό δικηγόροι και 132 μάρτυρες κατηγορίας από τους οποίους μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί μόλις 17! Και η πολιτεία κάνει ότι δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν καταλαβαίνει, καθώς -παρά τις βαρύγδουπες κατά καιρούς δηλώσεις των “αρμοδίων”- δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ταχεία διεξαγωγή της δίκης.

Γιατί τα αιτήματα της Πολιτικής Αγωγής θα έπρεπε ήδη να έχουν ικανοποιηθεί: να μεταφερθεί η δίκη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου, η οποία να διατεθεί αποκλειστικά για τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης και οι δικαστές να αποδεσμευθούν από άλλες ασχολίες ώστε απερίσπαστοι να ασχοληθούν μόνο με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Λογικά αιτήματα, και για αυτό πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανιζόταν διατεθειμένος να τα ικανοποιήσει. Μετά απλώς τα “ξέχασε” και άφησε τον καιρό να ροκανίζεται και την δίκη να βαλτώνει.

Και όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, μετά από ένα ολόκληρο εννιάμηνο, και οι αντιδράσεις πλήθυναν κι ένας ευρύτερος κόσμος αντιλήφτηκε ότι κάτι δεν πάει καλά, ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι “αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της δίκης”, συγκάλεσε σύσκεψη με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, της προέδρου του Αρείου Πάγου και των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, και δεν έγινε… τίποτα!

Απλώς, βρήκε δημοσιότητα η “πρωτοβουλία” του υπουργού, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι έχουν γνώσιν οι φύλακες και ότι κάτι κινείται, αλλά στην πραγματικότητα χωνόμασταν ακόμα πιο βαθιά στον βάλτο.

Με αυτά και με εκείνα, γιατί ευθύνες έχει και η ηγεσία της (τυφλής;) Δικαιοσύνης, και οι διοικούντες τους δικηγορικούς συλλόγους, τα πήρε και η πρόεδρος του δικαστηρίου και ανακοίνωσε “πως μέσα στον Ιούνιο δόθηκαν από τον προϊστάμενο της τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου μόνο πέντε δικάσιμοι” παρά της συνεχείς εκκλήσεις της για επιτάχυνση της διαδικασίας, και ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης “ολιγωρεί” και δεν ορίζει “νέα αίθουσα για τη μεταφορά της δίκης”.

Όσοι όμως περίμεναν ότι αυτή η ασυνήθιστη κίνηση θα ταρακουνούσε τους “αρμοδίους” και θα τους υποχρέωνε να αναλάβουν επιτέλους ουσιαστικές πρωτοβουλίες δεν άργησαν να διαψευστούν.

Ο υπουργός βγήκε μεν από την μακαριότητά του αλλά μόνο για να ρίξει το… μπαλάκι στους δικαστές, καθώς -όπως δήλωσε- “Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής κάθε συγκεκριμένης δίκης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ίδιας της Δικαιοσύνης” και “γραπτό αίτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τον Διευθύνοντα το Εφετείο Αθηνών σχετικά με τον ορισμό άλλης αίθουσας διεξαγωγής της συγκεκριμένης δίκης ουδέποτε έχει διαβιβασθεί”.

Δυστυχώς όμως για τον υπουργό πέρυσι μας τα έλεγε αλλιώς και είναι απορίας άξιον ότι δεν το θυμάται. Ο κ. Παρασκευόπουλος λοιπόν, στις 11 Μαΐου του 2015, είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι “έχει δρομολογηθεί η κατασκευή νέας αίθουσας η οποία θα είναι έτοιμη στις αρχές του Σεπτέμβρη 2015” και «Εφόσον η διευθύνουσα τη δίκη ζητά άλλη αίθουσα, είμαι έτοιμος να φροντίσω για τη σχετική μετάθεση, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη εφικτή λύση στο μεσοδιάστημα».

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, πέρυσι ο υπουργός γνώριζε ότι υπάρχει αίτημα της διευθύνουσας την δίκη και ήταν έτοιμος να το “φροντίσει”, ενώ φέτος το… αγνοεί, οπότε δεν το φρόντισε και έτσι ενώ η αίθουσα κατασκευάστηκε η “σχετική μετάθεση” δεν έγινε. Πάντως, για να… ησυχάσουμε, μας διαβεβαίωσε ότι “Η επιτάχυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης αποτελεί κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής”.

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, δηλαδή. Ίσως λοιπόν θα ήταν καλύτερο και για τον υπουργό και για όλους μας, να “φύγει” η συγκεκριμένη υπόθεση από τους “κύριους στόχους” της κυβέρνησης και να ενταχθεί στους… δευτερεύοντες. Και να γίνει μια κανονική σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων, όχι για το θεαθήναι αλλά με συγκεκριμένα “δια ταύτα”.

Γιατί αυτή η κοροϊδία δεν μπορεί να συνεχίζεται.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

ΦΩΤΟ SOOC.GR

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα