Η ΝΔ έχασε τα αυγά και τα καλάθια

Η ΝΔ έχασε τα αυγά και τα καλάθια
Συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουγείου Εξωτερικών στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η λαϊκή παροιμία περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την περιβόητη πλέον τροπολογία για τους πολιτικούς που έχουν εταιρείες

Όταν ο Σύριζα πιάνεται να έχει αλλάξει στα βουβά, αντίθετα από ό,τι επιβάλλει η κοινοβουλευτική τάξη αλλά και η απαραίτητη στη μάχη κατά της διαπλοκής διαφάνεια, τη ρύθμιση που ίσχυε από το 2010 και την οποία μάλιστα είχε τότε υπερψηφίσει, γιατί καθιστούσε… “αποτελεσματικότερο τον έλεγχο που όλοι επιθυμούμε”, δίνει προφανώς το γήπεδο στην αντιπολίτευση για να κάνει παιχνίδι.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα καλύτερη για την αντιπολίτευση όταν σχεδόν όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που κάνουν δηλώσεις μετά την αποκάλυψη του προβλήματος πασχίζουν -έστω και χωρίς επιτυχία- να βγάλουν την ουρά τους απέξω, δηλώνοντας πως δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά και ψελλίζοντας διάφορες δικαιολογίες.

Προαπαιτούμενο των δανειστών έλεγε ο ένας, απαίτηση της Επιτροπής GRECO έλεγε ο άλλος και όλοι μαζί -συμπεριλαμβανομένων κάποιων σαν τον Φάμελλο που έβρισκαν τη διάταξη… ρηξικέλευθη- αδυνατούσαν να πείσουν έστω και τους συγγενείς τους. Όλα δηλαδή… βούτυρο για το ψωμί της αντιπολίτευσης και ιδίως της αξιωματικής, που έχει δηλώσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι είναι έτοιμη να… κυβερνήσει.

Άλλο, βέβαια, αυτό που δηλώνεις και άλλο αυτό που πραγματικά ισχύει. Το παιχνίδι θα τέλειωνε όπως ακριβώς διαφαινόταν εάν η ΝΔ ήταν έτοιμη να κάνει ένα πολύ απλό πραγματάκι: να καθήσουν οι υπεύθυνοι, γιατί προφανώς θα υπάρχουν και κάποιοι υπεύθυνοι, δεν μπορεί να είναι όλοι γραμματείς και φαρισαίοι, να φτιάξουν μια διάταξη που να ικανοποιεί και αυτούς και το λαϊκό αίσθημα και τους όποιους θεσμικούς και συνταγματικούς κανόνες και να πάνε στη Βουλή να την υπερασπιστούν.

Η Νέα Δημοκρατία όμως, επειδή προφανώς δεν είναι έτοιμη ούτε για τα απλά πράγματα και επειδή, προφανώς επίσης, έχει πολλούς “υπεύθυνους” που έχουν λερωμένη την φωλιά τους και κοιτάζουν να δουν τι θα κάνει ο καθένας με τα δικά του, δεν κατάφερε να φτιάξει ούτε μια τόσο διαταξούλα, έτσι για να έχει να την δείχνει και να μπορεί να λέει αντί να της τη λένε!

Οπότε, αντί η ομάδα να ανέβει και να κλείσει τον αντίπαλο στην περιοχή του, κρατήθηκε πίσω και άφησε την κυβέρνηση να κάνει παιχνίδι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν χρειάζεται παρά λίγη πίεση και τα λάθη θα διαδέχονται το ένα το άλλο και είναι πια ζήτημα χρόνου να μπει το… αυτογκόλ. Κι άντε μετά, αποχωρώντας από το γήπεδο, συγνώμη, από την Βουλή, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να δηλώσεις “κυβέρνηση σε αναμονή”.

Και η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να δηλώνει κάτι τέτοιο, ό,τι κι αν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, όσα προβλήματα κι αν έχει η κυβέρνηση. Γιατί δεν έχει πλάνο για την επόμενη μέρα και αδυνατεί να κάνει επιτυχείς χειρισμούς ακόμη κι όταν ο αντίπαλος σέρνεται.

Ίσως, μαζί με την αυτοκριτική τους, οι “υπεύθυνοι” της ΝΔ να πρέπει να μελετήσουν προσεκτικότερα μερικούς στίχους της… Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που μοιάζει να γράφτηκαν για την περίπτωσή τους: Δυο πόρτες έχει η ζωή / άνοιξα μια και μπήκα / σεργιάνισα ένα πρωινό / κι ώσπου να `ρθει το δειλινό / από την άλλη βγήκα.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα