Κουκουλο-ανοησίες

Τα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS ELLAS στην Μεταμόρφωση, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Τα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS ELLAS στην Μεταμόρφωση, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Οι οιμωγές των εμπλεκομένων στην Έκθεση του FBI για την Νovartis αποκαλύπτουν τις πραγματικές αντιλήψεις τους: Θεωρούν ότι είναι υπεράνω νόμων και ελέγχων που πρέπει να έχουν στόχο μόνο τους παρακατιανούς

Οι “προστατευόμενοι” μάρτυρες μπήκαν στον νομικό μας... πολιτισμό το 2001, επί διακυβέρνησης Σημίτη με υπουργό Δικαιοσύνης τον Μιχάλη Σταθόπουλο, με το νόμο 2928 που προέβλεψε προβλέπει την προστασία των μαρτύρων που βοηθούν στην αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων και ενδέχεται να πέσουν θύματα εκδίκησης ή εκφοβισμού.

Μετά επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή το 2004, Γιώργου Παπανδρέου το 2010 και συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014, με υπουργούς Δικαιοσύνης τον Αναστάση Παπαληγούρα, τον Χάρη Καστανίδη και τον Χαράλαμπο Αθανασίου, έγιναν διάφορες τροποποιήσεις και εντάχτηκαν και άλλα αδικήματα (εμπορία ανθρώπων, παράνομη διακίνηση μεταναστών και δωροδοκία) σε αυτά για τα οποία υπάρχει δυνατότητα προστασίας μαρτύρων.

Μια απλή ανάγνωση των ονομάτων αυτών που έβαλαν την υπογραφή τους στο νόμο που προσδιόρισε το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων και στις τροποποιήσεις του, εύκολα αποκαλύπτει την πολιτική τους ταυτότητα: Όλοι τους ανήκουν ή ανήκαν τότε στη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ και όλοι τους είχαν προχωρήσει στις νομοθετικές αλλαγές με τις δέουσες τυμπανοκρουσίες καθώς το επίπεδο της χώρας... ανέβαινε και πιάναμε τα στάνταρ του FBI, τρομάρα μας.

Τώρα όμως που ο νόμος που ψήφισαν εφαρμόζεται λόγω του πάρτι με το “λάδι” της Novartis εφαρμόζεται στην καμπούρα στελεχών τους και τα δύο κόμματα σαν να είναι... συνεννοημένα, ξέχασαν τους πανηγυρισμούς και τις εισηγητικές εκθέσεις που συνέτασσαν τότε, λησμόνησαν ότι μας “εναρμόνιζαν” με τις προηγμένες χώρες και άρχισαν ομοθυμαδόν να κλαίγονται μιλώντας για σκευωρίες .

“Κουκουλοφόρους” ανεβάζει τους μάρτυρες ο Μητσοτάκης, “ανώνυμους κουκουλοφόρους” τους κατεβάζει ο Βενιζέλος κι από κοντά οι άλλοι εκλεκτοί συνεργάτες τους να διαγκωνίζονται ποιος θα απειλήσει ηχηρότερα.

Το περίεργο είναι ότι όλοι τους -συμπεριλαμβανομένου του Σαμαρά που θεωρεί ότι τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με μηνύσεις- είναι τόσο εγκλωβισμένοι στο τυπικό νεοελληνικό σχήμα “φωνάζουμε, άρα έχουμε δίκιο”, που δεν αντιλαμβάνονται ότι πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Η πεποίθησή τους ότι κάποιοι νόμοι είναι “καλοί” όταν εφαρμόζονται σε άλλους και καταδικαστέοι όταν εφαρμόζονται σε αυτούς δεν είναι μόνο απαράδεκτη αλλά και αποκαλυπτική της ιδιοτέλειας με την οποία πολιτεύονται.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος.

SHARE:

24Media Network