Πάνω απ’ όλα οι μεσάζοντες

default image

Σε αυτήν την ιστορία με τα βλήματα για τη Σαουδική Αραβία πολλοί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους αλλά η ΝΔ κρατάει τα σκήπτρα, αφού είναι υπέρ του εμπάργκο γενικώς αλλά κατά... ειδικώς. Γιατί είναι καλά τα “ανθρωπιστικά” αλλά καλύτερες οι μπίζνες.

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά: Το Ευρωκοινοβούλιο, παρότι έχει λαϊκή νομιμοποίηση, δεν έχει αποφασιστικό ρόλο, αντίθετα από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, η οποία όμως δεν υπόκειται σε λαϊκό έλεγχο. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι τελικά τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Βερολίνο με ολίγη από Παρίσι και όλους τους άλλους στο φόντο της αναμνηστικής φωτογραφίας μετά τις Συνόδους Κορυφής.

Μετά μπορούμε να περάσουμε και στα σύνθετα: Παρότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη από πέρυσι ζητήσει να αναλάβει η Κομισιόν πρωτοβουλία για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, η αρμόδια επίτροπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, αγρόν ηγόρασε.

Η ανησυχία του Ευρωκοινοβουλίου και η έκκληση για εμπάργκο επαναδιατυπώθηκε φέτος και όχι μια αλλά τρεις φορές, συμπεριλαμβανομένης της χτεσινής. Ενδιαμέσα, από τον Μάρτιο του 2016, υπάρχει και η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, την οποία υπέγραψε και η χώρα μας, δεσμευόμενη ότι “δεν θα προχωράει σε πώληση όπλων, όταν υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας”.

Αυτό βέβαια, δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαβόητη πλέον συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Μια συμφωνία που έγινε φύλλο και φτερό τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να αντιληφθούμε όλοι ότι οι… μπίζνες μπήκαν πάνω απ’ όλες τις διακηρύξεις και οι υπογραφές στις αγοραπωλησίες “έσβησαν” τις υπογραφές στις εκκλήσεις της ανθρωπιάς και της λογικής.

Παρά τα όσα αντιληφθήκαμε και τα οποία δεν παραγράφονται, η χτεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δίνει την ευκαιρία από τη μια στην Κομισιόν να αλλάξει πολιτική, εξωραΐζοντας την απαράδεκτη εικόνα της σημερινής Ευρώπης και από την άλλη στη χώρα μας να ακυρώσει τη συμφωνία για τα βλήματα, βγαίνοντας από το κάδρο των επιθέσεων στην Υεμένη που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως έχει καταγγείλει η Διεθνής Αμνηστεία.

Αυτά τα λογικά μπορεί να τα αντιλήφθηκαν τα περισσότερα κόμματα, που βρέθηκαν έστω και μετά από τις τόσες παλινωδίες στη σωστή πλευρά του λόφου, αλλά είναι ψιλά γράμματα για τη ΝΔ και τα μικροπολιτικά της συμφέροντα. ‘Ετσι, οι γαλάζιοι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της πώλησης όπλων, δηλαδή υπέρ της υλοποίησης μιας συμφωνίας που οι ίδιοι έχουν καταγγείλει ως σκανδαλώδη!

Εδώ πλέον η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια, αλλά οι μεσάζοντες κάνουν πάρτι.

Και μάλλον αυτό έχει σημασία για το στρατιωτικοβιομηχανικό λόμπι, αλλά, όπως φαίνεται, παρά το μελάνι που αμολάνε τα φιλικά της ΜΜΕ, και για τη Νέα Δημοκρατία.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα