‘Συμφωνία αλήθειας’ χωρίς αλήθειες

‘Συμφωνία αλήθειας’ χωρίς αλήθειες
ΚΡΗΤΗ-ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ.(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) Eurokinissi

Η σιωπή της Νέας Δημοκρατίας για τα επίδικα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές καταδεικνύει ότι το μόνο “σχέδιο” της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το “ναι σε όλα”

Στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε κατά πολύ της Νέας Δημοκρατίας και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Κατά συνέπεια, πολύ λογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έλαβε αυτό πολύ σοβαρά υπόψη του χτες, στην ομιλία του στο Ηράκλειο, βάλλοντας μεν αλλά όχι αδιακρίτως.

Η σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και το κυβερνών κόμμα, που “χαντάκωσαν την χώρα”, συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα μετρημένες φράσεις για τους “δημοκρατικούς, μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ”. Έχοντας λοιπόν κατά νου την ανάγκη προσέλκυσης αυτής της κρίσιμης μάζας, ο πρόεδρος της ΝΔ προτίμησε πιο προσωπικούς και λιγότερο τεχνοκρατικούς τόνους, δεσμευόμενος ότι “δεν θα απογοητεύσει όσους τον εμπιστευθούν”.

Το αν θα αποδώσει αυτή η τακτική μένει να αποδειχθεί στο μέλλον. Μέχρι τότε όμως, αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, που θέλει να παρουσιάζεται και ως κυβέρνηση “σε αναμονή”, μπορεί να λέει διάφορα, ανακατεύοντας “δεσμεύσεις”, “σχέδια” και “μεταρρυθμίσεις” που συνήθως δεν αρθρώνονται συγκεκριμένα, αλλά δεν λέει τίποτα για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Χτες για παράδειγμα, πληροφορηθήκαμε από τον κ. Μητσοτάκη ότι τα μέτρα που “έρχονται” με την αξιολόγηση είναι του ΣΥΡΙΖΑ, “αυτοί τα έφεραν, αυτοί ας τα ψηφίσουν”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αλλά δεν γίναμε διόλου σοφότεροι σχετικά με το τι θα έπρεπε να γίνει.

Είναι γνωστό δηλαδή, ότι ο όντως βαρύς λογαριασμός που έρχεται περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου, που θα πλήξει τους μη έχοντες, μείωση των συντάξεων που θα είναι ένας ακόμα βραχνάς για τις λαϊκές οικογένειες, αλλαγές στα εργασιακά, με την άρνηση επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων και το αίτημα αύξησης των ομαδικών απολύσεων και τομές στο ενεργειακό, με την άμεση πώληση της “μικρής ΔΕΗ”. Δυστυχώς όμως για τη ΝΔ και τις “αλήθειες” της, για όλα αυτά που τα περισσότερα επηρεάζουν άμεσα την αγοραστική δύναμη των πολιτών και επιβαρύνουν τη ζωή τους, ο πρόεδρός της δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει.

Με προπέτασμα τις βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στιγματίζοντας την ανακολουθίες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να είναι ο ίδιος ανακόλουθος! Γιατί προσπερνώντας την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, χωρίς να αναφερθεί σε όσα συζητώνται σε αυτήν, κατόρθωσε το ακατόρθωτο: Να ισχυρίζεται ότι έχει σχέδιο και την ίδια ώρα να αδυνατεί να πείσει ότι αυτό το σχέδιο υπάρχει, καθώς αδυνατεί να το συγκεκριμενοποιήσει σύμφωνα με τις ανάγκες της συγκυρίας.

Αυτό το έλλειμμα πολιτικής, που αποκαλύπτει την αδυναμία ουσιαστικού αντίλογου στους δανειστές, καθορίζει και την ουσία της γαλάζιας “αλήθειας” που δεν μπορούν να κρύψουν οι φραστικές “δεσμεύσεις”: Αν είχε η ΝΔ την ευθύνη της διακυβέρνησης και των διαπραγματεύσεων οι δανειστές θα ζήταγαν αυτά ακριβώς που ζητούν και τώρα. Και πάνω σε αυτά θα ήταν υποχρεωμένος να τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης.

Σιωπώντας τώρα και μεταθέτοντας αλλού την συζήτηση, δεν δείχνει παρά ένα μόνο: Θα “σιωπούσε” και τότε και θα αποδεχόταν τα πάντα χωρίς συζήτηση.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος, είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα