Να καταργηθεί η συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ

Να καταργηθεί η συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ
ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ, ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΗ ΚΥΨΕΛΗ (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο για την αλλεργία στην ενημέρωση της σημερινής γαλάζιας ηγεσίας και την αφ' υψηλού αντιμετώπιση της κοινωνίας των πολιτών

Αίφνης η κάλυψη της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έγινε μείζον θέμα, με αποτέλεσμα τον αποκεφαλισμό για άλλη μία φορά του διοικητικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ. Και μπορεί οι αιτίες να ήταν βαθύτερες και να αφορούσαν σε εσωτερικούς με το Μαξίμου ανταγωνισμούς για το “πάνω χέρι” στο φορέα που επιχειρείται (ακόμη) να αντικαταστήσει την ΕΡΤ μετά το προ ενός και κάτι έτους λουκέτο, όμως η αφορμή ήταν άκρως ενδεικτική μίας αλλεργίας στην ενημέρωση, φοβικής και χωρίς λογική.

Στην εποχή του διαδικτύου είναι τουλάχιστον αστείο να νομίζει κανείς πως “κόβοντας” τη μετάδοση μίας ομιλίας από το κρατικό κανάλι, θα εμποδίσει την κάλυψη της. Αν μη τι άλλο μέσω livestreaming η ζωντανή μετάδοση της είναι το πιο εύκολο πράγμα.

Το καλύτερο όλων όμως ήταν το φοβερό επιχείρημα της κυβέρνησης “μία ημέρα κάλυψη είχε ο πρωθυπουργός, μία ημέρα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης”. Ωραία, αλλά δεν υποχρέωσε κανείς τον Αντώνη Σαμαρά να καταργήσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ούτε είναι υποχρεωμένοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί να καταργήσουν τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, επειδή δεν δίνει ο πρωθυπουργός από το 2012 και μετά.

Η κατάργηση αυτή καθεαυτή της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού ήταν μία απώλεια, ασήμαντη ίσως συγκριτικά μέσα στις πολλές απώλειες της κρίσης, έχει όμως κι αυτή τη σημασία της. Η ΔΕΘ ήταν η μόνη ευκαιρία που είχαν όλα τα ΜΜΕ της χώρας να θέσουν δια του αρμόδιου συντάκτη ερωτήματα στον εκάστοτε πρωθυπουργό. Σαφώς, οι κατά καιρούς εκπρόσωποι τύπου και λοιποί “αυλικοί” επέλεγαν τη σειρά των ΜΜΕ. Σαφώς οι ερωτήσεις στην πραγματικότητα είναι πεπερασμένες, καθώς υπάρχει πάντα μία συγκεκριμένη γκάμα θεμάτων και ερωτημάτων, για αυτό και τα ιδιωτικά κανάλια μετά το πρώτο μισάωρο περίπου διέκοπταν τη μετάδοση. Όταν όμως το Mega σταματούσε να μεταδίδει, η τότε ΕΡΤ συνέχιζε μέχρι όλοι οι δημοσιογράφοι όλων των ΜΜΕ να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα. Και καμία φορά στο τέλος έβγαιναν οι ειδήσεις.

Το γεγονός ότι θεσμοθετήθηκε η ετήσια συνέντευξη τύπου να πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ΔΕΘ μικρή σημασία έχει. Αν το θέμα είναι η κάλυψη των εξόδων των απεσταλμένων των ΜΜΕ, ας μεταφερθεί στην Αθήνα. Το ζήτημα όμως στην πραγματικότητα είναι αλλού και αφορά στην αφ υψηλού αντιμετώπιση της ενημέρωσης και κατ επέκταση της κοινωνίας, σε μία φοβική και κλειστή αντίληψη, στον αποκλεισμό κάθε κριτικής που θα μπορούσε να απειλήσει τη βεβαιότητα του “ο τρόπος με τον οποίο χειρίζομαι τα προβλήματα είναι ο σωστός και όποιος έστω αμφιβάλλει είναι τουλάχιστον προδότης”.

Με τούτα και με κείνα, ασχέτως της ουσίας των λεχθέντων από τη συμπρωτεύουσα, σε επικοινωνιακό επίπεδο ο κ.Τσίπρας κέρδισε χάρη στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Φευ, ήδη μία εβδομάδα πριν είχε φανεί η επικοινωνιακή απώλεια της κατάργησης της συνέντευξης τύπου: Σάββατο πρωί μίλησε ο Σαμαράς, Κυριακή μεσημέρι τον είχε επισκιάσει με τη δική του συνέντευξη τύπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όσο για την αντιμετώπιση της ομιλίας και της συνέντευξης τύπου Τσίπρα από το Μαξίμου, αυτή περιορίστηκε σε δύο δηλώσεις της Σοφίας Βούλτεψη, που κατήγγειλε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχολογία και νέα εκδοχή του “λεφτά υπάρχουν” . Μόνο που εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσε τη μισή συνέντευξη τύπου για να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές, απευθυνόμενος και κλείνοντας το μάτι κυρίως στο κεντρώο (και δεξιό) ακροατήριο, στους μετακινούμενους ψηφοφόρους, σε εκείνους που το 2012 ψήφισαν βάσει του φόβου για έξοδο από το ευρώ. Αυτούς που η κυβέρνηση μοιάζει σήμερα να θεωρεί δεδομένους.

*Η Βίκυ Σαμαρά είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε στο Τμήμα Δημοσιογραφία και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στην Απογευματινή και καλύπτει το κυβερνητικό ρεπορτάζ για την Ελευθεροτυπία. Ως πολιτική συντάκτρια καλύπτει για το News247.gr το χώρο της κεντροδεξιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα