Από τον Τζον Αυλακιώτη στον Τζον Σφακιανάκη

Από τον Τζον Αυλακιώτη στον Τζον Σφακιανάκη

Από ένα αστυνομικό - πολιτικό θρίλερ σε ένα θρίλερ πολιτικό - κατασκοπικό

Κάποτε με φόντο την περίοδο του εθνικού διχασμού, η έμπνευση του σπουδαίου δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιάννη Μαρή δημιούργησε τον Τζον Αυλακιώτη. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της εξαφάνισης του πρωταγωνιστή της ιστορίας, διοικητή της Τράπεζας Οικονομικής Ανάπτυξης, που οργάνωσε την «εξαφάνιση» του προκειμένου να δραπετεύσει από το παρελθόν του.

Αν ζούσε σήμερα ο συγγραφέας ενδεχομένως να εμπνέονταν από την… εμφάνιση του Τζον Σφακιανάκη, που ξαφνικά ο πρωθυπουργός κατέστησε κεντρικό πρόσωπο μιας άλλης ιστορίας, εξ ίσου συναρπαστικής και μυστηριώδους. Αστυνομικό- πολιτικό θρίλερ το ένα, κατασκοπικό- πολιτικό θρίλερ το άλλο, με μεσάζοντες και πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Γιατί χάλασε η δουλειά με τη Σαουδική Αραβία, ποιος τι χάλασε και για πόσα βλήματα, ίσως να μην μαθευτεί ποτέ. Βλέπετε, οι συγγραφείς φροντίζουν πάντα, εν αντιθέσει με τους πολιτικούς, να βάζουν ένα τέλος στα βιβλία τους. Δεν αφήνουν εκκρεμότητες, και τέλος πάντων αυτοί δεν κάνουν μισές δουλειές.

Για παράδειγμα περίμενα ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μας έλεγε ποιος είναι ο μυστήριος κατάσκοπος της ΜΙΤ- αυτό έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό- που μπήκε στη μέση και στέρησε από το δημόσιο ταμείο κάπου 66 εκατομμύρια. Αφήστε, που μας έμειναν επιπλέον 300 χιλιάδες βλήματα, μαζί με κάποιες χιλιάδες που κυκλοφορούν μεταξύ μας. Κι ενώ οι βουλευτές περίμεναν από τον κ. Καμμένο να εμφανίσει τον πράκτορα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μ’ έναν Τζον Σφακιανάκη στο μανίκι. Υπάρχει πράκτορας; Υπάρχει εισπράκτορας; Και τέλος πάντων πόσα ήταν τα προς πώληση βλήματα; Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά τα ερωτήματα, πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έθεσε 6 δικά του, τα οποία βεβαίως ως είθισται, από αρχαιοτάτων κοινοβουλευτικών χρόνων στις επίκαιρες επερωτήσεις, δεν απαντήθηκαν.

Είναι προφανές ότι εκτός από τα απόρρητα έγγραφα σ’ αυτή την μυστηριώδη ιστορία, υπάρχουν και «απόρρητες» απαντήσεις. Δεν ξέρω πότε και αν θα τις μάθουμε, ίσως όταν αποχαρακτηρισθούν, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε πολλές ακόμα αραβικές νύχτες μέχρι να- και αν- αποκαλυφθεί πως εξαφανίστηκε ο Τζον Αυλακιώτης και εμφανίστηκε ο Τζον Σφακιανάκης. Εν τω μεταξύ στο… διάλειμμα εμφανίστηκε και ο κ. Φίλης προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση και μέσω της Επιτροπής Εξοπλισμών να «εξαφανίσει» τη συμφωνία. Στο κάτω – κάτω κάποιος έπρεπε να σώσει τη διεθνιστική τιμή του ΣΥΡΙΖΑ. Για την Υεμένη ρε γαμώτο…

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα