Εγώ στη θέση του κ. Ραγκούση θα διάλεγα την κουρτίνα 2

Εγώ στη θέση του κ. Ραγκούση θα διάλεγα την κουρτίνα 2
Γιάννης Ραγκούσης Konstantinos Tsakalidis / SOOC

η «Επόμενη Ελλάδα» του κ. Ραγκούση δεν είναι τίποτα διαφορετικό από την «προηγούμενη» Ελλάδα στην οποία συμμετείχε ο ίδιος

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά της… κυβερνώσας αριστεράς να συναντήσει την σοσιαλδημοκρατία. Και ακόμα εντυπωσιακότερη αυτή η συνάντηση- οψέποτε κι αν γίνει- να έχει μεσολαβητή (προξενητή) τον Γιάννη Ραγκούση. Ειλικρινά δεν θυμάμαι ακριβώς πότε συνήψαν σχέσεις η σοσιαλδημοκρατία με τον κ. Ραγκούση, ώστε να εμφανίζεται περίπου ως εντολοδόχος της, αλλά έχω την εντύπωση ότι η μοναξιά (η πολιτική εννοείται) αλλάζει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων.

Προφανώς ελάχιστους απασχολεί πόσο κοντά θα φέρουν τα συγκλίνοντα συμφέροντα τον Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Ραγκούση. Εικάζω δε, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την περιφερόμενη αγωνία ορισμένων διανοητών της κεντροαριστεράς να αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει τη μοίρα του ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, αλλά επιπλέον γιατί διεθνώς η σοσιαλδημοκρατία είναι σε αποδρομή.

Παρ’ όλα αυτά έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση της κυβερνώσας αριστεράς πόσο εύκολα, προκειμένου να μείνει «κυβερνώσα», αναθέτει σε «υπεργολάβους» την ανακαίνιση του ιδεολογικού της ακινήτου. Απολύτως κατανοητό γιατί το κάνει, κι αν θέλετε καλά κάνει, αλλά δεν μπορώ να φαντασθώ πόσες δόσεις σοσιαλδημοκρατίας θα χρειασθούν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (χαρακτηριστικό δείγμα ο κ. Πολάκης) προκειμένου οι… καταναλωτές ιδεών να πεισθούν για την αξιοπιστία του «προϊόντος» και την αισθητική της νέας συσκευασίας.

Με δεδομένο ότι ο κ. Ραγκούσης δεν είναι περισσότερο… σοσιαλημοκράτης από τον κ. Κουρουμπλή και την κα Τζάκρη, ούτε βέβαια μοριοδοτείται έναντι των άλλων λόγω της παρουσίας στην ομιλία του κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Παππάς, Ν. Βούτσης, Δ. Παπαδημούλης κλπ), είναι πιθανό ότι ο πρώην συνοδοιπόρος του Γιώργου Παπανδρέου να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας τη σοσιαλδημοκρατία στην ησυχία της. Όπως άλλωστε έκαναν και όσοι από το ΠΑΣΟΚ προηγήθηκαν, χωρίς να εμφανίσουν στερητικό σύνδρομο που άφησαν τη σοσιαλδημοκρατία στο Κίνημα Αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως που θα καταλήξει αυτή η προσπάθεια εξωραϊσμού νοοτροπίας και ιδεών, όπως αυτές εκφράζονται από την κυβερνώσα αριστερά, η «Επόμενη Ελλάδα» του κ. Ραγκούση δεν είναι τίποτα διαφορετικό από την «προηγούμενη» Ελλάδα στην οποία συμμετείχε ο ίδιος από κυβερνητικές θέσεις. Αντιληπτό ότι οι λέξεις δημιουργούν εικόνες και αυτές με τη σειρά τους συνθέτουν το αφήγημα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο αφηγητής οφείλει να εξηγήσει στο ακροατήριο του γιατί συμμετέχει στο Κίνημα Αλλαγής.

Συμμετέχει για να αλλάξει τη ροή του και να το στρέψει προς το ΣΥΡΙΖΑ, ή γιατί μέσω της συμμετοχής του σ’ αυτό προσδοκά να γίνει ο «επόμενος» κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να περιμένει την υλοποίηση του σχεδίου του για την «Επόμενη Ελλάδα»; Δεν θέλω να τον αδικήσω, αλλά εγώ στη θέση του θα διάλεγα την… κουρτίνα 2. Πολύ απλά γιατί με απλή αναλογική μπορεί να μη μεγαλώνει η πίττα αλλά όλοι θα έχουν κι ένα κομμάτι από αυτή για να κάνουν… το κομμάτι τους. Κομμάτια να γίνει, που λέει ο λόγος, η σοσιαλδημοκρατία.

Στο κάτω- κάτω για τον κ. Ραγκούση και όλους τους καθηγητές που συμμερίζονται τις απόψεις του περί «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι είναι αφού έτσι νομίζουν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα