Εκλογές στη σκιά Καραμανλή και με ρυθμιστές Τσίπρα και Λάκη

Εκλογές στη σκιά Καραμανλή και με ρυθμιστές Τσίπρα και Λάκη
Panorama Press

Οι κάλπες στη Νέα Δημοκρατία, το βρώμικο παιχνίδι κατά Καραμανλή και Παυλόπουλου και αυτοί που κατέστησαν ρυθμιστές τον πρωθυπουργό και τους 10 μικρούς Μήτσους

Σε λίγες ώρες θα μάθουμε αν θα υπάρξει “σύμφωνο συμβίωσης” μεταξύ των υποψηφίων στη Νέα Δημοκρατία, ποιοι θα το αποδεχθούν στην περίπτωση που μείνουν εκτός δεύτερου γύρου, αλλά και πως θα  αντιδράσει ο ηττημένος στον δεύτερο γύρο. Όλα αυτά βέβαια στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή.

Προς το παρόν, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το τοπίο είναι ρευστό καθώς όσοι σκέφτονται ή έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στη διαδικασία, αντί να έχουν πλήρη εικόνα για την επόμενη ημέρα της  Νέας Δημοκρατίας, ψάχνουν εναγωνίως να μάθουν ποιον εκ των υποψηφίων υποστηρίζουν οι “κύκλοι” του Κώστα Καραμανλή.

Προφανώς ο πρώην πρωθυπουργός δικαιούται να έχει προτίμηση για έναν εκ των υποψηφίων. Όπως επίσης είναι δικαίωμά του να την εκφράσει με τον τόπο που εκείνος κρίνει. Είτε μέσω διαρροών είτε  μέσω φίλων ή συνεργατών του. Το πρόβλημα, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν το έχει ο Κώστας Καραμανλής. Το πρόβλημα το έχουν όσοι ασχολούνται με τα επουσιώδη ενώ θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για το  ποιος έχει σχέδιο να διευρύνει την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας πέραν των κομματικών της ορίων.

Έτσι, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη πρώτη δοκιμασία, ο ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας καλείται να ψηφίσει τον υποψήφιο που φέρεται ότι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός ή εκείνον που επειδή δεν τον υποστηρίζει ο Κώστας Καραμανλής- γι αυτό και μόνο το λόγο- του είναι πιο συμπαθής. Αυτό και μόνο ως κριτήριο για την εκλογή νέας ηγεσίας δείχνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο γιατί η Νέα Δημοκρατία ταλαιπωρείται επί σειρά ετών από αντιλήψεις και νοοτροπίες αναντίστοιχες με τις ιδεολογικές της αρχές.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι εκλογές στη Νέα Δημοκρατία διεξάγονται στη σκιά του Κώστα Καραμανλή. Σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους δεν αρέσει. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η ιστορία αποτελεί ανέκδοτο. Σε  κανένα ευρωπαϊκό κόμμα της κεντροδεξιάς η εκλογή προέδρου δεν γίνεται με τέτοιους όρους. Και ασφαλώς το αστείο να γίνεται σοβαρό όταν ανοήτως κάποιοι εκ των υποψηφίων, εμμέσως ή αμέσως,  κατέστησαν ρυθμιστές των εξελίξεων τον Αλέξη Τσίπρα και τον Λάκη Λαζόπουλο.

Τον πρώτο με το δήθεν “μυστικό ειδύλλιο” που έχει με τον Κώστα Καραμανλή- φθάνοντας μέχρι την ανάμιξή του στην εκλογή του Π. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας- και τον δεύτερο να  εμφανίζει τους τέσσερις υποψηφίους ως δέκα μικρούς Μήτσους.

Δεν ξέρω αν αυτά που συμβαίνουν είναι για γέλια, αλλά πιστεύω ότι αυτή η μακρά διαδικασία ήταν αναπόφευκτο να καταλήξει σε φάρσα.

Περί αυτού πρόκειται αφού η εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία θα κριθεί από τις επιθυμίες του Κώστα Καραμανλή, τις διαρροές του Αλέξη Τσίπρα και την πλάκα του Λάκη Λαζόπουλου. Και φυσικά ας  ευχηθούμε ότι με τη Vodafone βγάζεις-όπως και στη διαφήμιση- εύκολα κλήση και πρόεδρο. Tragic…

*O Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα