Κυβέρνηση ‘Παντοπωλείο η Αφθονία’

Κυβέρνηση ‘Παντοπωλείο η Αφθονία’

Εσύ είσαι κυρ Στέφανε; Να στείλεις σπίτι ένα κιλό μακαρόνια, εκείνα τα ωραία, θυμάσαι που είχαμε πάρει τα Χριστούγεννα

Στην Ελλάδα της φτώχειας και των συσσιτίων στα σχολεία, τα οποία η κυβέρνηση εμφανίζει υπερηφάνως ως αντίμετρα- περίπου έτσι τα προανήγγειλε τις προάλλες στη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας- η Έφη Αχτσιόγλου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως και καλύτερη εάν είχε ως παρτενέρ τον Παπαμιχαήλ αντί του Τσακαλώτου. Βλέπετε ο Παπαμιχαήλ ως Βαρνέζης αντί να διαπραγματεύεται επί μήνες, σπαταλώντας το χρόνο του με υπαλλήλους της τρόικας,  διαπραγματευόταν επιτυχώς με οργανισμούς πετρελαίου της κεντρικής Ευρώπης.

“Αι διαπραγματεύσεις τας οποίες διεξάγω μετά των διαφόρων οργανισμών πετρελαίου της κεντρικής Ευρώπης από του παρελθόντος έτους…”, ακούγεται ο Βαρνέζης να υπαγορεύει στην γραμματέα του Κατερίνα(Αλίκη Βουγιουκλάκη) στην ταινία “Μοντέρνα Σταχτοπούτα”, “… εστέφθησαν υπό πλήρους επιτυχίας, ώστε να διασφαλίζουν την πραγματοποίηση του μεγάλου μας σχεδίου”. Κάποια στιγμή ο Βαρνέζης αφήνει μόνη την Κατερίνα στο δωμάτιο(που εν τω μεταξύ έχει προσλάβει λόγω της εκπληκτικής επίδοσης στη γραφομηχανή), η οποία βρίσκει την ευκαιρία να τηλεφωνήσει στον παντοπώλη της γειτονιάς της.

Σ’ εκείνη τη σκηνή η Έφη Αχτσιόγλου, με λίγη φαντασία, γίνεται Αλίκη και ακούγεται να λέει: “Παντοπωλείο η “Αφθονία”; Εσύ είσαι κυρ Στέφανε; Να στείλεις σπίτι ένα κιλό μακαρόνια, εκείνα τα ωραία, θυμάσαι που είχαμε πάρει τα Χριστούγεννα που τα είχα κάνει με κιμά, ναι, πάλι με κιμά θα τα κάνω, ναι! Ναι κυρ Στέφανε, λοιπόν, ένα κιλό μακαρόνια, δύο κιλά αλεύρι, μισό κιλό καφέ, από τον καλό ε; κυρ Στέφανε, από τον καλό, ένα κιλό μαρμελάδα…”. Με την επιστροφή του  Παπαμιχαήλ και μετά από δυο τρεις απανωτές αυξήσεις μισθού και μερικές υπερωρίες η παραγγελία στον κυρ Στέφανο κάνει τα αντίμετρα  να φαίνονται ψίχουλα.

“Άκου κυρ Στέφανε, βάλε έξι σοκολάτες, από δύο για το καθένα, ναι, από εκείνες του γάλακτος και έξι κουτιά γάλα και βάλε και τρία μπουκάλια κρασί και έξι μπουκάλια μπύρα, ναι κυρ Στέφανε, μόλις διορίστηκα σε μια σπουδαία θέση, μια πάρα πολύ σπουδαία θέση… Ναι βάλε μπόλικο κρασί και οκτώ μπουκάλια μπύρα, θα το κάψουμε απόψε κυρ Στέφανε, ναι θα το κάψουμε”.

Κι ενώ η Ελλάδα καίγεται από τα μέτρα, στην επόμενη σκηνή ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης  τραγουδάει “Κάντε υπομονή κι ουρανός θα γίνει πιο γαλανός”. Είναι η στιγμή που αποχωρεί η Έφη Αχτσιόγλου από το πλάνο και εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας στη βουλή να υποδύεται τον κυρ Στέφανο της κυβέρνησης “Παντοπωλείο η Αφθονία”. Να μοιράζει συσσίτια στα σχολεία και να επαίρεται γιατί η κυβέρνηση του βρήκε το “αντίδοτο” στη φτώχεια και την ανέχεια. Κάποιος του είπε- μπορεί ο κυρ Αλέκος που έχει τις παραστάσεις από εκείνη την εποχή- ότι και ο Γεώργιος Παπανδρέου διένειμε μαθητικά συσσίτια το ’65.

Παρέλειψε, όμως, να του πει ότι ο “Γέρος της Δημοκρατίας”(επί υπουργίας του στο Παιδείας το 1931 ξεκίνησαν τα συσσίτια) είχε την διακριτικότητα να μην εμφανίζει την ελεημοσύνη ως αντίμετρα για την περικοπή στις συντάξεις, τη μείωση του αφορολόγητου και τα εργασιακά. Προφανώς γιατί ο… “Νέος της Δημοκρατίας”, σημειωτέον με κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά, δεν θέλει να του λένε ότι επί των ημερών του η Ελλάδα ξαναζεί τη φιλανθρωπία της UNRRA (Οργανισμός Περίθαλψης και Αποκατάστασης Ηνωμένων Εθνών).

*O Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα