“Ο μικρός μαθαίνει γρήγορα”, οι μεγάλοι;

“Ο μικρός μαθαίνει γρήγορα”, οι μεγάλοι;
Η Άνγκελα Μέρκελ AP

Στην προκειμένη περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία, πέραν της "διδακτέας" ύλης, ο δάσκαλος.

Δεν θα ήθελα να μάθει από μας ο πρώην πρωθυπουργός ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας έπεσε θύμα της γοητείας του, αλλά όταν ο γερμανικός Τύπος το έχει τούμπανο δεν υπάρχει λόγος εμείς εδώ να καμαρώνουμε κρυφά. Αυτό που ήταν προφανές, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν για τη Μέρκελ κάτι σαν ψυχοπαίδι -με το αζημίωτο φυσικά- έγινε εμφανές μέσα από τις αποκαλύψεις, που εντελώς συμπτωματικά είδαν το φως της δημοσιότητας παραμονές της επίσκεψης του Πρωθυπουργού.

Ασφαλώς δεν εκπλήσσει κανέναν αυτό που ομολόγησε στους συνεργάτες της η κυρία Μέρκελ, ότι «ο μικρός μαθαίνει γρήγορα». Αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία, πέραν της «διδακτέας» ύλης, ο δάσκαλος. Εν προκειμένω η δασκάλα, που με βάσει τα όσα επακολούθησαν έκανε σπουδαία δουλειά. Εννοείται για την ίδια και όχι για τον μαθητή. Ωστόσο το μαθησιακό κομμάτι της υπόθεσης το ζήσαμε στην Ελλάδα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε και έπιασε δουλειά προκειμένου να εφαρμόσει όσα του έμαθε η κυρία Μέρκελ. Υπάρχει, όμως, σ’ αυτή την ετερόκλητη σχέση και κάτι που δεν γνωρίζαμε. Πολύ πιο σημαντικό από την αντιληπτικότητα του πρώην πρωθυπουργού.

Μάθαμε, λοιπόν, γιατί τελικά δεν μαθαίνεις μόνο από μικρό και από τρελό την αλήθεια, ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας είχε ανοιχτό διάλογο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012! Μάλιστα, καλά ακούσατε από την εποχή του περίφημου «Go back madam Merkel», από την περίοδο που οι «Σαμαροβενιζέλοι» χαρακτηρίζονταν «γερμανοτσολιάδες», η «μαντάμ» Μέρκελ έκανε ταχύρρυθμα μαθήματα μνημονιακής αγωγής στον Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, πολύ απλά, ο μετέπειτα πρωθυπουργός που θα έσκιζε τα μνημόνια, είχε επαφές μέσω της γερμανικής πρεσβείας με το κέντρο λήψης των αποφάσεων! Αποτέλεσμα αυτών των επαφών ήταν η συνάντηση με τον Σόιμπλε, το 2013 στο Βερολίνο, όπου συζητήθηκαν τα οικονομικά της Ελλάδας!

Κάνοντας μια αναδρομή σ’ εκείνη την ταραγμένη περίοδο, έχει σημασία η στάση και η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Σόιμπλε και στη Μέρκελ, ενώ την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σε συνεννόηση με εκείνους που υποτίθεται η κυβέρνηση Σαμαρά είχε… εκχωρήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας! Κατόπιν αυτής της αποκάλυψης δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κανείς που να πιστεύει σοβαρά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έκανε τα «θελήματα» της τρόικα. Όπως και δεν θεωρούμε σοβαρό να αναζητά κανείς τα αίτια της πτώσης της. Όπως έλεγε και ο Φρόιντ, «ένα πούρο είναι ένα πούρο» οπότε δεν χρειάζεται ανάλυση.

Χρειάζεται, όμως, να γίνει αντιληπτό ότι ένα καλό ρολόι δεν πρέπει να δείχνει την ώρα. Ένα καλό ρολόι πρέπει να δείχνει τα πάντα, εκτός από την ώρα. Να δείχνει τον καιρό, τους καρδιακούς σφυγμούς, τις θερμίδες, τους δείκτες του χρηματιστηρίου, τα μηνύματα, τα mails, αλλά όχι την ώρα. Κάπως έτσι, ή έτσι, δεν μπορούσε να έχει τον Σαμαρά η κυρία Μέρκελ. Γι αυτό και φρόντισε από νωρίς να βρει το κατάλληλο «ρολόι» που ταιριάζει στον καρπό του δεξιού της χεριού. Ένα ρολόι για αριστερόχειρες που δεν θα δείχνει την ώρα. Κι αυτός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

ΥΓ1: Δεν υπάρχουν «μικρές» και «μεγάλες» χώρες. Υπάρχουν «μικροί» και «μεγάλοι» ηγέτες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που κατάφεραν σε μια θεωρητικά «μικρή» χώρα να δώσουν ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

ΥΓ2: Ο Ουμπέρτο Έκο είχε περιγράψει τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς να τον γνωρίζει! Είχε γράψει τα εξής: «Ανάμεσα σε όλους τους οργισμένους και τους έξαλλους οι πιο επικίνδυνοι δεν είναι εκείνοι που έχουν άδικο ούτε εκείνοι που πιστεύουν(αδίκως) ότι έχουν δίκιο. Ο Θεός να μας φυλάει απ’ την οργή τους, γιατί είναι εξαιρετικά βλαβερή πρώτα για τους ίδιους και αποτελεί σημάδι της υποταγής τους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα