Ώρα Ελλάδος 12:09 πρώτα λεπτά…

Ώρα Ελλάδος 12:09 πρώτα λεπτά…
Eurokinissi

H χώρα πορεύεται πάντα καθυστερημένη στα κρίσιμα ραντεβού της με την ιστορία, πάντα αναβάλλοντας τα ραντεβού της με την επίλυση των προβλημάτων, πάντα ματαιώνοντας τα ραντεβού της με τις αποφάσεις και πάντα τρέχοντας τη τελευταία στιγμή να ζητήσει περισσότερο χρόνο

Η χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκίνησε με καθυστέρηση εννέα λεπτών. Είθισται στην Ελλάδα, από ένα απλό ραντεβού μέχρι μια κορυφαία συνάντηση, να παραβιάζεται η προκαθορισμένη ώρα.

Τα περί ακαδημαϊκού τέταρτου επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η αργοπορία αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή, είτε πρόκειται για δέκα λεπτά, είτε για δέκα ώρες, δέκα ημέρες ή δέκα χρόνια. Τίποτα δεν γίνεται στον προκαθορισμένο χρόνο. Όλα, στην καλύτερη περίπτωση, γίνονται στο “και ένα” και αυτό καθορίζει νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν αφήνουν τη χώρα να είναι συνεπής στα κρίσιμα ραντεβού της με το μέλλον.

Προφανώς όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την ολιγόλεπτη καθυστέρηση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Δεν χάθηκε κι ο κόσμος, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Δεν θα άλλαζε ο ρους της ιστορίας αν η σύσκεψη άρχιζε στις δώδεκα ακριβώς. Άλλωστε ως λαός έχουμε επινοήσει το άλλοθι που εστιάζεται στη φράση “κάλλιο αργά παρά ποτέ”.  Κι έτσι η χώρα πορεύεται επί δεκαετίες. Πάντα καθυστερημένη στα κρίσιμα ραντεβού της με την ιστορία, πάντα αναβάλλοντας τα ραντεβού της με την επίλυση των προβλημάτων, πάντα ματαιώνοντας τα ραντεβού της με τις αποφάσεις και πάντα τρέχοντας τη τελευταία στιγμή να ζητήσει περισσότερο χρόνο υποσχόμενη ότι στο επόμενο ραντεβού θα φανεί συνεπής.

Αυτό γινόταν κι αυτό συνεχίζει να γίνεται, με αποτέλεσμα η αδράνεια, όπως είχε πει ο Παβέζε, να κάνει τις ώρες να περνούν αργά και τα χρόνια γρήγορα. Καθυστερούμε αφήνοντας το χρόνο να λειτουργεί σε βάρος της χώρας και των συμφερόντων της. Ακόμα και τώρα που η Ελλάδα έχει ξεπεράσει προ πολλού την προκαθορισμένη ώρα με την αλήθεια, λαός και ηγεσία πιστεύουν ότι γυρίζοντας πίσω τους λεπτοδείκτες θα κερδίσουν αυτά που χάθηκαν-και συνεχίζουν να χάνονται- εξαιτίας της αναβλητικότητας να τηρήσουν τη συμπεφωνημένη ώρα συνάντησης με την επίλυση των εκκρεμοτήτων.

Η ώρα για την Ελλάδα έχει παρέλθει προ πολλού σε όλους τους τομείς. Η χώρα είναι εκπρόθεσμη και το γεγονός ότι λαός και ηγεσία ζητούν απεγνωσμένα παράταση χρόνου επιδεινώνει τη θέση της. Παρ’ όλα αυτά, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση, παραβλέποντας όλοι τις ευθύνες τους επιμένουν στα “ατομικά” ραντεβού με την αλήθεια. Θεωρούν ότι η “δική” τους αλήθεια αποτελεί τη λύση για τη χώρα. Ακόμα και σ’ αυτό τα ραντεβού με τη συναίνεση και την εθνική συνεννόηση καθυστερούν απελπιστικά. Τώρα, πλέον, “στον επόμενο τόνο” η ώρα Ελλάδος είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και όλοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς-ούτε ο κ. Τσίπρας- δεν θα μπορέσει να εμποδίσει μια ιδέα που πλησιάζει η ώρα της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα