Ο Βορίδης και οι μακεδονομάχοι

Ο Βορίδης και οι μακεδονομάχοι

Οι μακεδονομάχοι, οι ακροδεξιές κορώνες, τα συλλαλητήρια του αλυτρωτισμού και τα διλήμματα του Μητσοτάκη

Την άποψη ότι όσοι βουλευτές της ΝΔ επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο ή να υπογράψουν κείμενο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης σε μια θέση που καθόλου δεν θα έπρεπε να μας ξενίζει αλλά εν πολλοίς, μας υπενθυμίζει το ακροδεξιό “παρελθόν” του και φέρνει την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ των διλημμάτων της.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, τα συλλαλητήρια για το όνομα της πΓΔΜ βοηθούν τη χώρα, καθώς “είναι σπουδαίο και συγκινητικό να παρακινούν οι πολίτες τους αντιπροσώπους τους να τηρήσουν μια περήφανη και σθεναρή στάση”. Μιλάμε για τα συλλαλητήρια αναζωπύρωσης του αλυτρωτισμού και της δημιουργίας κλίματος αποσταθεροποίησης εν όψει συνέχειας.

Στη συνέντευξη του στη Real News ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ ανέφερε δε ότι “χωρίς κυβερνητική θέση, με συντεταγμένους πίσω από αυτήν όλους τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η ΝΔ δεν μπαίνει καν σε συζήτηση” για το όνομα.

Προφανώς και δεν μπαίνει, γιατί όμως δεν έχει η ίδια μια σθεναρή και συμπαγώς συγκροτημένη θέση, αφού ακροβατεί ανάμεσα στις απόψεις που εκφράζουν κεντροδεξιά στελέχη και τις πιο πατριδοκαπηλευτικές και αλυτρωτικές “κορώνες”. Πόσω μάλλον την ώρα που τα εν λόγω συλλαλητήρια διοργανώνονται από τους γνωστούς “μακεδονομάχους” και προκρίνονται ανοιχτά από ακροδεξιές λαϊκίστικες ομάδες-οργανώσεις που εκ νέου προσπαθούν να κρύψουν τις εθνικιστικές τους ιδέες πίσω από έναν φαινομενικό πατριωτισμό.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως δεν έχει υπάρξει απαγορευτικό προς τα γαλάζια στελέχη για τη συμμετοχή τους σε συλλαλητήρια, αν και εν προκειμένω, η συμμετοχή τους θα ήταν “πονοκέφαλος” για τον ίδιο μιας και προσπαθεί να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση φλερτάροντας με το κέντρο.

Και ταυτοχρόνως έχει χαράξει και τις 3 κόκκινες γραμμές της ΝΔ που είναι σε άλλη “νότα”: Δηλαδή, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, χρήση “erga omnes” (έναντι όλων) και αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού.

Μήπως φάσκει και αντιφάσκει χωρίς να ξέρει πώς πρέπει να κινηθεί;

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι προηγούμενες απόψεις του κ. Βορίδη έρχονται μετά από εκείνες που εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σύμφωνα με τον οποίο οι συνθήκες είναι “ιδανικές” για να βρεθεί μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”, μιας και η τωρινή κυβέρνηση των Σκοπίων είναι πιο “ήπια”. Και στη συνέχεια τόνιζε βέβαια πως η κυβέρνηση “δεν νομιμοποιείται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή”.

Μια γραμμή όμως που και η ίδια η κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί.

Η παρέμβαση Τζιτζικώστα δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς χρονικά, έγινε την ώρα που ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών για να γίνει δημοψήφισμα, ώστε να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία στην πρόταση, από διάφορους φορείς. Οι δηλώσεις και των δύο, αναδεικνύουν πως υπάρχει μια πιο “δεξιόστροφη” τάση εντός της ΝΔ, την οποία καλείται να οριοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης, για να μην τη βρει μπροστά του με τρόπο ιδιαιτέρως ηχηρό. Τάση που ζητά ένα κόμμα καθαρόαιμα “δεξιό” και όπως διαφαίνεται, δεν αποδέχεται ότι τα παράγωγα-συνθέσεις του όρου “Μακεδονία”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει λοιπόν ή να πάει με την εθνική γραμμή του Καραμανλή που θα είναι ανοιχτή σε έναν “εθνικό συμβιβασμό” για το συμφέρον της χώρας με άμβλυνση των σκληρών εθνικιστικών αντιθέσεων και με παραγωγική σύνθεση του ονόματος προς πάσα χρήση, ή να υποκύψει στον ακροδεξιό τροχό της αμάξης του.

Θυμίζουμε πως η εθνική γραμμή Καραμανλή του ’08 ήταν: “Ναι στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις. Η σύνθετη ονομασία μπορεί να περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία αλλά η γειτονική χώρα δεν θα έχει διαφορετική ονομασία για το εσωτερικό της και διαφορετικό για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τις διεθνείς σχέσεις της, θα ισχύει erga omnes -έναντι όλων”.

“Όπως έχει πει και ο κ.Κοτζιάς, η εθνική θέση της Ελλάδος είναι σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και βέβαια χωρίς στοιχεία και χωρίς στοιχεία αλυτρωτισμού. Χωρίς λύση δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ” είναι άλλωστε ως ανταπάντηση το κυβερνητικό μήνυμα, όπως εκφράστηκε δια στόματος Γιάννη Αμανατίδη στην κοπή της πίτας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, είναι ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης να ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις και να προχωρήσει με μια εθνική τοποθέτηση, κοινώς αποδεκτή από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, μιας και το ζήτημα δεν είναι αντικείμενο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά βαρύνουσας σημασίας.

Ο Χρήστος Δεμέτης είναι αρχισυντάκτης του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα