Ένα διαδικτυακό “άγγελμα ελπίδος” από τα παιδιά των μουσικών σχολείων

Ένα διαδικτυακό “άγγελμα ελπίδος” από τα παιδιά των μουσικών σχολείων
Χορωδία άδοντες και ψάλλοντες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακυρώθηκε το ετήσιο φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων λόγιας και παραδοσιακής μουσικής, όμως τα παιδιά έδωσαν το παρόν τραγουδώντας μέσω του διαδικτύου.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι μαθητές και μαθήτριες 23 Μουσικών Σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό λάμβαναν μέρος στο ετήσιο φεστιβάλ λόγιας και παραδοσιακής μουσικής «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία», που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπολέως και Θάσου και τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Ωστόσο, λόγω κορονοϊού, το φεστιβάλ δεν έγινε φέτος, αυτό όμως δεν σταμάτησε τα παιδιά από το να δώσουν διαδικτυακό «παρών» με ένα διαδικτυακό μουσικό «άγγελμα ελπίδος».

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι αφιερωμένες στον Απόστολο των Εθνών Παύλο, ο οποίος την άνοιξη του 55 μ.Χ. πέρασε από την αρχαία Τρωάδα στο λιμάνι της αρχαίας Νεάπολης (σημερινή Καβάλα) και από εκεί κατευθύνθηκε στη φημισμένη πόλη των Φιλίππων. Εκεί, ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και την Ελλάδα και δίπλα στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού βάφτισε την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, τη Λυδία.

Κάθε χρόνο, μετά τις γιορτές του Πάσχα, εκατοντάδες μαθητές από διάφορα μουσικά σχολεία της Ελλάδας αλλά και σχολεία του εξωτερικού κατέκλυζαν την Καβάλα και για τρεις μέρες παρακολουθούσαν σεμινάρια από διακεκριμένους μουσικούς, ενώ παρουσίαζαν τη δουλειά τους σε υπαίθριες συναυλίες και εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης. Αποκορύφωμα, η μεγάλη συναυλία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, με τη συμμετοχή 700 και πλέον παιδιών που πραγματικά εντυπωσίαζαν με τις ερμηνείες τους. 

Δυστυχώς, τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν επέτρεψαν φέτος τη διεξαγωγή του φεστιβάλ. Παρ’ όλα αυτά τα παιδιά ένωσαν τις φωνές τους από απόσταση και συνέθεσαν ένα χορωδιακό σύνολο ψάλλοντας το απολυτίκιο του Πάσχα «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών» σε ένα διαδικτυακό μουσικό «Άγγελμα Ελπίδος».

Όπως εξηγεί μάλιστα στο βίντεο ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος κάθε χρόνο παρουσιάζει αφιλοκερδώς τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, «η προσπάθεια αυτή των παιδιών βιντεοσκοπήθηκε και προβάλλεται στη θέση της μεγάλης συναυλίας που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων». Το βίντεο της εξ’ αποστάσεως χορωδιακής προσπάθειας των μαθητών αναρτήθηκε στο YouTube και όσοι θέλουν μπορούν να το παρακολουθήσουν ακολουθώντας τον σύνδεσμο:

 Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας Γιάννης Κακκάρας επισημαίνει πως η διαδικτυακή αυτή σύμπραξη των παιδιών ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει για να κρατηθούν ζωντανές στις καρδιές και τη σκέψη των παιδιών οι αξίες της διοργάνωσης, που κάθε χρόνο αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.

Στο διαδικτυακό μουσικό συναπάντημα συμμετείχαν τα μουσικά σχολεία Αγρινίου, Αθήνας, Αργολίδας, Άρτας, Δράμας, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Λευκάδας, Πρέβεζας και Τρικάλων, ενώ οι συντελεστές που συνέβαλαν στην επιτυχία της ήταν οι: Διεύθυνση χορωδίας- Χρήστος Τσιαμούλης, συντονισμός/ Επιμέλεια- Ιωάννης Κακάρας, Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης, μοντάζ- Βασίλειος Σόλας και μίξη ήχου- Τάσος Καραπαπάζογλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα