Ιστορίες Ζωής: Έχασε την όρασή του – Βρήκε ”φως” μέσα από τη μουσική

Ιστορίες Ζωής: Έχασε την όρασή του – Βρήκε ”φως” μέσα από τη μουσική
Ο Mahmoud στο διαμέρισμά του στο κέντρο της πόλης παίζοντας ούτι Achilleas Zavallis_2020

Με το μουσικό του αυτί, ο Mahmoud έχει καταφέρει να νιώθει ζωντανός και να εκφράζεται ελεύθερα. Όπως λέει, θέλει να εργαστεί ως μουσικός και να μάθει να παίζει μπουζούκι και μπαγλαμά.

«Μεγάλωσα σε μια μεγάλη οικογένεια», λέει ο Mahmoud για τα χρόνια της νιότης του. Μεγαλώνοντας στη Δυτική Όχθη, στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο Mahmoud έπρεπε να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο που δεν μπορούσε να δει.

Μπορεί να μην είχε την όρασή του, αλλά ανακάλυψε σύντομα το ταλέντο του να αντιλαμβάνεται τους ήχους του κόσμου γύρω του. Είχε επίσης χρόνο να εμβαθύνει στα ερωτήματα και τα διλήμματα που αντιμετώπιζε.

Με το μουσικό του αυτί, ο Mahmoud παρακολούθησε μαθήματα μουσικής στη Ραμάλα και αποφάσισε να φύγει για σπουδές στην Αίγυπτο, όπου έμαθε ούτι και εργάστηκε ως μουσικός.

Ο Mahmoud στο διαμέρισμά του © Achilleas Zavallis_2020

Ο Mahmoud παντρεύτηκε, σύμφωνα και με την κουλτούρα της χώρας του, ενώ με τη γυναίκα του απέκτησαν τρία παιδιά. Αλλά η συνεχής εσωτερική του αναζήτηση, τού έφερνε παράλληλα θλίψη. «Πιστεύω στους ανθρώπους και στη δύναμη της ψυχής», αναφέρει. Οι τόσο μη συμβατικές απόψεις του, τον έφερναν σε σύγκρουση με τους γύρω του.

«Γεννήθηκα τυφλός. Πάντα μιλούσα ανοιχτά για αυτά που νιώθω», λέει ο Mahmoud. Οι απόψεις του για τις κοινωνικές συμβάσεις και κατασκευές δεν γίνονταν αποδεκτές από την οικογένειά του και τον ευρύτερο κοινωνικό του περίγυρο. «Ως αποτέλεσμα, έχασα οικογένεια, φίλους και δουλειά. Έχασα τα πάντα», εξηγεί.

Ο Mahmoud στο διαμέρισμά του στο κέντρο της πόλης παίζοντας ούτι © Achilleas Zavallis_2020

Όχι μόνο τον άφησε η σύζυγός του, παίρνοντας τα παιδιά τους, αλλά και οι φίλοι του τον απέφευγαν, ενώ έχασε επίσης και τη δουλειά του. Ο Mahmoud δεν ήταν πλέον αποδεκτός στην τόσο συμπαγή κοινότητά του, στην οποία ουσιαστικά στηριζόταν λόγω της αναπηρίας του.

«Ως τυφλός, θα μπορούσα να σκεφτώ το συμφέρον μου και να μην πω κουβέντα σε κανέναν. Όμως επέλεξα να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και τους άλλους κι ας το πλήρωσα με μοναξιά, περιφρόνηση και τελικά με ξεριζωμό από την πατρίδα μου», υποστηρίζει ο 46χρονος πρόσφυγας.

Σύμφωνα με το unhcr.org ο Mahmoud πέρασε στην Ιορδανία και εγκαταστάθηκε στο Αμμάν, όπου και εργάστηκε ως μικροπωλητής στα παζάρια της ιορδανικής πρωτεύουσας. Όμως και εκεί, οι απόψεις του δεν του επέτρεψαν να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή και να ενταχθεί.

Ο Mahmoud και ο Hani, τον οποίο νιώθει σαν φίλο και αδερφό μαζί, απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου Achilleas Zavallis

Ο αποκλεισμός που βίωσε τον έκανε να πάρει την απόφαση να διαφύγει για μια ακόμα φορά. Μετά από πολλές δυσκολίες κατόρθωσε να δανειστεί χρήματα από φίλους του και έτσι μπόρεσε να περάσει στην Κω το καλοκαίρι του 2018. Μετά από τέσσερις μήνες στο νησί, o Mahmoud μετακινήθηκε στην Αθήνα.

Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Mahmoud κατόρθωσε να νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης και πλέον ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και δύναμη. Συχνά επισκέπτεται επίσης μια γειτονική καφετέρια και άρχισε να αναπτύσσει δεσμούς με τους θαμώνες της.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα